Jump to content

Kaskada HF-450

emio_ck
 Share

Recommended Posts

Witajcie. Mam w planach wbudowanie 40 litrowego zbiorniczka w szafkę pod głównym akwa, myślałem tu o kawałku Wenezueli z haremem Gupika Endlera i grupką krewetek. Znalazłem kaskadę HF-450, na moje oko całkiem przyzwoita... Sprzedawca podaje, że filtr można spokojnie zamontować do 100 litrów, wiec zakładając, że trochę ściemnia, przy 40 litrach powinien być idealny. Czy ktoś ma doświadczenie z ta kaskadą i może wyrazić swoją opinię na temat tego sprzętu, ewentualnie polecić jakąś alternatywę? Pozdrawiam

Edited by emio_ck

W ostatnim czasie przetestowałem sporo kaskad, to się wypowiem :-).
HF-450 jest całkiem dobry rozwiązaniem, lecz jest ona troszkę głośna i nie wiedzieć czemu lekko wibruje podczas pracy.
Największym rozczarowaniem był Aquael FZN-1 który do tanich nie należy. Filterek działa dobrze i cicho tylko gdy jest ustawiony na 100% przepływu. Jeśli zachce nam się regulować przepływ, to robi się głośno.
Teraz mam AQUA SZUT N500 i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Jest cichutki, nawet przy zmniejszeniu przepływu, nie wibruje. Cena do jakości jest tutaj odpowiednia.

Dziękuję bardzo za opinię, generalnie akwarium będzie wbudowane w szafkę, także nie będzie mi przeszkadzać delikatny hałas, na chwilę obecną w szafce pracują JBL e701 i e901 także już się przyzwyczaiłem do delikatnego szumu. Bardziej interesuje mnie wydajność, jakość... Poczytam o Aqua Szut, jeśli chwalisz :smile: