Adamu Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Witam, takie "patyczki" rosną mi w zbiorniku. Generalnie to pod kryptokorynami. Co to takiego? Jakieś glony? Korzenie raczej nie... nowe odnóżki? Pod roślinami są kulki JBLa. pH wody 7 twardość 5-7. Azotany ok 5ppm Fosforany 0,4ppm Nie przeszkadza mi to w akwarium ale ciekaw jestem co to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Co to takiego? Jakieś glony? Korzenie raczej nie... nowe odnóżki? Wyciągnij tą krypcię to będziesz miał pewność 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
daria Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Moje też tak mają. Nie jestem jakimś specem od roślin, ale u mnie to ewidentnie korzenie. Mam pod nimi torf, ale wygląda to tak jakby te korzonki puściły by pobierać z wody co im potrzebne. U Ciebie wygląda to identycznie jak u mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Jak nie przeszkadza to po co ruszać? Szkoda aklimatyzacji rośliny (chodzi mi o naruszenie systemu korzeniowego). Ja myślę, że jakaś inna roślinka się przyplątała w korzonkach, u mnie nigdy krypcie takich korzonków nie puszczały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted December 14, 2014 Author Share Posted December 14, 2014 Dlatego zamiast ruszać roślinę to wolę tu zapytać. Może coś z tego dalej wyrośnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Wystarczy, że odsuniesz trochę piasku dłonią lub jakimś patyczkiem. Z foty trudno coś określić, mogą to być inne rośliny lub wychodzą zawinięte do góry, przy sadzeniu korzonki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnes76 Posted December 30, 2014 Share Posted December 30, 2014 To są korzenie. U mnie z takich korzeni to niemal trawnik powstał. Ja wiem, że mam podłoże już stare więc do wymiany, może jałowe. Sądzę, że u Ciebie coraz więcej ich będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted December 31, 2014 Author Share Posted December 31, 2014 Jest więcej i więcej. Nawet fajnie to wygląda. Ciekawe jest to, że pod każdą roślinką (no, bardziej obok niej) jest kulka JBL:P No to dziękuję za informacje. Teoretycznie do zamknięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts