LuraosPL Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 Czy to podłoże będzie odpowiednie dla krewetek?http://allegro.pl/zwirek-czarny-grys-bazaltowy-0-8-1-2-nowosc-i4815086105.htmlJeśli nie, to dlaczego? Czym powinienem się kierować wybierając podłoże do krewetkarium? Jaka granulacja jest dla nich najlepsza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 Nie będzie dobre bo bazalt zatwardza wodę. Kwestia wody i planowanych krewet. Osobiście wytypowałbym piasek, ale jeżeli zbiornik jest mały i korekcja parametrów może być dla Ciebie za trudna to skup się na jakimś podłożu dedykowanym. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuraosPL Posted November 27, 2014 Author Share Posted November 27, 2014 Rozumiem, że deklaracja osoby sprzedającej na allegro, że "GRYS JEST NEUTRALNY, NIE ZMIENIA PARAMETRÓW WODY." to ściema?Zależy mi na ciemnym (najlepiej czarnym) podłożu i o małej granulacji. No i oczywiście aby cena była jak najmniejsza. Co do zbiornika, to jest to mały zbiornik 30l. Dno o wymiarach 39 x 27,5. Doradzisz coś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 Przy takiej szklance nie ma co oszczędzać bo potem będziesz żałować.Jakie masz parametry wody, jakie krewetki planujesz?A co do neutralności bazaltu... Wielu sprzedawców tak uważa, ale tak samo wielu z nich nawet nie śmiał przetestować tego podłoża pod względem zmiany parametrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuraosPL Posted November 27, 2014 Author Share Posted November 27, 2014 Akwarium jest dopiero w fazie planowania.Jeśli natomiast pytasz o parametry wody w kranie, to niestety nie mam pojęcia. Spróbuję poszukać na stronie wodociągów.Krewetki jakie chciałbym mieć, to na początek głównie (i chyba wyłącznie) RedCherry. Mówiłeś o dedykowanym podłożu. Masz jakieś konkretne na myśli? Mógłbyś podrzucić nazwę / link? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 Dla RC może być zwykły piasek. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuraosPL Posted November 27, 2014 Author Share Posted November 27, 2014 @locdog zależy mi na tym aby podłoże było jak najciemniejsze, albo czarne.Piasek mam teraz i krewetki nie prezentują się na nim tak jakbym chciał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 Najlepsze podłoże to dennerelle. Jest ciemne, nie zmienia parametrów, minus - nie jest tanie, ale też nie bardzo drogie do 50 litrów to wydatek do 100zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 (edited) Na ogół to nie kwestia podłoża, tylko ogólnego wystroju akwarium, parametrów, karmy oraz od samej jakości krewet.U mnie były na BIAŁYM piasku . Edited November 27, 2014 by Pley 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 27, 2014 Share Posted November 27, 2014 Dobra prezencja krewetek to kwestia nie tylko pokarmu czy parametrów wody. To również kwestia genów. Jeśli co jakiś czas nie dorzuci się świeżej krwi to z kolejnych miotów wyrosną kundle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuraosPL Posted November 27, 2014 Author Share Posted November 27, 2014 Znalazłem z zoologu coś takiego. Jest to dość tanie. Jak myślicie? Nada się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clarias Posted December 11, 2014 Share Posted December 11, 2014 Powino się nadać,chociaż moim zdaniem to piasek będzie najlepszym podłożem,plus dobierasz do tego dodatki. Uwzglednij tutaj w szczególności coś na kryjówkę,krewetki uwielbiają takie miejsca,polecam np skorupkę od kokosa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts