splend Posted December 3, 2014 Share Posted December 3, 2014 Co prawda były już podobne tematy na forum, przez to proponowałbym aby ten opierał się głównie na zdjęciach opatrzonych krótszymi lub dłuższymi opisami z ciekawych miejsc nie tylko w Polsce, ale również i na świecie. Wielu z nas na pewno lubi oderwać się od codziennej rzeczywistości i wyruszyć od czasu do czasu w krótszą czy dłuższa podróż. Można by się tutaj dzielić takimi poznanymi miejscami i wzajemnie nakręcać się do ich odwiedzenia. Zacznę od siebie i od ostatniej jednodniowej wycieczki na Wyżynę Krakowsko - Częstochowską, a konkretnie w Sokole Góry i Góry Towarne. A co można tam było obejrzeć i pozwiedzać niniejsze zdjęcia pokazują. Ruiny zamku z XIV w. Legenda głosi że w wieży zamkowej w zamierzchłych czasach przebywał więzień o imieniu Maciej skazany na śmierć głodową. Ponoć co dziennie dostawał do jedzenia garść siana i kubek wody. Na tym wikcie przeżył około 40 dni, a jego duch ponoć do dziś dnia błąka się po zamku. To co się wynurza z za drzew to wbrew pozorom nie jest Giewont, a Góra Biakło zwana Jasnogórskim Małym Giewontem. Dlaczego Jasnogórskim Małym Giewontem? Ano dlatego że po pierwsze góra ta przypomina tatrzański Giewont, a po drugie że z jej szczytu rozciąga się panorama Częstochowy z widocznym Klasztorem Jasnogórskim. A to widok spod szczytu Góry Biakło. W oddali Częstochowa. I na koniec leżące nieopodal Góry Towarne. I to by było na razie na tyle. Miejsca przeze mnie pokazane doskonale nadają się na jednodniowy rodzinny wypad. Zachęcam jednocześnie i innych użytkowników do pokazanie swoich ciekawych miejsc. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Piękne zdjęcia! To może ja pokażę co mnie zachwyciło w tym roku Plaża Porto Timoni na Korfu o której niewiele jest w przewodnikach turystycznych z tego względu, że jest dzika i trudno na nią dotrzeć. Drogi są dwie: od strony morza wodną taksówką i piechotą przez góry. Wybraliśmy to drugie. Niestety przyjemny spacer przy pięknych widokach zmienił się w trudną, 40min wsponaczkę ,wąską ścieżką, po stromych skałach w pełnym słońcu... Co jakiś czas mijało się innych "śmiałków", których generalnie można było podzielić było na trzy grupy: - Ci w adidasach - najweselsza, najszybsza grupa - Ci w sandałach - nieco wolniejsza, mniej entuzjastyczna - Ci w japonkach - najsłabsza, robiąca regularne postoje pod każdym napotkanym krzakiem, zrezygnowana grupa My zaliczaliśmy się do tej drugiej grupy;) Widoki po drodze faktycznie były ładne: Niestety nie udało mi się sfotografować węża na którego prawie nadepnęłam po drodze ale jestem wdzięczna,że tak szybko zniknął... Wszystkie trzy grupy ludzi w różnym obuwiu, po tej przeprawie w końcu spotykały się w jednym miejscu z którego widać było to: Dwie zatoki wcinające się w morze, na jednej woda przybierała kolor zielonkawy, na drugiej niebieski. Całkiem dzikie, nie zaśmiecone, nie przepełnione, cisza, spokój, szum morza i przepiękny podwodny świat,który można było podziwiać podczas snurkowania - o butach nie pomyśleli ale o maskach i rurkach zawsze! Masa różnokolorowych rybek niespłoszonych nadmierną ilością turystów warta była każdego obtartego palca na stopie Wróciliśmy zmęczeni, poobdzierani, z bolącymi kostkami ale z pięknymi wspomnieniami więc było warto Jakby ktoś miał okazję na prawdę polecam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted December 4, 2014 Author Share Posted December 4, 2014 To może ja pokażę co mnie zachwyciło w tym roku Mnie też by to zachwyciło. Są tam w jednym miejscu dwie " rzeczy " które lubię - woda i góry. Patrząc na zdjęcia to już żałuję że mnie tam nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted March 18, 2015 Share Posted March 18, 2015 Kolejne z cyklu cudze chwalicie swego nie znacie: Ostatnio wzięło mnie na przegląd rezerwatów w mojej okolicy (jest ich dość sporo więc jest co zwiedzać). Podstawa jak dla mnie to oczywiście wody, stawy, jeziora, potoki, rzeki itp.- czyli to co tygryski lubą najbardziej Kilka razy już byłem w tych miejscach, ale zawsze bez aparatu. Tym razem już biorę ze sobą. Rezerwat "Diabli skok".Jest to jeden z najstarszych i najciekawszych rezerwatów w województwie wielkopolskim. Znajduję się w okolicy Wałcza. Osobiście bardziej podobają mi się takie tereny w okresie jesiennym-przedwiosennym, ponieważ mają swój klimacik. Takich strumyków jak poniżej jest mnóstwo na tym terenie. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted July 5, 2015 Author Share Posted July 5, 2015 Zaczęły się wakacje. Jeśli ktoś chciałby pokazać ciekawe miejsca które odwiedził, obojętnie czy to w Polsce czy w innych częściach świata lub nawet pokazać fajne miejsca w swojej miejscowości lub jej okolicy to można to zrobić w tym temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ondrat82 Posted September 23, 2015 Share Posted September 23, 2015 Jak patrze na te obrazki z okolic Wałcza to od razu przypominają mi się tereny Cysterskiego Parku Krajobrazowego na pograniu województwa śląskiego i opolskiego. Są tam mega ciekawe tereny. Z jednej strony jest las spalony w pożarze z 1992 roku. A z drugiej strony Rezerwat Łężczok gdzie jest mega dużo gatunków ptactwa. Jeśli ktoś lubi obcować z naturą to niech bierze rower i tam jedzie. Autem nie w każde miejsce da się wjechać. Znajomy kiedyś podesłał mi stronę z ciekawymi miejscami w tamtych stronach. Jeśli ją odnajdę to podeśle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechotka23 Posted February 9, 2018 Share Posted February 9, 2018 Marzy mi się Korfu w te wakacje, ale chciałabym znaleźć hotel, który jest tuż przy plaży bez żadnej ulicy po drodze. Znacie może takie miejsce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chomiczka Posted February 23, 2018 Share Posted February 23, 2018 Wow, piękne zdjęcia przede mną wycieczka do Torunia (jeśli dojdzie do skutku); oby udało mi się zrobić mnóstwo pięknych zdjęć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
auri55 Posted March 20, 2018 Share Posted March 20, 2018 super zdjecia ja w zeszlym roku nigdzie nie byłam ;( moze w tym roku sie uda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alutka Posted May 2, 2018 Share Posted May 2, 2018 piękne zdjęcia! ja niedługo wybieram się do Zakopca po wielu latach. Mam nadzieję, ze pogoda dopisze ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts