Jump to content

Rośliny do 60l akwarium

Vitaliss
 Share

Recommended Posts

W samym żwirku rośliny nie dadzą rady, coś tam musisz dla nich wcisnąć, jak wspominałam wcześniej, pod każdą zasadzoną roślinkę daj trzy kulki gliniano torfowe, w sklepach zoo np 20 sztuk za 8 zl.

Pocztaj o roślinkach z linku, który wstawiłam, zobacz na zdjęciach jak wyglądają i rozrysuj sobie na kartce, która gdzie i jak :-)

Moja propozycja to kulki G/T i piach z łOBI albo z ciastoramy na dno. Żwirek i kulki G/T, kiepsko mogą się sprawdzić. Myślę tu o przedostaniu się rozpuszczonej kulki (w postaci mętnej wody) przez żwirek do wody. Chyba że ktoś praktykował takie rozwiązanie kulek w żwirze i zagwarantuje, że nie ma takiej możliwości to proszę mnie poprawić :)

Edited by DawW

Jeżeli autor tematu nie planuje ryb kopiących w podłożu to nie ma siły, żeby kulka sama od siebie wypłynęła. U mnie jedynie co to helki z piasu czasem przypadkowo kawałeczek kulki wykopią jak jest źle włożona (ze żwiru do tej pory ani razu), ale nic się jeszcze nigdy nie stało.

BTW. jeżeli mowa o danio lamparcim czy pręgowanym to 60tka o standardowych wymiarach jest nieodpowiednia.

Edited by Miniu

Jeśli kulki są włożone w podłoże na głębokość powiedzmy 5 centymetrów, to powszechnie dostępne małe rybki typu kiryski na pewno ich nie wykopią. Kulka musiałaby być dosłownie lekko przysypana piaskiem, żeby ją odgrzebały. Inna sprawa z większymi rybami. Z takich popularnych, łatwo dostępnych w sklepach gatunków, to chyba tylko glonojad syjamski potrafi zrobić demolkę w podłożu i przy nim można spodziewać się wywalenia kulek na zewnątrz.

Mi bardziej chodziło o:

Myślę tu o przedostaniu się rozpuszczonej kulki (w postaci mętnej wody) przez żwirek do wody

A nie o możliwości wykopania kulki z podłoża przez ryby ;)  

Edited by DawW

Nie zauważyłem, żeby mętna woda z rozpuszczonej kulki przedostawała się samoczynnie z podłoża do wody (stosowałem je pod żwirkiem i piachem). Jedynie przy przesadzaniu roślin trzeba uważać, bo może rzeczywiście taka miękka już kulka rozwalić się i wtedy męty z niej będą pływać w wodzie. Ale to samemu trzeba ruszyć podłoże, żeby tak się stało.

Edited by richter

Planuje pawie oczka i danio.

Jakie Danio bo nie każdy nadaje się do tak małego zbiornika?

Podaj również wymiary akwarium (litraż to nie wszystko).

edit: no ale to i tak nie pytanie na ten dział ;)

Edited by zibi6