ELWonsky Posted December 6, 2014 Share Posted December 6, 2014 Witam. Jeżeli nie ten dział to proszę o przeniesienie.Wyszukiwałem już po całym internecie co, może być przyczyną gromadzenia się kożucha na powierzchni wody.Lecz zdania są różne i już sam nie wiem.Ruch tafli wody jest poprzez deszczownice która jest założona równo z powierzchnią. Gdzie leży problem. Czy jest szkodliwy dla rybek?Akwa 60l, filtr aquael fan 1 plus deszczownia.Zdjęcie deszczowni jak jest w akwariumhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f5ef86edeb9aab49.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aga009 Posted December 6, 2014 Share Posted December 6, 2014 Daj zdjęcie "kożucha" i parametry wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted December 6, 2014 Share Posted December 6, 2014 Może to być kożuch bakteryjny pomieszany z kurzem. Spowodowany jest na ogół słabą cyrkulacją wody, a także brakiem pokrywy w akwarium. Jest to niepożądane ponieważ będzie utrudniać wymianę gazową, a w skrajnych przypadkach może nawet powodować przyduchę u ryb. Możesz spróbować delikatnie zebrać go z powierzchni wody jakimś naczyniem, choćby szklanką. Jednak jeśli nie usunie się przyczyny, zjawisko może się powtarzać. Najlepiej jak byś opisał zbiornik według tego schemat http://forum.superakwarium.pl/forum-4/announcement-3-jak-zadawa%C4%87-pytania-na-forum-superakwariumpl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ELWonsky Posted December 6, 2014 Author Share Posted December 6, 2014 Pokrywa w akwarium jest. Kożuch juz usunięty, więc zdjęcia nie mam. O co chodzi z tą cyrkulacją wody? ph 7.5 Gh >7°d Kh 6°d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted December 6, 2014 Share Posted December 6, 2014 O co chodzi z tą cyrkulacją wody? O to, żeby każdy "kąt" w akwarium, był choć delikatnie muśnięty prądem wody wypływającej z filtra (woda wypływając z filtra, okrąża cały zbiornik i na końcu wpada do jego wejścia niosąc zanieczyszczenia). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ELWonsky Posted December 6, 2014 Author Share Posted December 6, 2014 Ja mam deszczownicę 40 cm. A jakie jest skuteczne rozwiązanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted December 6, 2014 Share Posted December 6, 2014 Ja mam deszczownicę 40 cm. A jakie jest skuteczne rozwiązanie? Np. skimmer (filtr powierzchniowy). Ale my tu gadu gadu, a koledzy wyżej prosili Cię o dokładny opis zbiornika. Ważna jest eliminacja przyczyny, a nie skutków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ELWonsky Posted December 6, 2014 Author Share Posted December 6, 2014 54l profil z pokrywą Światło t8 15w, t5 13w Filtr aquael fan 1 plus deszczownia 2 kokosy, korzeń i roślinki ale nie pamietam teraz jakie. P.S Rybki nie wygladają na jakieś takie chory czy coś. A moze zamiast deszczowni dać samo napowietrzanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ELWonsky Posted December 7, 2014 Author Share Posted December 7, 2014 P.S kożuch znów się pojawił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bonio61 Posted December 7, 2014 Share Posted December 7, 2014 Zakup sobie skimer eheim 350, cichy regulacja przepływu ,będzie po problemie . Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted December 7, 2014 Share Posted December 7, 2014 Skimmer eheima do fan 1? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted December 7, 2014 Share Posted December 7, 2014 Skimmer eheima do fan 1? W sensie? Eheim 350 Skimmer, to oddzielny filtr powierzchniowy, pracujący niezależnie od innego filtra... Tyle, że do 54l? No nie wiem. u mnie w 72l robił, delikatnie mówiąc "pralkę", nie obyło się bez przydławienia przepływu DIY (jeszcze bardziej niż fabrycznie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts