kukis1981 Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Witam, czy na pewno jest to parka? Na początku pływały cały czas razem, a od jakiegoś czasu zauważyłem, że ta większa zaczęła raz na jakiś czas przeganiać drugą. Przepraszam za jakoś zdjęć i dzięki za odpowiedź. Zakładaj tematy w odpowiednich działach. Przenoszę. /andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted December 6, 2014 Share Posted December 6, 2014 Moim zdaniem parka. Ale podłoże to jest FATALNE dla pielęgniczek. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kukis1981 Posted December 7, 2014 Author Share Posted December 7, 2014 Jest duża plaża na środku, więc mają w czym pogrzebać.... Dzięki za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted December 7, 2014 Share Posted December 7, 2014 Dla mnie na pierwszy rzut oka to raczej nie jest parka. Za duże "grzebienie", za długie ciała i brak uwypuklonego (zaokrąglonego) brzuszka na spodniej stronie ciała. Dobrze by było zrobić większe i wyraźniejsze zdjęcia każdej ryby osobno. Ale według mnie to nie jest parka, tylko dwa samce. Jak się zachowują w stosunku do siebie i w jak dużym akwarium pływają? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted December 7, 2014 Share Posted December 7, 2014 Jedna z ryb wyraźnie dominuje, druga zaś jest w lekkim stresie. Ja też obstawiałbym prędzej 2 samce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted December 7, 2014 Share Posted December 7, 2014 Jest duża plaża na środku więc mają w czym pogrzebać.... dzięki za odpowiedź Tylko plaża? Trzeba było ścieżkę do niej zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted December 7, 2014 Share Posted December 7, 2014 (edited) ta większa zaczęła raz na jakiś czas przeganiać drugą. No właśnie samo przeganianie się nawzajem nie zawsze jest wyznacznikiem. Samiec może przeganiać też samicę, gdy między nimi "nie ten teges" Samca można wyraźnie rozpoznać, gdy ten, wybierze sobie już swój rewir i goni inne samce, aż do jego "granic". Samiczkę zwykle tylko "odtrąci" nie uganiając się za nią. Ale to widać dopiero po jakimś czasie mieszkania w zbiorniku. Edited December 7, 2014 by maziama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts