emio_ck Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 Witam ponownie, prezentuje kolejny zbiornik, w całości skończony. Są to ciemne wody amazonki, przygotowane specjalnie dla moich pictusów. Zbiornik zalany 09.11, wczoraj wpuszczone ryby. Zbiornik z wodą RO z odrobiną kranówki, w celu dostarczenia minerałów dla roślin. Akwarium zrobione na wymiar: 130 x 40 x 60 cm, grubość szyby 6mm, około 300 litrów wody. Filtracja: JBL E 901 CrystalProfi Greenline - gąbka + Aquamanta BioDynamic w dwóch koszach + Aquamanta BioPro w jednym koszu. JBL E 701 CrystalProfi Greenline - gąbka + Aquamanta BioDynamic w jednym koszu + torf akwarystyczny w jednym koszu. Podłoże: Piasek kwarcowy 0,8mm do basenów - warstwa od 8 do 12 cm.Parametry wody:NO3 - 5 gm/l (krople JBL)NO2 - 0 gm/l (krople JBL)GH - 3-4'd (pasek JBL)KH - 1-2'd (pasek JBL)pH - 6,2 (krople JBL)Oświetlenie: (nowe lampy)8h dziennie 30W T8 Silvania Standard 865 Daylight 6500K 4h dziennie 30W T8 Hagen Aqua-Glo 18000K Napowietrzanie: Hailea ACO-9602, 2x7,2l/min.Dekoracje: Korzenie Flora: Anubias NanaAnubias Gigantea Cryptocoryna Hygrophila Nurzaniec Vallisneria Obsada:5x Pimelodus Pictus4x Pterophyllum Altum 1x Baryancistrus xanthellus (Pleco L018)Planuję wpuścić jeszcze 2 altumy, moje pytanie brzmi: jakie jeszcze ryby mogę dokupić, aby ożywić akwarium (myślę tu o jakiś mniejszej, ruchliwej grupce rybek, najlepiej czerwonego/pomarańczowego koloru). Dziękuję, pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiachek21 Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 Ładne akwarium, a może dodaj stadko miedzika obrzeżonego fajne, małe i ruchliwe rybki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emio_ck Posted December 1, 2014 Author Share Posted December 1, 2014 Ze względu na Pictusy nie mogę mieć małych rybek, mówimy tu o minimum 5-6 cm rybach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 Z obsadą nie doradzę ale bardzo fajny baniaczek Jak zarośnie będzie jeszcze ładniej, sumiki piękne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emio_ck Posted December 6, 2014 Author Share Posted December 6, 2014 (edited) Dobry wieczór, udało mi się w końcu zrobić fotkę Pleco L-018, który powoli odkrywa akwarium. Również kolejna grupa licząca 8 ryb zasiedliła swoją amazonke. Prezentuję państwu Corydoras Metae - kiryski kolumbijskie. Staram się zachować naturalny biotop, dla tego myślę, że te kiryski będą tu najlepsze, za tydzień planuje dorzucić 10-12 zwinnikow nadobnych a jakie jest wasze zdanie? Edited December 7, 2014 by emio_ck Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek60634 Posted December 7, 2014 Share Posted December 7, 2014 O w końcu ktoś ma piktusy na forum prócz mnie. Piękne ryby. Polecam od czasu do czasu podać im chudziutkie mielone wieprzowe. Moje przepadaja za tym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emio_ck Posted December 7, 2014 Author Share Posted December 7, 2014 (edited) Dziękuję bardzo Średnio jestem przekonany do wołowiny czy drobiu czy innego domowego mięska, ponieważ tłuszcze mogą być ciężko przyswajalne, z doświadczenia polecam krewetki i neony Edited December 7, 2014 by emio_ck 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted December 7, 2014 Share Posted December 7, 2014 Polecam od czasu do czasu podać im chudziutkie mielone wieprzowe. Moje przepadaja za tym. A frytki do tego im dajesz? Próbowałeś może kanapeczki ze słoniną? Ponoć najlepsza jest konina- kabanos. Po nim każda ryba pójdzie do tarła. Nawet Gupik z Neonkiem .Ale dosyć bzdur. Rybom nie podaje się mięsa zwierząt ciepłokrwistych. To wielki błąd! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emio_ck Posted December 7, 2014 Author Share Posted December 7, 2014 Rybom nie podaje się mięsa zwierząt ciepłokrwistych. To wielki błąd! Dokładnie, z tego co wiem, tłuszcz jest bardzo ciężko, wręcz prawie nie przyswajalny dla ryb. Organizmy nie są przygotowane na taki zastrzyk ciężkiego tłuszczu i ryby chorują, robią się grube... Chcesz karmić mięsem i zapewnić przy okazji dobry zestaw ćwiczeń dla sumików ? Wrzuć kilka neonów, zanim się pictusy najedzą będą zmuszone chwile się poganiać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted December 7, 2014 Share Posted December 7, 2014 (edited) Staram się zachować naturalny biotopNo anubiasy, kryptokoryny i hygrophile raczej Ci w tym nie pomagają.Vallisneria to jest Nurzaniec. Edited December 7, 2014 by locdog Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emio_ck Posted December 7, 2014 Author Share Posted December 7, 2014 No anubiasy, kryptokoryny i hygrophile raczej Ci w tym nie pomagają. Vallisneria to jest Nurzaniec. Chodziło mi tu raczej o parametry wody i ryby, ale rośliny tak, masz racje, nie koniecznie z Amazonki... Nie chciałem mieć gołego drewna i piachu, ale chyba nie stanowi to żadnego problemu dla podopiecznych? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted December 7, 2014 Share Posted December 7, 2014 No nie.Co kto lubi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted December 7, 2014 Share Posted December 7, 2014 za tydzień planuje dorzucić 10-12 zwinnikow nadobnych a jakie jest wasze zdanie? To ma być kolejna przekąska - po neonach? Jak tak to wpuszczaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emio_ck Posted December 7, 2014 Author Share Posted December 7, 2014 To ma być kolejna przekąska - po neonach? Jak tak to wpuszczaj Zamówiłem okazy wielkości kiryskow, także powinno być dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted December 7, 2014 Share Posted December 7, 2014 A co za neony im kupowałeś? Bo jak czerowne, to zwinniki nadobne wiele większe nie rosną i mogą skończyć podobnie. Weź może wyrośnięte zwinniki ogonopręgie - te to wielkością małe płoteczki potrafią przypominać. Dłużej sobie w akwarium popływają, choć gwarancji, że doczekają starości przy polujących pictusach nie można im dawać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emio_ck Posted December 7, 2014 Author Share Posted December 7, 2014 Neony inesa ale takie 1,5 cm długości, wbrew pozorom, moje pictusy nie są aż tak agresywne. Mogę spać spokojnie z 4 centymetrowymi kiryskami w obsadzie. Sumy mam już prawie 3 lata, także jestem w stanie powiedzieć, co zjedzą a co będą tolerować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted December 7, 2014 Share Posted December 7, 2014 Jeszcze co do tych zwinników ogonopręgich, to biotopowo w sumie nietrafiony gatunek. Z większych rybek pasowałyby bardziej bystrzyki Pereza. Popatrz na nie, może ci się spodobają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emio_ck Posted December 8, 2014 Author Share Posted December 8, 2014 No i mam swojego Plecusia L-018 w całej okazałości po 9 dniach w końcu dzisiaj pozwolił mi na małą sesję, oczywiście nie spuszczając mnie z oka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emio_ck Posted December 14, 2014 Author Share Posted December 14, 2014 Taka sytuacja... Podobno Altumy ciężko rozmnażać... Ma ktoś jakieś pomysły na utrzymaniu jak największej ilości małych przy życiu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Nie jest tak trudno jak mówią, ale...Ty nie masz altumów . To są zwykłe, hodowlane Pterophyllum scalare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emio_ck Posted December 14, 2014 Author Share Posted December 14, 2014 (edited) Niestety Play, z dużym szacunkiem dla Twojego doświadczenia, to są oryginalne Altumy. Czekałem prawie 2 miesiące i płaciłem 45 funa za sztukę... Certyfikat Ci potrzebny? Jednak moje pytanie brzmiało inaczej... Pomocy Edited December 14, 2014 by emio_ck Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Wystarczy mi ich wygląd zewnętrzny by stwierdzić, że ktoś Cię zrobił w bambuko.Nie te proporcje, nie ten wzór, nie ten pysk.To są Skalary.Porównaj sobie proszę te dwa gatunki bo to widać na pierwszy rzut oka... Proszę Cię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 To może inaczej, skąd pochodzą Twoje ryby? Jak czekałeś tyle czasu to powinieneś wiedzieć skąd są sprowadzane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emio_ck Posted December 14, 2014 Author Share Posted December 14, 2014 Zamówione ze sklepu Maidenhead Aquatics w UK, odłów z Atabapo-dorzecza Orinoko, nie pamiętam nazwy firmy, ale podobnie zamawiałem Pictusy, wiec mała szansa na oszustwo, jeśli bardzo nalegacie przy następnej wizycie w sklepie postaram się o więcej informacji. Dziękuję za opinie, lecz nie w tym problem, po raz trzeci pytam co najlepiej zrobić, kotnik będzie wystarczający? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam skalar Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Jak są z odłowu, a wtedy wiadomo, że zajmą się młodymi i coś ma szansę przeżyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts