Coolfon1988 Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 (edited) Wyskakują Mi zielone kropki na szybie i piasek taki ciemniejszy jest z zewnątrz .Wymiary akwarium: 60 x 35 x 45 zalane 18 listopadaObjętość: 94 litryOświetlenie: 2x24W T5 - 6800 i 10000KNawożenie: na_razie brakCO2: butla co2 1 bąbel na sekundę 24hPodłoże: 20kg piasku plus kulki gliniano-torfoweParametry wody:kh 8gh 12no3 5po4 0ph 7.2co2 w akwarium według kalkulatora 17Temperatura: 23-26 * COgrzewanie: grzałka 50 W -Filtracja: Aquel multikani 800 - wkład gąbka i ceramikaWystrój : kamień .Gatunki roślin:Gatunki ryb:Na razie nie mam pomysłu - liczę na waszą pomoc . Edited December 5, 2014 by andy102 Pisownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
daroo123 Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 U mnie pojawiają również take kropki. Mogą to być zielenice. Ja czyszczę szkło regularnie, więc nie przeszkadza. Natomiast na piasku mogą rozwijać się okrzemki. Ciężko powiedzieć z tego zdjęcia. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Akwarium pewnie jeszcze dojrzewa, poczytaj o cyklu azotowym, okrzemki wtedy to normalka. Ryby możesz wpuścić dopiero jak już w pełni dojrzeje, wtedy zmierz parametry i dobieraj obsadę. To czy akwarium dojrzało dowiesz się mierząc no2 - musi wynosić 0. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Zielone kropki na szybie to zielenice, częstym objawem są niedobory fosforu, który u Ciebie występuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Zielenice to nadmiar mikro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted December 4, 2014 Author Share Posted December 4, 2014 (edited) W końcu jakieś konkrety. Czyli zacząć podawać KH2PO4 . Mikro jeszcze nie podawałem . Edited December 4, 2014 by Luna Dbaj o pisownię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Nie szkodzi.Wystarczy, że zbiornik jest świeży i rośliny jeszcze nie wystartowały przez co wszystkie związki z kranówy nie zostały przez nie przerobione.Glony na starcie baniaka to normalka.Ważne jest by później je jakoś opanować.Z solami to ja bym nie szalał na początku.Chyba nie chcesz by zamiast glonów wylazły Ci sinice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Zielenice to nadmiar mikro. W postaci zielonego pyłu na szybie. A tu mamy do czynienia z kropkami, czyli braki PO4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 W jakiejkolwiek postaci zielenice to nadmiar mikro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted December 4, 2014 Author Share Posted December 4, 2014 (edited) Jak mam nie szaleć z solami, to co mam na_razie robić ? Czekać ? Dobra, a co z obsadą? Podałem parametry o które tak napieraliście, że muszą być do wybrania obsady, a teraz nikt się nie wypowiada. A kłóćcie się na PW . Edited December 5, 2014 by andy102 Pisownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Dobra a co z obsadą podałem parametry o które tak napieraliście że muszą być do wybrania obsady a teraz nikt sie nie wypowiada. Tak muszą być, rośliny jakoś to przeżyją. A kłóćcie sie na PW . Dokładnie. Co do tematu. W jakiejkolwiek postaci zielenice to nadmiar mikro. Tak czyli braki PO4 I tak. Obydwoje macie racje. Akwarium wystartowało ponad 2 tygondnie temu, rośliny powiedzmy, że się zaaklimatyzowały i ukorzeniły. Zaczeły pobierać makro z wody głównie potas i węgiel. CO2: butla co2 1 bąbel na sekunde 24h Węgiel- jest. Potas: Nawożenie: narazie brak Pobrały co miały, wykorzystały fosforu ile było, po dojrzewaniu ładnie zbiły azot do niskie poziomu. Teraz mogły by zacząć pobierać te nadwyżki mikro, które jest w wodzie wszystkie związki z kranówy nie zostały przez nie przerobione. ale A tu mamy do czynienia z kropkami, czyli braki PO4 Dlatego są zielenice punktowe bo są nadwyżki mikro w wodzie a rośliny nie będą go pobierać jeżeli nie dostaną odpowiednich ilości makro. Przy takim świetle to one już głodują. Wlej im trochę potasu i fosforu z racji, że masz dość dużo światła powinieneś po woli zacząć nawozić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted December 5, 2014 Author Share Posted December 5, 2014 (edited) Dobra, wleje sole potasu i fosforu. Mniejszą dawkę jak na akwarium 45l .Obsada, myślę za 2 tygodnie . Polecicie Mi coś ? Upominano Cię w tym temacie, upominano w innych. Nie dociera, że na forum piszemy poprawnie? +1 (odpocznij i przemyśl). /andy102 Edited December 5, 2014 by andy102 Pisownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted December 8, 2014 Author Share Posted December 8, 2014 Myślałem o takiej obsadzie :1+2 pielęgnica ramireza / kakadu20 tęczanka wernera/zwinnik jarzeniec6 kirys pandakrewetki red cherryPodobają Mi się jeszcze modrooki słoneczne, albo gertrudy. Masz założony oddzielny wątek na temat obsady w swoim zbiorniku http://forum.superakwarium.pl/topic/45997-90-obsada/. Ten zdaje mi się dotyczy innego problemu. Nie spamuj, nie podbijaj i nie pisz nie na temat, bo za to również rozdajemy ordery...Czytałeś regulamin forum? /andy102 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted December 13, 2014 Author Share Posted December 13, 2014 (edited) No i troszku się zmieniło . Doszły roślinki i 2 pielęgnice ramirezy i 6 kirysków panda . Myślę jeszcze nad ławicą . Jeśli Twój problem z glanami został rozwiązany, temat zamykam. Co do prezentacji zbiornika, to do galerii zapraszam, obsady również do odpowiedniego działu. Jeśli chcesz coś dodać w tym temacie, skontaktuj się z moderatorem. /darekbart Edited December 14, 2014 by darekbart Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts