Jump to content

Rośliny w "pajęczynach" ?

Aga009
 Share

Recommended Posts

Baniaczek zalany 4.12.2014

Wymiary:

80x30x40

Podłoże:

Piasek

Filtracja:

Aquael fan 1 plus

Oświetlenie:

18 W [do zmienienia)

Nawożenie

Co2, carbo

Roślinność:

Moczarka kanadyjska

Mech Java Moss

Reszty nie znam

Planowana obsada:

Akwarium założone wczoraj. Mam ulotkę ze sklepu plantica i jest opisane krok po kroku jak wystartować zbiornik roslinny.

post-19956-0-54112200-1417797819_thumb.jpg

Światło świecę ok 10 h.

Filtr 24h.

Dozuję Co2

Dodałam BactoActive ok 5 ml.

Dodałam 10 ml. Micro zamiast Carbo

Dzisiaj podmieniłam 50% wpdy na zwykłą kranówkę.

Problem jest w tym, że zamiast Carbo dodałam Micro. Zaraz po tym nalałam 10 ml. Carbo. Na następny dzień zauważyłam na niektórych gatunkach roślin jakby "pajęczyny".

post-19956-0-58768800-1417798340_thumb.jpgpost-19956-0-61293300-1417798326_thumb.jpg

Kurczę, nie wiem jak w jeden dzień można wyhodować takie coś. Raczej nie jest to wina tego mikro, od niego miałabyś inne "narośli", i raczej nie w takim czasie. Mówiąc (a w zasadzie pisząc) szczerze to po głowie chodzi mi tylko mizerna filtracja (nie jest w stanie wywołać odpowiedniego ruchu wody). No chyba, że zgodnie z teorią pewnego telewizyjnego doktora, coś przed nami ukrywasz. ;)

I weź ogarnij menu painta (czy przeglądarki zdjęć systemu, którego używasz) i poszukaj tam opcji: "obróć zdjęcie" (albo czegoś podobnego) przed zamieszczeniem zdjęcia (po użyciu takiej opcji system powinien się zapytać o to czy zapisać zmiany, jak nie to użyj opcji "zapisz").

Kurczę, nie wiem jak w jeden dzień można wyhodować takie coś. Raczej nie jest to wina tego mikro, od niego miałabyś inne "narośli", i raczej nie w takim czasie. Mówiąc (a w zasadzie pisząc) szczerze to po głowie chodzi mi tylko mizerna filtracja (nie jest w stanie wywołać odpowiedniego ruchu wody). No chyba, że zgodnie z teorią pewnego telewizyjnego doktora, coś przed nami ukrywasz. ;)

I weź ogarnij menu painta (czy przeglądarki zdjęć systemu, którego używasz) i poszukaj tam opcji: "obróć zdjęcie" (albo czegoś podobnego) przed zamieszczeniem zdjęcia (po użyciu takiej opcji system powinien się zapytać o to czy zapisać zmiany, jak nie to użyj opcji "zapisz").

Nic nie ukrywam. Boje się trochę o te rośliny. Może je usunąć ?

Czy to jest podobne do takiego śluzu ? Mało widać ze zdjęcia. Jeżeli to biały śluz, prawdopodobnie to przez to co dodałeś. Ja przy zakładaniu zbiornika dawałem też jakąś specjalną chemię i na drugi dzień i korzenie i rośliny miałem w takim śluzie. Po czasie samo przeszło, a to co się dało zebrałem ręcznie. Pozdrawiam.

Też mam takie pajęczynki, a  w szczególności na limnophila sessiliflora. Ja uznałam to za brunatnice, ilość się zmniejszyła, ale nadal są. Niestety nie wiem jak to zwalczyć, ja  zdejmuję je ręcznie.

O tak wyglądają ( zdjęcia w temacie) : http://forum.superakwarium.pl/topic/45301-problem-z-brunatnicami/?do=findComment&comment=457924

Edited by kropka207