Moje Akwarium ;-) Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 (edited) Witam wszystkich! Postanowiłem po raz pierwszy na tym forum opisać swój zbiorniczek (po małych zmianach). Więc tak: Akwarium : 54l (60x30x33) Filtr: Aquaszut Turbo Filter 550N (Wkłady to włóknina i ceramika) Oświetlenie: 2x 5W żarówka LED, 2800 K, ciepła + 3 paski LED (2 zimne i ciepły) Grzałka: Atman 75W (Temperatura - 25*C) Co2: Bimbrownia 1b/2s Nawożenie: - (Zastanawiam się nad nawozem Aqua Art Classic 100ml [Mikro+Makro w jednej butelce] ) Podłoże: Kulki glin-torf i piasek 0,2 - 0,5mm Rośliny: Anubias nana Cryptocoryna walkerii Hydrocotyle sp. japan Gałęzatka Sagittaria subulata Rotala rotundifolia "indicia" Subwassertang - Pelia Mech jawajski (Niedługo będzie zamocowany siatką na filtrze, w celu zamaskowania ) Obsada: 17x Neon Innesa W niedalekiej przyszłości planuję zrobić "trawnik" z gałęzatek na przodzie. Proszę o komentarze co dobrze, co źle. Edited December 5, 2014 by Moje Akwarium ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Obniż temperaturę wody, przy Innesach nie powinna być wyższa niż 24*C. Powinieneś rzucić też coś na taflę. Fajnie by było również chociaż lekko zaherbacić wodę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Wypadałoby się pochwalić parametrami . Nawożenie: - (Zastanawiam się nad nawozem Aqua Art Classic 100ml [Mikro+Makro w jednej butelce] ) Eee, na samym Classicu długo nie zajedziesz (a raczej rośliny). Makro i mikro lepiej oddzielnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Ogólnie akwarium prezentuje się fajnie. Co bym zmienił, to filtr na jakąś kaskadę, wtedy nie zajmował by Ci miejsca w akwarium. Temperatura jak na neony innesa jest trochę za wysoka. Ryby te najlepiej czują w wodzie 22 - 23* C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moje Akwarium ;-) Posted December 5, 2014 Author Share Posted December 5, 2014 Powinieneś rzucić też coś na taflę. Fajnie by było również chociaż lekko zaherbacić wodę Rzucić coś na taflę? No może... ale wolę mieć "czystą" taflę i samą wodę Temperaturę obniżyłem teraz na 24*C , a jutro dam na 23*C. Ogólnie akwarium prezentuje się fajnie. Dzięki Wypadałoby się pochwalić parametrami . Eee, na samym Classicu długo nie zajedziesz (a raczej rośliny). Makro i mikro lepiej oddzielnie. A więc jakie polecasz nawozy? Z AquaArt'u? Czy inne? Parametry: Ph - 6.7 NO3 - 7mg/l KH - 4 GH - 10 NO2 - 0 CL2 - 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 A więc jakie polecasz nawozy? Z AquaArt'u? Czy inne? Czy z AA, czy inne to już Twój wybór. Pisząc w/w post miałem na myśli, że łatwiej zapanować nad zbiornikiem podając nawozy makro i mikroelementowe oddzielnie. Jak wiesz Classic to nawóz uniwersalny, posiadający w swoim składzie jedne i drugie. Co zrobisz jak będziesz miał w baniaku niedobór makro przy nadmiarze mikro, lub na odwrót, a do dyspozycji masz nawóz 2 w 1? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moje Akwarium ;-) Posted December 5, 2014 Author Share Posted December 5, 2014 Co zrobisz jak będziesz miał w baniaku niedobór makro przy nadmiarze mikro, lub na odwrót, a do dyspozycji masz nawóz 2 w 1? Będę się starał obniżyć, lub podwyższyć. Ale dobrze mówisz. Zatem kupię może we wtorek nawozy mikro i makro oddzielnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted December 6, 2014 Share Posted December 6, 2014 Ja używam WATER BOOST ( cała linia ) , cena nie wygórowana a nawozy są bardzo ok . A co do zbiornika to bardzo przyjemny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moje Akwarium ;-) Posted December 6, 2014 Author Share Posted December 6, 2014 A co do zbiornika to bardzo przyjemny Dzięki wielkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moje Akwarium ;-) Posted December 9, 2014 Author Share Posted December 9, 2014 (edited) Witam! Zakupiłem wczoraj nawozy z linii Aqua Art. Jako że pierwszy raz nawożę czymś "oryginalnym" (Nie solami) , to zdecydowałem się zakupić nawóz Classic, Carbo, i K+ Plus. Nie chcę eksperymentować z dużą ilością nawozów, bo nie chcę mieć glonów. Dawkowanie? Tak jak jest napisane na opakowaniach - początkowo. Gałęzatka docelowo pójdzie na filtr , żeby go zasłonić, ale nie mam teraz czasu i weny żeby się za to zabrać... A co jest w kubeczku? Mech Postawiłem go na parapecie, i czekam aż będzie go dużo Będzie tego na tyle. Pozdrawiam wszystkich! Mech w kubeczku PS: Przepraszam za jakość, i rozmiary zdjęć, ale robię zdjęcia telefonem, bo aparat zepsuty. (Pękła klisza ) Edited December 9, 2014 by Moje Akwarium ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 Z zaciekawieniem będę się przyglądał rozwojowi sytuacji w Twoim zbiorniku. Też w moim na początku podawałem Classic, Carbo i K+, jednak dość szybko rośliny dały poznać po sobie braki...(w szczególności makro). Stąd mój wyższy post... No, ale każdy zbiornik jest inny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moje Akwarium ;-) Posted December 13, 2014 Author Share Posted December 13, 2014 (edited) Witam wszystkich! W Moim Akwarium zaszły zmiany! Małe bo małe ale zawsze coś Na filtrze przywiązałem żyłką gałęzatkę, i na lignicie mech hodowany w kubeczku Tylko mam pytanie. Czy jak na tym lignicie są glony (ciemno czerwone) to zagraża to jakoś wodzie w akwarium? Czy lepiej będzie jak wyczyszczę lignit? @andy102 - Miałeś rację.. jednak mam niedobór makro elementów :/ Prawdopodobnie chloroza (Brzegi liści Hydrocotyli, żółkną, a niektóre liście cryptocoryny, bledną i "rozpływają" się. W tygodniu postaram się zakupić coś z makro... Co byś polecił? No to zostawiam Was ze zdjęciami (Bardzo przepraszam za jakość, ale ciągle kombinuję z ustawieniami aparatu, i ciągle mi nie wychodzą zdjęcia jakie chcę ). Edited December 13, 2014 by Moje Akwarium ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted December 15, 2014 Share Posted December 15, 2014 W tygodniu postaram się zakupić coś z makro... Co byś polecił? Jeśli dalej myślisz o linii AA, to z makro masz dwa do wyboru : Racro Red, lub Macro Green (w zależności od gatunku roślin w zbiorniku). Na temat innych gotowców się nie wypowiem, bo nie stosowałem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Witaj Pomysł na baniak mi się podoba i jestem ciekaw jak sobie ta "sałatka" z roślin na korzeniu i wkoło niego poradzi gdy będzie sobie rosła Oświetlenie: 2x 5W żarówka LED, 2800 K, ciepła + 3 paski LED (2 zimne i ciepły) Rzucić coś na taflę? No może... ale wolę mieć "czystą" taflę i samą wodę Anubias w takim oświetleniu i w takim miejscu będzie cały czas w zielone kropeczki A i Neonkom będzie lepiej jak rzucisz jednak coś na taflę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moje Akwarium ;-) Posted December 30, 2014 Author Share Posted December 30, 2014 (edited) Zapomniałem kompletnie o forum. Wszystko przez te święta Witam wszystkich. W akwarium nie zaszły żadne zmiany pod względem wystroju, lecz w "obsadzie" tak. Otóż mam problem z.... No właśnie z czym? Z jakimiś małymi (ok. 1mm) białymi, (Na szczycie czarna "kropka" ) stworzeniami. Czy są to zarodki zatoczków? Czy jakieś pierwotniaki? (Zdj. 2 [Na liściu anubiasa] ) I drugim problemem, jest taki jakby biały osad na powierzchni wody. Gdy podmieniam wodę, staram się go ściągnąć z powierzchni. Gdy go ściągnę, to po jakiś 3 dniach, znów to samo. Co to może być? (Zdj. 3 i 4) Parametry wody podam prawdopodobnie jutro, ponieważ skończyły mi się testy do wody Jutro również wybiorę się do zoologa, żeby zakupić pistię Co do życia w zbiorniku - Nic nie przybyło z rybek, nic nie ubyło. Za to z roślin, baaardzo ładnie ruszyła rotala. (Zdj. 5) Na zdjęciu widać tylko 2 nowe pędy, za to za korzeniem jest ich cała masa Będzie co wycinać! Pozdrawiam wszystkich, i szczęśliwego nowego roku! Edited December 30, 2014 by Moje Akwarium ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moje Akwarium ;-) Posted December 31, 2014 Author Share Posted December 31, 2014 Witajcie, Zakupiłem dziś testy paskowe Tropical. Wyniki są następujące: pH: 7,8 KH: 300 GH: 300 No2: 0,5 No3: Kolor coś pomiędzy 0-20. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted December 31, 2014 Share Posted December 31, 2014 pH: 7,8 KH: 300 GH: 300 No2: 0,5 No3: Kolor coś pomiędzy 0-20. Według tych testów to wodę masz twardszą niż beton. Dobrze zrobiłeś te pomiary? Bo nawet jak na testy paskowe to takie wartości to jakaś masakra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moje Akwarium ;-) Posted December 31, 2014 Author Share Posted December 31, 2014 Zrobiłem jeszcze raz testy i wyszło że KH wynosi 180 ppm. Więc? Więc paski są do d...y? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted December 31, 2014 Share Posted December 31, 2014 I dlatego właśnie warto zaznaczać jakimi jednostkami się posługujemy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted December 31, 2014 Share Posted December 31, 2014 I dlatego właśnie warto zaznaczać jakimi jednostkami się posługujemy. Dokładnie. Dodam tylko że woda o twardości np: 210 - 320 mgCaCO3/l to jest 12 - 18 GH. Tą samą wartość można również podać tak 4,25 - 6,4 mval/l i to też jest w granicach 12 - 18 GH. Czyli tak jak słusznie zauważył ahr powinno się poprawnie podawać jednostki w których został zrobiony pomiar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moje Akwarium ;-) Posted December 31, 2014 Author Share Posted December 31, 2014 (edited) I dlatego właśnie warto zaznaczać jakimi jednostkami się posługujemy. @splend - "Czyli tak jak słusznie zauważył ahr powinno się poprawnie podawać jednostki w których został zrobiony pomiar." Okej Będę pamiętał A co to parametrów - To dobre czy złe? Edited December 31, 2014 by Moje Akwarium ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moje Akwarium ;-) Posted January 2, 2015 Author Share Posted January 2, 2015 Witam wszystkich Wybrałem się dziś do sklepu i zakupiłem roślinki 1. Pistia - W ilości 10 sztuk, ale z dużą ilością odrostów, i małych pistiątek 2. Ludwigia sp. (red?? ) - Proszę o podpowiedź. Na pasku pisze tylko Ludwigia sp. 3. Hygrophilia glabra. A tak prezentuje się akwarium z zasadzonymi roślinkami. Widok na Hygrophilię: Widok na Ludwigię: Kolejny widok tym razem na pistię : I uwaga, uwaga przedstawiamy Państwu ADA Set DIY hehe Nożyczki, i pęseta z bombą (Dlaczego taka pęseta? Żeby nie spadła końcami na dno i nie rozbiła szkła pfu pfu odpukać... ) Będzie tego na tyle Pozdrawiam wszystkich czytających Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted January 2, 2015 Share Posted January 2, 2015 Akwarium wizualnie bardzo fajne. A te Twoje wynalazki - pomysłowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted January 2, 2015 Share Posted January 2, 2015 Jesteś na prawdę pozytywnie zakręconym człowiekiem, DIY wymiata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moje Akwarium ;-) Posted January 2, 2015 Author Share Posted January 2, 2015 Akwarium wizualnie bardzo fajne. A te Twoje wynalazki - pomysłowe. Jesteś na prawdę pozytywnie zakręconym człowiekiem, DIY wymiata No i tutaj przypomniał mi się tekst : "Od narodzin aż do śmierci, pozytywnie pi..... " Dziękuję za uznanie, i miłe słowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts