lp78 Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 Panie i panowie, pytanie - mianowicie mam zbiornik 200l z obsadą towarzyską i roslinami, podłoże bazalt wzbogacane kulkami i nawoże solami oraz co2 z butli (pomiar poziomu ph sondą i sterownie zaworem co2). Podmiana około 15% wody co tydzień na kranówkę. pH w akwarium utrzymuje na poziomie 6,7, natomiast kh mam dość wysokie tzn okolo 8kh. Czyli patrząc na tak wysokie kh to mam za małe nasycenie co2 w akwarium. Jakie rady ? filtr RO ? Z góry dziękuję za wszelkie rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 Przy takim KH to masz zdecydowanie za dużo CO2 a nie za mało. Przy KH=8 i pH=6,7 ilość CO2 wynosi około 50 mg/l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lp78 Posted December 2, 2014 Author Share Posted December 2, 2014 No właśnie właśnie, temu mi się to nie łączyło w logiczną całość. I wczoraj już zmieniłem poziom nastawy pH na 6,85. Najwidoczniej używanie dodatkowo indykatora ciągłego wskazania poziomu ph JBL nie jest dobre - bowiem on pokazywał mi kolor ciemnogranatowy czyli niedosyt co2. Pytanie jednak - wydaje się lepszym wyjściem mieć trochę niższą wartość kH i wówczas poprzez niższe ph mam także większe nasycenie co2 w wodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 Przy niższym KH będziesz potrzebował mniej CO2 aby osiągnąć niższe pH. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 ... ale CO2 w wodzie będziesz miał mniej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts