Jump to content
DAMKA

Problem z roślinami Umierają

Recommended Posts

Witam wszystkich

 

Niedawno około miesiąc temu założyłem mały zbiorniczek 30l info na temat wszystkich przydatnych informacji w sygnaturze. 

 

Jakieś półtorej tygodnia temu zauważyłem że zaczynają padać mi dwie roślinki mikrozorium oraz alternanthera bettzickana red oraz pojawiać się glony. 

 

W tym czasie wyczyściłem szyby akwarium z glonów oraz zrobiłem dwie podmiany około 20%. Zacząłem także podawać algin ( na zielone glony bo takowe maiłem) oraz co2 w płynie.

 

Glonów całkowicie się pozbyłem natomiast rośliny wyglądają marnie

 

Czy ktoś jest wstanie pomóc??

 

W załączniku przesyłam zdjęcia roślinek 

 

Obecnie w akwarium nie ma żadnych rybek

 

Pozdrawiam

 

post-21512-0-36621400-1417965724_thumb.jpg

post-21512-0-25494100-1417965757_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za mało danych. Jak nawożenie?Oświetlenie? Jakieś substraty?Napisz parametry wody bo wątpię żeby się komuś chciało "dukać" z tego zdjęcia. Cykl azotowy się zamknął?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie nawożę niczym, oświetlenie to żarówka energooszczędna 11 wat barwa 6500K, substrat to podłoże aquasubstrate 2

parametry: 

NO3 - 25

NO2 - 0

GH - 7

KH - 3

PH - pomiędzy 6,4 a 6,8

CL2 - 0

 

Z moich podejrzeń to za mało światła

znalazłem coś takiego barwa tej listwy to 8500K dla białego światła nada się?? 

http://allegro.pl/oswietlenie-nocne-led-30-cm-rgb-15-kolorow-bialy-i4798116464.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Z moich podejrzeń to za mało światła

A z moich braki w nawożeniu, Microsoria spokojnie dają radę w słabym oświetleniu, więc to nie powód ich masakrycznego stanu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiej wody używasz do podmian?
Microsorium mogłeś troszkę staranniej zaczepić a nie liście zmiażdżyłeś nitką ;)

Edited by DawW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wcześniej pół z filtra brita pół z kranu z dodatkiem bakterii.

To co byście doradzili w przypadku tych dwóch roślin??

A tak na marginesie te oświetlenie z allegro nadawało by się? ?

Cykl azotowy zamknął się ktoś bardziej szczegółowo wyjaśni albo poleci jakiś artykuł?

Edited by DAMKA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oświetlenie masz ok. Wychodzi Ci 0,36W/L. Przy wodzie brutto (zakładam podłoże około 3cm) masz około 0,4W/L wiec jest na prawdę ok, więc odpuść sobie ledy.  Pomyś po prostu nad nawożeniem, nawet jakąś podstawową linię Makro, Mikro, + Węgiel, Potas.

 

Ale to:

 

Wcześniej pół z filtra brita pół z kranu z dodatkiem bakterii.

 
Co to za praktyka? Jeszcze się z taką nie spotkałem.

Ps. alternanthera raczej nie do uratowania (jeżeli masz tylko te dwie łodygi) 

Edited by DawW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stwierdziłem że brita sprawia że woda staje się jałowa więc mieszałem pół na pół.

Co byś polecił z nawozów?

A te plamy na liściach co mogą oznaczać i gubienie liści przez roślinę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×