Vitaliss Posted December 8, 2014 Share Posted December 8, 2014 (edited) Witam! Zakładam 60 litrowe akwarium ogólne. Proszę o poradę jakie i ile roślin kupić aby to ładnie wyglądało wszystko? Edited December 8, 2014 by Luna Przenoszę do odpowiedniego działu. / Luna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daria Posted December 8, 2014 Share Posted December 8, 2014 Ważną rzeczą jest światło. Jakie masz? Ile wat i jaka barwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vitaliss Posted December 8, 2014 Author Share Posted December 8, 2014 Ważną rzeczą jest światło. Jakie masz? Ile wat i jaka barwa? Jest świetlówka w pokrywie TL-D 15W Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted December 8, 2014 Share Posted December 8, 2014 Ważne jest również podłoże i jakie planujesz nawożenie tego akwa. Jeśli jesteś nowy to polecam lekturę: http://forum.superakwarium.pl/forum-30/announcement-4-ciekawe-tematy-zajrzyj-koniecznie/ Chyba, że już czytałeś to dla utrwalenia polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daria Posted December 8, 2014 Share Posted December 8, 2014 http://forum.superakwarium.pl/topic/5271-lista-ro%C5%9Blin-cieniolubnych/ Tu masz wykaz roślin, które dadzą radę przy słabym świetle i bez nawożenia, czego, zakładam, robić nie będziesz. Ważne, żeby miały coś w podłożu, chociażby kulki gt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vitaliss Posted December 8, 2014 Author Share Posted December 8, 2014 Podłże to zwykły żwir. O taki: http://www.zooplus.pl/shop/rybki/dekoracja_akwarium/podloza_do_akwarium/zwirek/151746 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted December 8, 2014 Share Posted December 8, 2014 Czy wiesz już jakie ryby chcesz hodować? Pytam dlatego bo nie dla każdego rodzaju się taki żwir nadaje. Jeśli będziesz chciał jakieś pielęgniczki lub ryby przydenne to lepiej daj piasek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vitaliss Posted December 8, 2014 Author Share Posted December 8, 2014 Planuje pawie oczka i danio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daria Posted December 8, 2014 Share Posted December 8, 2014 W samym żwirku rośliny nie dadzą rady, coś tam musisz dla nich wcisnąć, jak wspominałam wcześniej, pod każdą zasadzoną roślinkę daj trzy kulki gliniano torfowe, w sklepach zoo np 20 sztuk za 8 zl. Pocztaj o roślinkach z linku, który wstawiłam, zobacz na zdjęciach jak wyglądają i rozrysuj sobie na kartce, która gdzie i jak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted December 8, 2014 Share Posted December 8, 2014 (edited) Moja propozycja to kulki G/T i piach z łOBI albo z ciastoramy na dno. Żwirek i kulki G/T, kiepsko mogą się sprawdzić. Myślę tu o przedostaniu się rozpuszczonej kulki (w postaci mętnej wody) przez żwirek do wody. Chyba że ktoś praktykował takie rozwiązanie kulek w żwirze i zagwarantuje, że nie ma takiej możliwości to proszę mnie poprawić Edited December 8, 2014 by DawW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted December 8, 2014 Share Posted December 8, 2014 (edited) Jeżeli autor tematu nie planuje ryb kopiących w podłożu to nie ma siły, żeby kulka sama od siebie wypłynęła. U mnie jedynie co to helki z piasu czasem przypadkowo kawałeczek kulki wykopią jak jest źle włożona (ze żwiru do tej pory ani razu), ale nic się jeszcze nigdy nie stało. BTW. jeżeli mowa o danio lamparcim czy pręgowanym to 60tka o standardowych wymiarach jest nieodpowiednia. Edited December 8, 2014 by Miniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted December 8, 2014 Share Posted December 8, 2014 Jeśli kulki są włożone w podłoże na głębokość powiedzmy 5 centymetrów, to powszechnie dostępne małe rybki typu kiryski na pewno ich nie wykopią. Kulka musiałaby być dosłownie lekko przysypana piaskiem, żeby ją odgrzebały. Inna sprawa z większymi rybami. Z takich popularnych, łatwo dostępnych w sklepach gatunków, to chyba tylko glonojad syjamski potrafi zrobić demolkę w podłożu i przy nim można spodziewać się wywalenia kulek na zewnątrz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted December 8, 2014 Share Posted December 8, 2014 (edited) Mi bardziej chodziło o: Myślę tu o przedostaniu się rozpuszczonej kulki (w postaci mętnej wody) przez żwirek do wody A nie o możliwości wykopania kulki z podłoża przez ryby Edited December 8, 2014 by DawW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vitaliss Posted December 9, 2014 Author Share Posted December 9, 2014 Gdzie polecacie kupić rośłinki? ( jakieś sprawdzone sklepu on-line?) Czy może po prostu w zoologu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 Jest na forum pewien przyjaciel, który jest w 100% godny polecenia Wysłane z mojego Xperia Z2 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 (edited) Nie zauważyłem, żeby mętna woda z rozpuszczonej kulki przedostawała się samoczynnie z podłoża do wody (stosowałem je pod żwirkiem i piachem). Jedynie przy przesadzaniu roślin trzeba uważać, bo może rzeczywiście taka miękka już kulka rozwalić się i wtedy męty z niej będą pływać w wodzie. Ale to samemu trzeba ruszyć podłoże, żeby tak się stało. Edited December 9, 2014 by richter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 (edited) Planuje pawie oczka i danio.Jakie Danio bo nie każdy nadaje się do tak małego zbiornika? Podaj również wymiary akwarium (litraż to nie wszystko). edit: no ale to i tak nie pytanie na ten dział Edited December 9, 2014 by zibi6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts