Jump to content

nitki na szybach i roślinach w akwarium

mateusz333222
 Share

Recommended Posts

Witam, mam problem od kilku dni, gdyż pojawiły się nitki na moich roślinach i na szybie długości około 1 cm moja obsada 10 neonow inessa 3 pielęgniczki Ramireza i zbrojnik akwarium 112l filtr z deszczownica grzałka 100w pH w granicach 7,5 zaaplikowałem dzisiaj węgiel w płynie fluorish excel bo tak mi doradził kolega czy mogę jeszcze czymś wspomóc potasem czy fosforem ? Czy do tej obsady pasowały by krewetki filtrujące gdyż słyszałem że dobrze sobie radzą z glonami?? Proszę o odpowiedz i z góry dziękuje.
Pozdrawiam.

Regulamin 6.1. Pisz poprawnie. Z góry dziękuję. /darekbart

Edited by darekbart
Pisownia

Krewetki sprawy nie załatwią. Trzeba znaleźć przyczynę aby glon nie wracał.
Zobacz i porównaj sobie z tym- Oedogonium.
Dobrze, że lejesz węgiel. Potas też nie zaszkodzi, ale z fosforem to już uważaj i najlepiej gdybyś opisał baniak według tego szablonu- http://forum.superakwarium.pl/forum-32/announcement-3-jak-zadawa%C4%87-pytania-na-forum-superakwariumpl/ ;)

Edited by DawW

Miałem jakiś czas temu podobny problem. Doradzono mi upewnić się, że fosforany są w proporcji 1/10 do 1/16 (miałem na poziomie zero).

Pomogło.

Można spróbować przestać nawozić na tydzień(inni radzili, że nawet 10 dni), podawać tylko węgiel i zredukować świecenie (u mnie do 8h z 9,5). Jeżeli rośliny wyjałowią wodę i glony się zredukują to wiesz, że problemem było przenawożenie.