Herbi Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Powitać. Po prawie dwóch latach zabawy z zieleniakiem, zapragnąłem jakiejś odmiany, Dość długo szukałem alternatywy dla "roślinniaka ogólnego" aż trafiłem na temat kolegi Nantai z jego muszlami http://forum.superakwarium.pl/topic/42045-50-muszlowo/ To był strzał w dziesiątkę. Z miejsca zacząłem wertować internet za wiedzą na temat tego biotopu. Po 3 miesiącach zbierania informacji i potrzebnego wyposażenia, na początku listopada ruszyłem z pracami. Krótki opis zbiornika: Akwarium 102l Zbiornik obrócony o 180 stopni co by można było obserwować życie bez zniekształceń. Tło: Czarna folia samoprzylepna. Filtracja: Kubełek HW 302 zasypany grysem koralowym. Na wlocie gąbka. ( Rozważam również wykorzystanie filtra narurowego jako prefiltra) Ogrzewanie: Grzałka aquael 100 W Oświetlenie: Naświetlacz led 10 W(dodatkowo przyciemnione folią samoprzylepną co by złagodzić światło ) Oświetlenie nocne niebieskie led Podłoże: Piach do piaskownicy zakupiony w jednym z marketów budowlanych. Dekoracja: Kilka skałek z serpentynitu + muszle winniczka w ilości około 20 sztuk. Flora: Anubiasy+ nurzaniec+ Microsorum pteropus "Windelov" Fauna: Altolamprologus compressiceps sp. Shell (młode podrostki w ilości 5 sztuk) ExLamprologus brevis (dobrana dorosła para) Wczoraj została wpuszczona obsada, na ten moment obserwacja możliwa jest tylko w nocy, ewentualnie z przyczajenia bądź po nieumieszczeniu przy szybie kamery. Nawet drobny ruch w pobliżu akwarium powoduje szybką ewakuację obsady do najbliższych muszli. Parę fotek: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aga009 Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Akwarium ładne, ale dodaj więcej muszli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Herbi Posted December 5, 2014 Author Share Posted December 5, 2014 Muszli na bank będzie więcej. Poniżej krótki filmik z rybskami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Bardzo ladne akwarium . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts