ibrachim12 Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 Dzisiaj przyszedł do mnie używany mini kani 120. Wszystko jest, tylko rurki są tak pocięte że będę je musiał łączyć kolankiem. W filtrze było troszkę wody i 4 wkłady: (wkłady są ponumerowane od góry) i nowy chyba węgiel Na kubełkach się nie znam i jest to mój pierwszy kubełek. Pytania: 1. Czy te wkłady były w dobrej kolejności ułożone? 2. 1 to gąbka, 2 i 4 to chyba ceramika (?) a 3 to co to jest? 3. Ten węgiel w ogóle dawać? Jak tak to gdzie? 4. Te wkłady są zużyte czy mogę jeszcze je używać? Jak są zużyte to jakie kupić i w jakich ilościach? Filtr będzie służyć do 75l (74x30x35) akwarium. Akwarium założę za 1-2 miesięcy, będą w nim pływać 15-20 red nosów i 5-10 neritin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MłodyAkwa Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 1). Ja w Mini Kani mam tak : Od dołu Gąbka, zeolit, ceramika, wata. 2). 2 i 4 to ceramika a 3 to Zeolit. 3). Węgla nie dawaj. Węgiel się stosuje gdy dawałeś leki do akwa. 4). Nie wiadomo ile były używane Jak chcesz kupić to w sklepach jest najczęściej po 1KG i tyle starczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 Nr. 3, czyli zeolit też wywal, w to miejsce zapakuj ceramikę. Ja w Mini Kani mam tak : Od dołu Gąbka, zeolit, ceramika, wata. Jeśli ktoś się już tak bardzo uprze na ten zeolit, to daje się go( ja bym tak zrobił) jako ostatnie madia filtracyjne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 Gąbka na samą górę, aby łatwiej się ją czyściło w razie "W". Po prostu jest wygodniej. Wysłane z mojego Xperia Z2 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrachim12 Posted December 9, 2014 Author Share Posted December 9, 2014 A co robi ten zeolit i ceramika? Czemu ceramika jest lepsza od zeolitu? Czyli najlepiej dać 3x (ew. na dół zeolit i ceramika 2x) ceramikę, i na górę głąbka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MłodyAkwa Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 (ew. na dół zeolit i ceramika 2x) Nr. 3, czyli zeolit też wywal, w to miejsce zapakuj ceramikę. Jeśli ktoś się już tak bardzo uprze na ten zeolit, to daje się go( ja bym tak zrobił) jako ostatnie madia filtracyjne. Ostanie czyli na dole czy ostatnie od przepływu wody ? Bo jeśli od przepływu to jako pierwszy bo woda jest pompowana na sam dół kubełka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 A co robi ten zeolit i ceramika? Czemu ceramika jest lepsza od zeolitu? Jesteś na forum już dość długo, często się udzielasz a nie wiesz jaka jest różnica między zeolitem a ceramiką? Zeolit niby klaruje wodę, wyciąga z szkodliwe substancje, ale i nie tylko, również pierwiastki niezbędne roślinom. Ceramika jest medium filtracyjnym, niezbędnym do zasiedlenia kolonii bakterii nitryfikacyjnych... dalej tłumaczyć. Ostanie czyli na dole czy ostatnie od przepływu wody ? To jest moje sugerowane ustawienie koszy z zeolitem( chociaż nigdy go nie używałem), ostatnie czyli zgodnie z kierunkiem przepływu wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrachim12 Posted December 9, 2014 Author Share Posted December 9, 2014 Aaaa no to dam 3x ceramikę na dół i na górę gąbkę bo to ma być roślinniak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 Zeolit usuwa NO3 co przy dojrzewającym zbiorniku lub roślinniaku jest niewskazane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 4. Te wkłady są zużyte czy mogę jeszcze je używać? Jeśli ceramika nie jest popękana to niekoniecznie trzeba ją wymieniać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 (edited) Mam ten filtr już ponad rok w 63l i szczerze powiem że może nie dać rady przy 75l, ale to tylko moje spostrzeżenie. Przy roślinniaku może nie być problemu Edited January 25, 2015 by Rychu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts