adam skalar Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 Mam standardowe 25l bez mieszkańców. Mam niestety miękką i kwaśną wodę w kranie, a obsadą będą endlery, więc dodałem do wody 5ml preparatu ,,Aqua-alkal" od tropicala. Ph skoczyło z 6,7 do 7,4, ale martwi mnie KH bo skoczyło z 3-4 do 5-6. Nie mam pojęcia czemu tak słabo podnosi KH. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam skalar Posted November 28, 2014 Author Share Posted November 28, 2014 Podałem drugą identyczną dawkę i parametry są następujące: ph 7,6 KH 4. Coś mi tu nie gra., a w kranie aktualnie mam: ph 6,6 KH 2. Powalających efektów nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 Musisz do akwarium dodawać Ca. Możesz jeszcze do akwarium dodać jakieś kamienie wapienne. Możesz również dosypać trochę sody oczyszczonej - ustabilizuje pH. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam skalar Posted December 2, 2014 Author Share Posted December 2, 2014 (edited) Naprawdę? Wystarczy taka skałka wapienna? Nie będzie za dużych skoków parametrów przy podmianach? Edited December 2, 2014 by adam skalar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam skalar Posted December 3, 2014 Author Share Posted December 3, 2014 Czy skałka na pewno jest bezpieczna? Jeśli tak to ile jej kupić? Od razu mówię, iż większość skałki będzie wbita w podłoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts