Jump to content

Neony, Ramirezy - krewetki, ślimaki na glony?

mateusz333222
 Share

Recommended Posts

Witam mam w obsadzie neony inessa i pielegniczki Ramireza chcialbym zakupić dwie krewetki bo mi glony trochę dokucza ją i zastanawiam się nad tym fajnym ślimakiem czy nikt sobie nie będzie przeszkadzał? Pozdrawiam

Dyskusja się rozwija, wydzielam. /ahr/

Edited by ahr

Locdog@ :D

Mateusz@ mam krewetki i helenki w sporych ilościach i sobie nie przeszkadzają. Czasem uprawiają zapasy w porze karmienia.

Co do glonów to walcz z przyczyną a nie ze skutkiem.

Wysłane z mojego Nexus 5

Ja mam dwie krewetki w 112 litrach :D Z tym,że amano i każda z nich ma już prawie po 5cm. Obawiam się,że mniejsze krewetki mogłyby zostać potraktowane przez ramirezy jako żywy pokarm. Nie ma sensu kupować żywych stworzeń tylko dlatego żeby uporały się z glonami - jak nie zwalczysz przyczyny ich powstawania to najwiekszy "glonożerca" nie pomoże. Ja nie mam glonów ale czasem na gałęzatce pojawią się jakieś drobne nitki, krewety raczej rzadko są nimi zainteresowane - bo i po co skoro można podwędzić tabletki kirysom ;)

W akwarium 112l dwie ławice neonów to zbyt dużo. Najlepiej daj harem/parę większych ryb, jakąś ławicę i ew. coś na dno.

[...]a w sklepie jednym tak drugim inaczej... [...]

Złota zasada - sprzedawców ze sklepów zoologicznych nie uważamy za kompendium wiedzy. Osoby zatrudnione w takich sklepach niestety rzadko mają odpowiednią wiedzę na temat tego co sprzedają.

To już sam nie wiem na stronach internetowych jest napisane że inessy dobrze się czują z ramirezami a w sklepie jednym tak drugim inaczej... więc co byście mi doradzili do tych neonków?? Pytanie czy neon czerwony pasuje do inessy??

Temperaturowo do ramirezek pasuje bardziej neon czerwony - jest bardziej ciepłolubny. Przy nich nie będziesz musiał się martwić w upały, jak woda w baniaku będzie utrzymywała się w okolicach 28 st. C. Moim zdaniem jest też ładniejszy od innesek, ale to już rzecz gustu.

• 1 month later...

Danio, podobnie jak neony, jest rybą ławicową. Dwie ławice w takim akwarium wg mnie nie bardzo. Dokup neony albo wymień na danio.

No i dopasuj parametry.

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Edited by zibi6

• 2 weeks later...

Tez myślałem o neonach innesa i ramirezkach, dodatkowo na stronie http://rybyakwariowe.eu/ryba-akwariowa/neon-innesa-neonki-inessa/#8w rubryce akwarium jest napisane, ze te dwa gatunki sa proponowane do łączenia...

Przy okazji, zakładając, ze sie zdecyduje na neony czerwone, otoski i ramirezy i będę miał temp. Około 27*C, czy sa jakieś krewetki, które dobrze zniosą taka temp.?

Racja, w takiej sytuacji chyba skorzystam z proponowanej obsady w akwariach biotopowych... Kakadu albo agassiza, neon innesa albo czerwony i otosek? Czy teraz jest ok? O i jeszcze krewetki jakieś mogę dorzucić:) a temp. koło 24*C

Edited by Misza86