mateusz333222 Posted November 29, 2014 Share Posted November 29, 2014 (edited) Witam mam w obsadzie neony inessa i pielegniczki Ramireza chcialbym zakupić dwie krewetki bo mi glony trochę dokucza ją i zastanawiam się nad tym fajnym ślimakiem czy nikt sobie nie będzie przeszkadzał? Pozdrawiam Dyskusja się rozwija, wydzielam. /ahr/ Edited December 1, 2014 by ahr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 Dwie krewetki? Nie za dużo? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 Locdog@ Mateusz@ mam krewetki i helenki w sporych ilościach i sobie nie przeszkadzają. Czasem uprawiają zapasy w porze karmienia. Co do glonów to walcz z przyczyną a nie ze skutkiem. Wysłane z mojego Nexus 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz333222 Posted November 30, 2014 Author Share Posted November 30, 2014 (edited) Dziękuję za odpowiedzi lepiej się upewnić.Pozdrawiam. Edited December 1, 2014 by andy102 Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 Dziękuje za odpowiedzi'lepiej się upewnic pozdrawiam Nie wiem jak duży masz zbiornik ale 2 krewetki to za mało. Kup ich więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz333222 Posted November 30, 2014 Author Share Posted November 30, 2014 (edited) Popularne 112 l.10 neonów inessa, 3 pielegniczki ramireza i jeden zbrojnik. Edited December 1, 2014 by andy102 Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 A jaką utrzymujesz temperaturę w tym zbiorniku? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz333222 Posted December 2, 2014 Author Share Posted December 2, 2014 Około 26 stopni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 (edited) No to za ciepło dla neonów. Generalnie innesy nie powinny być z ramirezami w jednym zbiorniku. Inne wymagania. Edited December 2, 2014 by locdog 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted December 3, 2014 Share Posted December 3, 2014 Ja mam dwie krewetki w 112 litrach Z tym,że amano i każda z nich ma już prawie po 5cm. Obawiam się,że mniejsze krewetki mogłyby zostać potraktowane przez ramirezy jako żywy pokarm. Nie ma sensu kupować żywych stworzeń tylko dlatego żeby uporały się z glonami - jak nie zwalczysz przyczyny ich powstawania to najwiekszy "glonożerca" nie pomoże. Ja nie mam glonów ale czasem na gałęzatce pojawią się jakieś drobne nitki, krewety raczej rzadko są nimi zainteresowane - bo i po co skoro można podwędzić tabletki kirysom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz333222 Posted December 3, 2014 Author Share Posted December 3, 2014 To już sam nie wiem na stronach internetowych jest napisane że inessy dobrze się czują z ramirezami a w sklepie jednym tak drugim inaczej... więc co byście mi doradzili do tych neonków?? Pytanie czy neon czerwony pasuje do inessy?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted December 3, 2014 Share Posted December 3, 2014 W akwarium 112l dwie ławice neonów to zbyt dużo. Najlepiej daj harem/parę większych ryb, jakąś ławicę i ew. coś na dno. [...]a w sklepie jednym tak drugim inaczej... [...] Złota zasada - sprzedawców ze sklepów zoologicznych nie uważamy za kompendium wiedzy. Osoby zatrudnione w takich sklepach niestety rzadko mają odpowiednią wiedzę na temat tego co sprzedają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted December 3, 2014 Share Posted December 3, 2014 To już sam nie wiem na stronach internetowych jest napisane że inessy dobrze się czują z ramirezami a w sklepie jednym tak drugim inaczej... więc co byście mi doradzili do tych neonków?? Pytanie czy neon czerwony pasuje do inessy?? Temperaturowo do ramirezek pasuje bardziej neon czerwony - jest bardziej ciepłolubny. Przy nich nie będziesz musiał się martwić w upały, jak woda w baniaku będzie utrzymywała się w okolicach 28 st. C. Moim zdaniem jest też ładniejszy od innesek, ale to już rzecz gustu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz333222 Posted January 22, 2015 Author Share Posted January 22, 2015 Ramirezy poszly do akwarium kuzyna mam teraz tylko Zbrojnik niebieski Piec neonków inessa Dwa ślimaki hellena Bardzo mi się podobają danio pręgowane czy moglbym male stadko polaczyc z tymi neonkami mam 112 l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Neony kwaśna i miękka woda, Danio twardsza i lekko zasadowa. Nie można połączyć tych gatunków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 (edited) Danio, podobnie jak neony, jest rybą ławicową. Dwie ławice w takim akwarium wg mnie nie bardzo. Dokup neony albo wymień na danio. No i dopasuj parametry. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Edited January 22, 2015 by zibi6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz333222 Posted January 22, 2015 Author Share Posted January 22, 2015 Oki dokupię neonków ale co jeszcze dołożyć wiem że akwa jest małe ale jeszcze myślę jest miejsce na coś ciekawego. a parametry dopasuje tylko doradzcie jakieś gatunki pasujące do mojej mini obsady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 No to opisz zbiornik zgodnie z poniższym schematem. Im więcej informacji, tył konkretniejszą uzyskasz poradę. http://forum.superakwarium.pl/forum-30/announcement-3-jak-zadawa%C4%87-pytania-na-forum-superakwariumpl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misza86 Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Tez myślałem o neonach innesa i ramirezkach, dodatkowo na stronie http://rybyakwariowe.eu/ryba-akwariowa/neon-innesa-neonki-inessa/#8w rubryce akwarium jest napisane, ze te dwa gatunki sa proponowane do łączenia... Przy okazji, zakładając, ze sie zdecyduje na neony czerwone, otoski i ramirezy i będę miał temp. Około 27*C, czy sa jakieś krewetki, które dobrze zniosą taka temp.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 W takiej temperaturze ugotujesz otoski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misza86 Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 (edited) Racja, w takiej sytuacji chyba skorzystam z proponowanej obsady w akwariach biotopowych... Kakadu albo agassiza, neon innesa albo czerwony i otosek? Czy teraz jest ok? O i jeszcze krewetki jakieś mogę dorzucić a temp. koło 24*C Edited February 3, 2015 by Misza86 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz333222 Posted February 4, 2015 Author Share Posted February 4, 2015 Dokupiłem 8 neonków. Teraz bym dołożył jakąś parkę, lub kilka większych rybek. Jakaś propozycja? Parametry wody mam dopasowane pod neonki. Dbaj o pisownię. andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts