teac.her Posted December 17, 2014 Share Posted December 17, 2014 Witam, mam bojownika od niedawna w akwarium 25 l, dużo roślin i w obsadzie bojownik i dwie samiczki. Od wczoraj na płetwach bojownika pojawia się biały osad, ponadto powiększyły mu się oczy. proszę o pomoc w diagnozie. Więcej info. Opisz zbiornik wg wzoru http://forum.superakwarium.pl/topic/8125-przeczytaj-zanim-za%C5%82o%C5%BCysz-nowy-temat/ /andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted December 17, 2014 Share Posted December 17, 2014 Poczytaj o martwicy płetw i porównaj z objawami u swojej ryby. PS To akwarium jest za małe na trzy bojowniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted December 17, 2014 Share Posted December 17, 2014 Identyczne objawy miał mój bojownik w ostatnich dniach swego żywota. PS. To akwarium jest zdecydowanie za małe na trójkącik bojownika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
teac.her Posted December 18, 2014 Author Share Posted December 18, 2014 Myślicie,że obsada mogła spowodować ten nalot? Żyją raczej w zgodzie, mają dużo kryjówek. Będę zmieniać akwarium na większe ale dopiero po świętach. Wczoraj zwiększyłam temp do 30, dzisiaj rano osad z ogona zniknął i wygląda normalnie ale pójdę dzisiaj do zoologicznego zapytać co dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted December 18, 2014 Share Posted December 18, 2014 Myślicie,że obsada mogła spowodować ten nalot? Żyją raczej w zgodzie, mają dużo kryjówek. Będę zmieniać akwarium na większe ale dopiero po świętach. Wczoraj zwiększyłam temp do 30, dzisiaj rano osad z ogona zniknął i wygląda normalnie ale pójdę dzisiaj do zoologicznego zapytać co dalej. Uważaj na rady w zoologach. Jest duże prawdopodobieństwo że (jeśli trafisz na sprzedawcę a nie fachowca) wyjdziesz z reklamówką pełną preparatów. Lepiej poszukaj na forum informacji na temat choroby i czym leczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted December 18, 2014 Share Posted December 18, 2014 (edited) Przydały by się wyniki parametrów. Osad na płetwach wyglądem przypomina nieco pleśń, powięksozne oczy mogą świadczyć, że coś złego jest w parametrach, ale to tylko gdybanie. Musisz mieć podstawowe testy, żeby w razie takich sytuacji możliwie jak naszybciej sprawdzić czy z wodą jest w miarę OK, czasami naprawdę 1-2dni mogą przesądzić o życiu ryby. Edited December 18, 2014 by Miniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
teac.her Posted December 19, 2014 Author Share Posted December 19, 2014 W sumie mogę też potwierdzić , że w zoologicznym trzeba mieć ograniczone zaufanie, proponowano mi nawet raz skalary do 25l. Byłam wczoraj, powiedziała mi pani , że to pewnie pleśniawka ale zanim cokolwiek wleje do akwarium kupie te testy, Dzisiaj rano (przed chwilą) zobaczyłam, że oczy są już normalnej wielkości ale zaczerwienione, osadu nie ma. Jedyne co zrobiłam to podwyższyłam temp. Jestem dobrej myśli- jeszcze troszkę wytrzymają w tej ciasnocie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts