mateusz333222 Posted November 28, 2014 Share Posted November 28, 2014 (edited) Witam, mam problem od kilku dni, gdyż pojawiły się nitki na moich roślinach i na szybie długości około 1 cm moja obsada 10 neonow inessa 3 pielęgniczki Ramireza i zbrojnik akwarium 112l filtr z deszczownica grzałka 100w pH w granicach 7,5 zaaplikowałem dzisiaj węgiel w płynie fluorish excel bo tak mi doradził kolega czy mogę jeszcze czymś wspomóc potasem czy fosforem ? Czy do tej obsady pasowały by krewetki filtrujące gdyż słyszałem że dobrze sobie radzą z glonami?? Proszę o odpowiedz i z góry dziękuje.Pozdrawiam. Regulamin 6.1. Pisz poprawnie. Z góry dziękuję. /darekbart Edited November 29, 2014 by darekbart Pisownia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted November 28, 2014 Share Posted November 28, 2014 (edited) Krewetki sprawy nie załatwią. Trzeba znaleźć przyczynę aby glon nie wracał.Zobacz i porównaj sobie z tym- Oedogonium.Dobrze, że lejesz węgiel. Potas też nie zaszkodzi, ale z fosforem to już uważaj i najlepiej gdybyś opisał baniak według tego szablonu- http://forum.superakwarium.pl/forum-32/announcement-3-jak-zadawa%C4%87-pytania-na-forum-superakwariumpl/ Edited November 28, 2014 by DawW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted November 29, 2014 Share Posted November 29, 2014 Miałem jakiś czas temu podobny problem. Doradzono mi upewnić się, że fosforany są w proporcji 1/10 do 1/16 (miałem na poziomie zero). Pomogło. Można spróbować przestać nawozić na tydzień(inni radzili, że nawet 10 dni), podawać tylko węgiel i zredukować świecenie (u mnie do 8h z 9,5). Jeżeli rośliny wyjałowią wodę i glony się zredukują to wiesz, że problemem było przenawożenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dikej Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 Ja z kolei miałem problem z nitkami i krasnalami przez chwilę, unormowałem nawożenie K, P, Fe i wszystko spoko już jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz333222 Posted December 2, 2014 Author Share Posted December 2, 2014 Węgiel w płynie pomógł kilka dni i jest dużo lepiej ... Teraz pytanie, czym mógłbym wspomóc roślinki, jeszcze jakiś potas może?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts