kamilp Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Witam. Zastanawiam się nad zmianą podłoża w akwa, mam żwirek ok 3mm(jest on łagodny, okrągły, nie jest ostry ) na piasek kwarcowy ok 1 - 1,6mm. Czy warto ? Chciałbym dać troszkę ziemie pod to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuraosPL Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Zacznijmy od tego, że każdy piasek jest piaskiem kwarcowym Piasek jest świetny jeśli masz w zbiorniku ryby denne. Jest on dla nich strasznie łagodny i nie ma szans aby je zranił. W piasku fajnie też rosną roślinki, lecz piasek jak wiadomo ma znacznie mniejszą granulację przez co łatwiej jest w nim kopać. Jeśli więc masz mieszkańców którzy lubią kopać w podłożu, to może wystąpić sytuacja, że wykopią Ci spore dołki albo i podkopią roślinki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted December 4, 2014 Author Share Posted December 4, 2014 Dodam że podoba mi się bardziej piasek.... będę trzymał zbrojniki , dodatkowo nie wiem co ...A jak rośliny rosną w piasku ? Fakt że ten piasek byłby troszkę wiekszej granulacji niż taki typowy... bo miałby on ok 1- 1,6mm . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 A jak rośliny rosną w piasku ? Dobrze, daj tylko pod korzenie jakiś substrat, polecam kulki G-T. Możesz zerknąc w mojej galerii są rośliny właśnie rosnące na piasku kwarcowym, a pod korzeniami mają kulki G-T. Oczywiście podłoże to tylko jeden z czynników do prawidłowego wzrostu roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts