kukis1981 Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 Witam, chciałbym Was prosić o pomoc w doborze rybek do mojego akwarium. Akwarium 150x50x50. Podłoże to bazalt 1-3 mm, na środku "plaża". Oświetlenie belka 2x36W, do tego dwie http://www.zoolight.pl/product-pol-1285-AquaLux-LED-150-WHITE-.html. Rybki jakie chciałbym mieć: 1. Kirysek pigmej powiedzmy 10 szt (nie rozwali plaży za mocno?) 2. Tęczanka Wernera około 15 szt 3. Modrook słoneczny około 15 szt 4. pięlęgniczka Ramireza około 5 szt Proszę o rady jeżeli chodzi o obsadę jak i o Ilości......może jeszcze dodać coś na samą górę jakieś stadko małych, ale na pewno nie Neonów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 Witaj Bardzo szkoda, że nie dałeś piasku w całym akwarium. Plaża ładnie wygląda tylko na początku, po (wcale nie długim) czasie straci urok, częściowo się wymiesza itd. Żeby dobierać obsadę musisz znać podstawowe parametry wody, pH, GH i KH (proponuję zakupić stosowne testy). Bez tego dobieranie obsady to wróżenie z fusów. Abstrahując od parametrów, to: 1. Kirysek pigmej powiedzmy 10 szt (nie rozwali plaży za mocno?) W 375L tych kirysków może być dużo więcej bo są małe. Pigmeje nie trzymają się dna tak jak inne kiryski, lubią pływać w toni. 4. pięlęgniczka Ramireza około 5 szt Wymagają piasku. Ty masz tylko plażę (i to tylko przez jakiś czas ), ramirezki Ci rozniosą szybko taką plażę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kukis1981 Posted November 25, 2014 Author Share Posted November 25, 2014 Więc żeby zachować plażę na dłużej powinienem zrezygnować z kirysków, tak? jak i z ramirezek?...... Akwarium już powstało może przy następnej wizji będzie sam piasek:), jestem starej daty pasjonatem nie lubiącym testów, ale widzę że bez tego będzie ciężko:)..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 jestem starej daty pasjonatem nie lubiącym testów, ale widzę że bez tego będzie ciężko:)..... Kiedyś faktycznie testy były rzadkością (ja jako dzieciak 20 lat temu też ich nie stosowałem i jakoś ryby żyły ) ale teraz to standard. Trzeba poznać dostępną wodę bo to diametralnie limituje wybór gatunków. Więc żeby zachować plażę na dłużej powinienem zrezygnować z kirysków, tak? jak i z ramirezek?..... Teoretycznie tak. Możesz próbować oddzielić piasek od bazaltu kamieniami lub w innych sposób, ale to tylko wydłuży trwanie plaży. Nikt też nie da gwarancji, że nie dając typowo przydennych ryb zachowasz tę plażę dużo dłużej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kukis1981 Posted November 25, 2014 Author Share Posted November 25, 2014 Tak, mam tak zrobione że plaża jest oddzielona kamieniami. Ogólnie rzecz biorąc w akwarium ma być duża roślinność (czas pokaże co z tego wyjdzie:)). Chcę się zdecydować jeszcze na butlę co2, ale postanowiłem że zrobię to po nowym roku, ponieważ teraz poszedłem w oświetlenie. A wracając do tych testów, to cóż postaram się je zakupić po powrocie do domu. Te co Pan wyliczył wyżej wystarczą? A i jeszcze jedna uwaga zbiornik jest zalany tydzień, kiedy powinienem zrobić dane testy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 Żeby naturalniej wyglądało, niż sztuczna wyraźnie widoczna granica z kamieni, można plażę oddzielić roślinami typu trawnikowego. Gdy się dobrze ukorzenią i zagęszczą, wpuścić kiryski - wtedy już nie przeturlają żwirku na plażę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 Chcę się zdecydować jeszcze na butlę co2, ale postanowiłem że zrobię to po nowym roku, ponieważ teraz poszedłem w oświetlenie. Nie jestem specjalistą w roślinach, ale jeśli dasz zbyt duże światło BEZ podawania CO2, to skończy się zakwitem glonów. Warto żebyś doczytał o tym w tematach roślinnych. A wracając do tych testów, to cóż postaram się je zakupić po powrocie do domu. Te co Pan wyliczył wyżej wystarczą? A i jeszcze jedna uwaga zbiornik jest zalany tydzień, kiedy powinienem zrobić dane testy? Dwie kwestie: 1) Wspomniane testy pH, GH i KH służą poznaniu parametrów wymaganych do ustalenia obsady. Zrobić je można w każdej chwili. 2) Są jeszcze testy na związki azotu - NO3, NO2, rzadziej amoniak. One z kolei służą sprawdzeniu czy akwarium dojrzało i nadaje się już do zarybienia. [Warto poczytać o "cyklu azotowym" - to Ci sporo wyjaśni]. PS. Na forum przyjęło się zwracać "na Ty" do wszystkich, więc "Pan" nie jest konieczny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kukis1981 Posted November 25, 2014 Author Share Posted November 25, 2014 Więc dziękuje za zainteresowanie, założę ponowny wątek jak zrobię testy. Zresztą mam jeszcze trochę czasu bo jak wspomniałem woda w zbiorniku znajduję się od tygodnia, jeszcze muszę trochę odczekać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts