Cebul Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 Witam! Laikiem siebie bym nie nazwał, ale nie chcę niepotrzebnej roboty moderatorom przysparzać. Może od początku. Mam 30 litrowe akwarium. Chciałbym uzyskać mniej więcej taki efekt:Wiem jak zrobić takie drzewko, wiem jak je pielęgnować. Tylko moje pytania dotyczą:Co najlepiej sprawdziłoby się na trawnik? Mały Heniek?Czy neonki nie byłyby zestresowane praktycznie brakiem kryjówek? Nie zaszkodziło by to ich samopoczuciu/zdrowiu?Czego użyć na podłoże? Czarnego czy właśnie takiego jak na zdjęciu bardziej brązowego żwirku? Może macie jakieś linki?Jakie 'kamyszki' by się między trawą ładnie komponowały?Jakie oświetlenie będzie najlepsze dla idealnego wzrostu mchu i trawnika? Jakiego preparatu/ów używać do nawożenia roślin? Czy wystarczą preparaty w podłożu? I czy mielibyście jakiś pomysł na schowanie filtra/zamienie go na coś, bo w tak małym akwarium, przy takiej aranżacji wydaje się niemożliwością ukrycia całego filtra i grzałki, zwłaszcza gdy filtr mam ze starego 100 litrowego akwarium. Czy może gdybym podmieniał wodę co tydzień, obeszło by się bez filtra, tylko jakiś napowietrzacz?Trochę tych pytań się nazbierało, ale mam nadzieję, że ktoś wytrwały się znajdzie i odpowie mi na te wszystkie pytania.Z góry dziękuję i pozdrawiam, Cebul Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 (edited) Neonki byłyby zestresowane przebywaniem w tak małej szklance. Edited December 1, 2014 by zibi6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cebul Posted December 1, 2014 Author Share Posted December 1, 2014 Mam jeszcze drugie, 100 litrowe akwarium, więc dam radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 (edited) Tu masz o obsadach do takich szklaneczek. Będę śledził wątek bo aranżacja super a planuję kupić w najbliższym czasie kostkę. Edited December 1, 2014 by zibi6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cebul Posted December 1, 2014 Author Share Posted December 1, 2014 Mam nadzieję, że uda mi się uzyskać podobny efekt, choćbym miał włożyć w ten zbiorniczek setki. Dzięki za link, na pewno skorzystam. Pójdę jeszcze na inne fora popytać, może akurat się autor tamtego zbiorniczka znajdzie. Oby ktoś się znalazł z doświadczeniem, bo nie chciałbym od razu wtopić pieniędzy na metodę "prób i błędów". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 Czego użyć na podłoże? Czarnego czy właśnie takiego jak na zdjęciu bardziej brązowego żwirku? Może macie jakieś linki? Jakie 'kamyszki' by się między trawą ładnie komponowały? Jakie oświetlenie będzie najlepsze dla idealnego wzrostu mchu i trawnika? Jakiego preparatu/ów używać do nawożenia roślin? Czy wystarczą preparaty w podłożu? Na te pytania odpowiedź znajdziesz w tych tematach: http://forum.superakwarium.pl/topic/29317-m%C3%B3j-przepis-na-akwarium-ro%C5%9Blinne/ http://forum.superakwarium.pl/topic/29107-nawo%C5%BCenie-ro%C5%9Blin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna/ Czy może gdybym podmieniał wodę co tydzień, obeszło by się bez filtra, tylko jakiś napowietrzacz? To zdanie zaprzecza temu: Laikiem siebie bym nie nazwał, NIe, nie da się obejść bez filtra, nawet w akwariach typowo roślinnych bez ryb filtracja jest bardzo ważna. Odstąpieniem są od tego zbiorniki LT ale ten będzie HT, inaczej będziesz walczył z glonami jak z wiatrakami. Do tego zdjęcia wszystko zostało wyciągnięte z akwarium (tak się robi na konkursy). Pójdę jeszcze na inne fora popytać, może akurat się autor tamtego zbiorniczka znajdzie. Na naszych forach się nie znajdzie. Autorem jest Filipe Oliveira. Wykorzystał do tego: Dimensions: 55x35x35 Volume: 60 L Substrate: ELOS Bottom mineral, ELOS Terra Zero, ELOS Terra Small Light: Calha T5 3x24w 6.000k Plants: Utricularia graminifolia, Eleocharis parvula, Vesicularia dubyana Krok po kroku: Tutaj masz inny projekt jego wykonania: Każdy następny odcinek: One step closer to kolejne etapy powstawania aranżacji, przycinek itd. Do tak oświetlonych baniaków żadna obsada się nie nadaje. Miłego czytania i powodzenia. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cebul Posted December 2, 2014 Author Share Posted December 2, 2014 Trochę tych materiałów widzę, że się uzbierało. Nawet krewetki się nie nadają? Dzięki za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts