Lordam Posted December 13, 2014 Share Posted December 13, 2014 (edited) Witam Was serdecznie i zapraszam do przyjrzenia się mojemu hobby;) Posiadam 3 główne zbiorniki + 2 do wzrostu maluchów. 240l (120x40x50h) 2+4 sturisoma aureum 2+3 ancistrus l-180 (f0) 8x corydoras leucomelas (f0) 12x corydoras sterbai 1x dekeyseria brachuyra l-168 2x hypancistrus l-201 155l (100x55x30h) 1+2 ancistrus dolichopterus l-183 f0 (prawdziwy zbrojnik niebieski) 4x ancistrus dolichopterus l-183 f1-2 (podrostki) 8x ancistrus rio paraquay f1 128l (80x40x40) przedzielone na połowę 1+3 ancistrus l-88 f0 3+3 ancistrus cirrhosus f0 Parametry w poszczególnych zbiornikach są zbliżone i oscylują w granicach: Ph: 6,6-8 Gh: 7-9 Temp: 24-28 Do podmian używam odstanej wody RO zmieszanej w proporcji 3:1 wodą z kranu, a dodatkowo dolewam odrobinę kwasu solnego. Pokarmy: Hikari algae Wafers Tetra pleco tablets Sera Hiking Tropical wafers Spirulina hikari Jajeczny tropical Cukinia Papryka Szpinak Kryl drobny i gruby Solowiec Oczlik Szklarka Pokarmy podaję w formie stałej, bądź wykonuję pokarm z ww. składników na bazie agaru. Moje ryby zażerają się taką mieszanką, szczególnie polecam przy odchowie narybku. Wszystkie akwaria wyposażone są w różnej twardości korzenie, kokosy oraz przeróżnego kształtu groty. Niedługo z akwarium odejdą l-201 i 168, a ich miejsce zajmą w przyszłości ancistusy l-181 i l-184. Sukcesem kończą się kolejne próby rozmnożenia ancistrusa cirrhosus i sturisom aureum. Na inne gatunki oczekuję, aż się zabiorą do roboty;) W razie jakichkolwiek pytań proszę się nie krępować, chętnie odpowiem;) PozdrawiamKacper Edited December 13, 2014 by Lordam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorzo Posted December 13, 2014 Share Posted December 13, 2014 Możesz pokazać zdjęcia całych zbiorników? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matij Posted December 13, 2014 Share Posted December 13, 2014 Jaki wiek jest odpowiedni aby rozmnożyć zbrojniki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadmau5 Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Sporo ciekawych zbrojników masz Szczególnie podoba mi się sturisoma aureum i ancistrus rio paraquay. W przyszłości chciałbym mieć jakiegoś ciekawego w swoim akwa a na razie pozostaje mi się nacieszyć popularnym hodowlanym zbrojnikiem(a i tak jest moją ulubienicą).Też bym chętnie obejrzał zdjęcia całych zbiorników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lordam Posted December 14, 2014 Author Share Posted December 14, 2014 Witam.Zdjęcia postaram się dziś zrobić, choć są to akwaria hodowlane w dwóch przypadkach.MatijUwielbiam takie pytania. Zbrojników jest kilkaset gatunków i nie da się określić dokładnego rozmiaru. Samych ancistrusów mamy kilkadziesiąt.Ancistrusy +/- 6-8 cm. Sturisomy 9-10 cm. A jak to przekuć na wiek? Ciężko określić, zależy od wzrostu ryby, lecz minimum rok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lordam Posted December 21, 2014 Author Share Posted December 21, 2014 Fotka 240.Przy pozostałych nie mogę niestety dobrze ostrości złapać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lordam Posted December 29, 2014 Author Share Posted December 29, 2014 WitamPod moją nieobecność wytarły mi się dzikusy l-183.Najciekawsze jest to, że są w tym akwarium przelotem, gdyż w ich docelowym domku wstawiałem szyby do przedzielenia, aby zrobić 3 komory, więc przerzuciłem je do innego zbiornika i taką mi zrobiły niespodziankę.Chyba nie będę ich z tego zbiornika ruszał skoro im się tam tak bardzo podoba. Tatuś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lordam Posted January 10, 2015 Author Share Posted January 10, 2015 Po raz kolejny miły widoczek.Samiec sturisomy na jajach:) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lordam Posted January 11, 2015 Author Share Posted January 11, 2015 Wita Przesniosłem ancistrusy l-180 do akwarium tarliskowego. Na 99% mam 4 samiczki i samczyka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lordam Posted February 2, 2015 Author Share Posted February 2, 2015 (edited) Przygotowanie do tarła moich sturisom https://www.youtube.com/watch?v=TgjOExqa5uU Edited February 2, 2015 by Lordam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djmoniska Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Coś niesamowitego!!! Piękne zdjęcia!!!! Widać że mają się u siebie dobrze! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lordam Posted February 7, 2015 Author Share Posted February 7, 2015 Mam nadzieję, że nie narzekają Przygotowanie do tarła ancistrusów cirrhosus;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lordam Posted February 7, 2015 Author Share Posted February 7, 2015 Jeszcze taka mała niespodzianka, ponieważ przyjechały dziś do mnie dwie pary ancistrusa l-181 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 (edited) Fajne masz te zbrojniki. Znasz może taką stronkę? http://inco.wroc.pl/ar43/zachowanieah.html W poszczególnych częściach są wzmianki m.in. o odgłosach wydawanych przez zbrojniki, o ich hipnotyzowaniu, no i o zabawkach dla nich. Zauważyłeś coś podobnego u swoich ryb? Edited February 7, 2015 by richter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lordam Posted February 7, 2015 Author Share Posted February 7, 2015 Szczerze to nie widziałem. Niektóre moje zbrojniki lubią sobie skakać jak na bungee na liściach vallisnerii, zwłaszcza z mocnym prądem wody. Jeżeli chodzi o dźwięki to oczywiście, że zbrojniki je wydają. Odgłos jest podobny do syczenia, coś na wzór "ksyyy". Jednak słychać je głównie kiedy są po za wodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Witam. Ja też posiadam L180 w układzie 2+3, czy możesz powiedzieć skąd je masz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lordam Posted February 8, 2015 Author Share Posted February 8, 2015 Hey Od Pawła:) Chyba jest naszym wspólnym znajomym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piczu14 Posted February 8, 2015 Share Posted February 8, 2015 Świetne zbrojniki, szczególnie podobał mi się film ze sturisomami Ale poza tym wszystie ryby godne uwagi, nie pospolite i przez wielu uważane za paskudne, lecz Ci, którzy się znają widzą ich uroki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted February 8, 2015 Share Posted February 8, 2015 Też mam od Pawła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lordam Posted February 9, 2015 Author Share Posted February 9, 2015 (edited) Piczu Zbrojniki są piękne i niezwykłe w zachowaniach. Autentycznie codziennie uczysz się tych ryb na nowo. Dziś np. l-181 mnie obudziły, ponieważ ganiały się po akwarium przewracając wszystko co mają na drodze. W sumie nie ma się co dziwić, jeżeli samica ma około 15 cm i waży pewnie z okolicach 100 gramów. Edit.2 foteczki 181;) Naprawdę się w nich zakochałem Edited February 9, 2015 by Lordam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lordam Posted February 18, 2015 Author Share Posted February 18, 2015 Witajcie, leka aktualizacja moich "wojsk" Samica l-181 napchana jak autobus do Lichenia Samiec ancistrusa rio paraquay Samiec ancistrusa cirrhosus 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lordam Posted February 23, 2015 Author Share Posted February 23, 2015 Sturisomy dostępne są w 3 rozmiarach;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 Witam. Fajne masz te zbrojasy. Jestem ciekawy co u twoich L180 bo ja przerzuciłem młode do małego zbiornika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lordam Posted March 1, 2015 Author Share Posted March 1, 2015 Hey, mój samcor póki co apatyczny. Udało Ci się je wytrzeć? Ładnie się spisały? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 No zobacz fotkę na moim profilu. 144l Jest ok. 40-50 maluchów, przerzuciłem je do innego zbiornika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts