Jump to content

Ciemne wody amazonki...

emio_ck
 Share

Recommended Posts

Witam ponownie, prezentuje kolejny zbiornik, w całości skończony. Są to ciemne wody amazonki, przygotowane specjalnie dla moich pictusów. Zbiornik zalany 09.11, wczoraj wpuszczone ryby. Zbiornik z wodą RO z odrobiną kranówki, w celu dostarczenia minerałów dla roślin. Akwarium zrobione na wymiar: 130 x 40 x 60 cm, grubość szyby 6mm, około 300 litrów wody. 

Filtracja: 

JBL E 901 CrystalProfi Greenline - gąbka + Aquamanta BioDynamic w dwóch koszach + Aquamanta BioPro w jednym koszu.

JBL E 701 CrystalProfi Greenline - gąbka + Aquamanta BioDynamic w jednym koszu + torf akwarystyczny w jednym koszu.

Podłoże: 

Piasek kwarcowy 0,8mm do basenów - warstwa od 8 do 12 cm.

Parametry wody:

NO3 - 5 gm/l (krople JBL)
NO2 - 0 gm/l (krople JBL)
GH - 3-4'd (pasek JBL)
KH - 1-2'd (pasek JBL)
pH - 6,2 (krople JBL)

Oświetlenie: (nowe lampy)

8h dziennie 30W T8 Silvania Standard 865 Daylight 6500K 
4h dziennie 30W T8 Hagen Aqua-Glo 18000K

Napowietrzanie: 

Hailea ACO-9602, 2x7,2l/min.

Dekoracje:

Korzenie

Flora:

Anubias Nana
Anubias Gigantea

Cryptocoryna

Hygrophila 

Nurzaniec

Vallisneria

Obsada:

5x Pimelodus Pictus
4x Pterophyllum Altum 
1x Baryancistrus xanthellus (Pleco L018)

Planuję wpuścić jeszcze 2 altumy, moje pytanie brzmi: jakie jeszcze ryby mogę dokupić, aby ożywić akwarium (myślę tu o jakiś mniejszej, ruchliwej grupce rybek, najlepiej czerwonego/pomarańczowego koloru). 

Dziękuję, pozdrawiam

post-14463-0-38529400-1417389514_thumb.jpg

post-14463-0-29205200-1417389532_thumb.jpg

post-14463-0-41332300-1417389554_thumb.jpg

post-14463-0-58653400-1417389572_thumb.jpg

post-14463-0-25323500-1417389595_thumb.jpg

Dobry wieczór, udało mi się w końcu zrobić fotkę Pleco L-018, który powoli odkrywa akwarium. Również kolejna grupa licząca 8 ryb zasiedliła swoją amazonke. Prezentuję państwu Corydoras Metae - kiryski kolumbijskie. Staram się zachować naturalny biotop, dla tego myślę, że te kiryski będą tu najlepsze, za tydzień planuje dorzucić 10-12 zwinnikow nadobnych a jakie jest wasze zdanie?

post-14463-0-39404100-1417901873_thumb.jpg

post-14463-0-83652500-1417902266_thumb.jpg

post-14463-0-88301800-1417902354_thumb.jpg

Edited by emio_ck

Dziękuję bardzo ;-) Średnio jestem przekonany do wołowiny czy drobiu czy innego domowego mięska, ponieważ tłuszcze mogą być ciężko przyswajalne, z doświadczenia polecam krewetki i neony ;-)

Edited by emio_ck
  • Like 1

Polecam od czasu do czasu podać im chudziutkie mielone wieprzowe. Moje przepadaja za tym.

A frytki do tego im dajesz? Próbowałeś może kanapeczki ze słoniną? Ponoć najlepsza jest konina- kabanos. Po nim każda ryba pójdzie do tarła. Nawet Gupik z Neonkiem :).

Ale dosyć bzdur. Rybom nie podaje się mięsa zwierząt ciepłokrwistych. To wielki błąd! 
  • Like 2

Rybom nie podaje się mięsa zwierząt ciepłokrwistych. To wielki błąd! 

Dokładnie, z tego co wiem, tłuszcz jest bardzo ciężko, wręcz prawie nie przyswajalny dla ryb. Organizmy nie są przygotowane na taki zastrzyk ciężkiego tłuszczu i ryby chorują, robią się grube... Chcesz karmić mięsem i zapewnić przy okazji dobry zestaw ćwiczeń dla sumików ? Wrzuć kilka neonów, zanim się pictusy najedzą będą zmuszone chwile się poganiać ;)

No anubiasy, kryptokoryny i hygrophile raczej Ci w tym nie pomagają.

Vallisneria to jest Nurzaniec.

Chodziło mi tu raczej o parametry wody i ryby, ale rośliny tak, masz racje, nie koniecznie z Amazonki... Nie chciałem mieć gołego drewna i piachu, ale chyba nie stanowi to żadnego problemu dla podopiecznych?

• Like 1

A co za neony im kupowałeś? Bo jak czerowne, to zwinniki nadobne wiele większe nie rosną i mogą skończyć podobnie.

Weź może wyrośnięte zwinniki ogonopręgie - te to wielkością małe płoteczki potrafią przypominać. Dłużej sobie w akwarium popływają, choć gwarancji, że doczekają starości przy polujących pictusach nie można im dawać.;)

Neony inesa ale takie 1,5 cm długości, wbrew pozorom, moje pictusy nie są aż tak agresywne. Mogę spać spokojnie z 4 centymetrowymi kiryskami w obsadzie. Sumy mam już prawie 3 lata, także jestem w stanie powiedzieć, co zjedzą a co będą tolerować :)

Niestety Play, z dużym szacunkiem dla Twojego doświadczenia, to są oryginalne Altumy. Czekałem prawie 2 miesiące i płaciłem 45 funa za sztukę... Certyfikat Ci potrzebny?

Jednak moje pytanie brzmiało inaczej... Pomocy ;-)

Edited by emio_ck

Wystarczy mi ich wygląd zewnętrzny by stwierdzić, że ktoś Cię zrobił w bambuko.
Nie te proporcje, nie ten wzór, nie ten pysk.

To są Skalary.

Porównaj sobie proszę te dwa gatunki bo to widać na pierwszy rzut oka... Proszę Cię.

Zamówione ze sklepu Maidenhead Aquatics w UK, odłów z Atabapo-dorzecza Orinoko, nie pamiętam nazwy firmy, ale podobnie zamawiałem Pictusy, wiec mała szansa na oszustwo, jeśli bardzo nalegacie przy następnej wizycie w sklepie postaram się o więcej informacji. Dziękuję za opinie, lecz nie w tym problem, po raz trzeci pytam co najlepiej zrobić, kotnik będzie wystarczający?