Jump to content

Nowe akwarium po latach pomoc..

Wojciech Mrugalski
 Share

Recommended Posts

Witam. A więc zakupiłem sobie akwarium 120l. Wsypałem żwirek akwarystyczny płukany, bardzo dobry filtr dosłownie 2 niewielkie roślinki jakiś statek dla ozdoby i filtr zewnętrzny e900 i oczywiście grzałka. Po czasie gdy woda była odstana zalałem akwa poczekałem 2 tygodnie aż dojrzeje i po tym wszystkim pojechałem do pobliskiego sklepu w którym można zakupić rybki. Po niedługim namyśleniu i konsultacji ze sprzedawcą zakupiłem 

4 molinezje

1 zbrojnik niebieski

10 neonków innesa 2

2 prętniki karłowate

2 kiryski  zorientowałem się po czasie że są to ryby stadne i dokupie napewno jeszcze kilka w najbliższym czasie 

Teraz moje pytanie brzmi. Jakie rybki moge sobie jeszcze kupić myślałem nad bocją wspaniałą ale nie wiem czy nie za małe akwa no pomóżcie ;p

Pisownia!

Edited by nemo130

A co z GH i KH? Skoro tak szybko wpuściłeś ryby to rozumiem,że zmierzyłeś też NO2 i masz pewność, że cykl azotowy się zamknął.

Kirysy oprócz tego,że stadne to potrzebują dla własnego zdrowia piasek jako podłoże. Na prawdę wystarczy wklepać nazwy tych w google albo zajrzeć na forumową encyklopedię:

http://forum.superakwarium.pl/forum/83-encyklopedia-ryb/  żeby dowiedzieć się, że ryby które kupiłeś mają różne wymagania zarówno co do wody jak i temperatury więc zamiast zastanawiać się co jeszcze dokupić proponuję uporządkować obsadę tak aby WSZYSTKIM mieszkańcom żyło się dobrze :) Na przyszłość nie wierz we wszystko co Ci radzi sprzedawca z zoologu, a i ten sztuczny statek w akwarium potrzebny nie jest - może zamiast sztuczności co to nie wiadomo jak z wodą reagują, jakiś ładny korzeń? Plus za wybór filtra :)

A co z GH i KH? Skoro tak szybko wpuściłeś ryby to rozumiem,że zmierzyłeś też NO2 i masz pewność, że cykl azotowy się zamknął.

Kirysy oprócz tego,że stadne to potrzebują dla własnego zdrowia piasek jako podłoże. Na prawdę wystarczy wklepać nazwy tych w google albo zajrzeć na forumową encyklopedię:

http://forum.superakwarium.pl/forum/83-encyklopedia-ryb/  żeby dowiedzieć się, że ryby które kupiłeś mają różne wymagania zarówno co do wody jak i temperatury więc zamiast zastanawiać się co jeszcze dokupić proponuję uporządkować obsadę tak aby WSZYSTKIM mieszkańcom żyło się dobrze :) Na przyszłość nie wierz we wszystko co Ci radzi sprzedawca z zoologu, a i ten sztuczny statek w akwarium potrzebny nie jest - może zamiast sztuczności co to nie wiadomo jak z wodą reagują, jakiś ładny korzeń? Plus za wybór filtra :)

Hmm powiem tak ja na tej całej chemi znam się no może  powiem że się nie znam............. Mój brat się tym zajmuje i wykonał mi te testy pomieżył i powiedział że wszystko jest w porządku a cykl azotowy został zamknięty i rybki moge wpuszczać. Niestety tydzień temu brat miał wypadek samochodowy i postanowiłem w jakimś stopniu sam dobrać obsade. piasek już jest a co do korzenia masz racje ale musze się zorientować czy np korzeń z lasu który jest przywieziony wyczyszczony i potraktowany piekarnikiem zda egzamin i nie zmieni parametrów wody ;] A rybki ... powiem tak czytałęm czytałem atlas różnego rodzaje poradniki, karmie je 2-3 razy dziennie na zmiane rano żywy pokarm a reszte różne pokarmy płatkowane granulowane no poprostu różne a rybki z tego co widze od kiedy tu są jedzą chętnie nawzajem się nie atakują i poprostu widać że akwarium żyje ;]

Pisownia! 

Edited by nemo130

Ale to się znać od razu na wszystkim nie trzeba:) Testy się kupuje, a instrukcja jak zrobić krok po kroku jest w środku. PH, GH i KH to są takie podstawowe, jak będziesz znał ich wartość to opisz zbiornik w dziale z doborem obsady i na pewno ktoś Ci pomoże ją uporządkować. Z rybam to jest tak, że one z wiadomych przyczyn Ci się nie poskarżą ;)  Będą jadły, ba nawet rozmnażać się mogą zacząć ale to jest instynkt przetrwania i nie ma nic wspólnego z tym,że się dobrze u ciebie czują bo tak na chłopski rozum - ryba która w naturalnym środowisku żyje w określonych warunkach, cudownie się u Ciebie w akwarium nie przestawi. Aby wszystkim żyło się dobrze powinno się dobierać ryby o tych samych wymaganiach bo teraz np. jak pogodzisz choćby neony inessa które wymagają chłodniejszej wody z molinezjami, które z koleji są ciepłolubne?

O preparowaniu korzeni: http://forum.superakwarium.pl/topic/6090-korzenie-preparacjaporady/

P.S. Rybom wystarczy karmienie raz na dzień - one tak mają,że masowo uprawiają "żebractwo" ;)

Teraz moje pytanie brzmi. Jakie rybki moge sobie jeszcze kupić myślałem nad bocją wspaniałą ale nie wiem czy nie za małe akwa no pomóżcie ;p
Na pewno za małe. Bocje wspaniałe w akwariach dorastają nawet do 20 cm, poza tym są to ryby które lepiej się czują w większej grupie.

Co do obsady Twojego akwarium,to zostało to już powiedziane wyżej. Niestety bez znajomości parametrów wody takich jak pH, GH, KH nie da się stwierdzić które ryby ewentualnie mogłyby zostać w tym akwarium.

Tak jak pisze V_i, zdecydowanie ogranicz karmienie. Raz dziennie wystarczy, do tego raz w tygodniu głodówka. Filtracja powinna wytrzymać, ale nie masz roślin, które zużyją powstały nawóz. A stąd już niedaleko do glonów.

Tak więc co by nie czekać długo testy dostałem dziś, kupiłem 2 roślinki i testy wypadły następująco ;

pH=7,2                             gh=9, kh=6  I teraz jeśli mógłbym prosić o dokładne dane do zmiany obsady w moim akwarium aby wszystkie rybki miały odpowiednie warunki do życia.

Neonki Innesa chciałbym zostawić i stąd pytanie czy aż tak potrzebne jest delikatne zakwaszanie wody dla tych ryb ?  ;]

Pozdrawiam ;P