kowal223 Posted November 24, 2014 Share Posted November 24, 2014 Witam, mam problem z roślinami a konkretnie marieją mi. Końcówki brązowieją, liście tracą kolory. Więcej na zdjęciach. Zbiornik 54 l Oświetlenie 2 świetlówki T8 6500K i 10000K, włączone 10h Zbiornik zresetowany 11.11.2014 Parametry wody: ph - 7,21, żelazo <20, -wyniki z wodociągów, KH - 6, GH - 21 Żadnych preparatów ani leków nie stosowałem, jak również nawozów Tem. wody mniejwięcej stała ok 25-26 stopni C filtr wewnętrzny Aquael-fan 1, włączony 24h podłoże - ziemia ogrodowa ok 3-4cm, żwir 3cm, ozdoby - 2 kokosy Ryby: 2 kirysy lamparcie 6 platek Rośliny 3 szt. żabienic (w najgorszym stanie są) 1 szt. podobna do żabienicy nie mam pojęcia jaka to roślina (również widać że coś jest nie tak) 1 szt. widać na zdjęciach, nazwy nie znam (ładnie rośnie) Wszystkie rośliny kupione w sklepie i wsadzone po restarcie, tak samo wymiana oświetlenia nastąpiła w tym samy czasie. Na ściankach oraz na kamieniach pojawiły się równierz glony( zdjęcia).Glony z szyb na bierząco usuwam gąbką. Proszę o wszelką pomoc. Jeżeli będą potrzebne jeszcze jakieś dane z chęcią je podam. Posiadam tylko testy na twardość wody Zakładaj tematy w odpowiednich działach. Przenoszę / splend Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 24, 2014 Share Posted November 24, 2014 Oświetlenie 2 świetlówki T8 6500K i 10000K, włączone 10h Ile W, nie myślałeś o zmianie tej 10000K na 6500K? Świeciłeś stopniowo zwiększając czy od razu świeciłeś 10h? Wszystkie rośliny kupione w sklepie i wsadzone po restarcie Muszą się zaaklimatyzować, żabienice mogą potracić nawet wszystkie liście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal223 Posted November 24, 2014 Author Share Posted November 24, 2014 Świetlówki są po 18W, doradzono mi właśnie taki dobór. Mam tylko pytanie jak poradzić sobie z tymi glonami również? Co do świecnia najpierw było to 8h po tyg. 9 a po nastęnym 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 24, 2014 Share Posted November 24, 2014 Co do glonów to bez testów może być ciężko. Każdy glon występuje z różnych powodów a czasami się one nakładają na siebie. Jakie te glony masz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 (edited) Wygląda na zielenice i nadmiar NO3. Poza tym prawie 0,7W/L z kiepską barwą, bez CO2 i nawozów to mówi samo za siebie. Raz że glony, dwa, że solarka dla ryb. Nie wiem kto Ci doradzał, ale odwalił lipę Muszą się zaaklimatyzować, żabienice mogą potracić nawet wszystkie liście. Błąd, to Cryptocoryny potrafią stracić wszystkieliście, nie Echinodorusy Edited November 25, 2014 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal223 Posted November 25, 2014 Author Share Posted November 25, 2014 Jeżeli jak widzę są dość duże niedociągnięcia w baniaku, to proszę o jakieś wskazówki jak można to poprawić. Jakie nawozy ,co poradzić z NO3 i zieleńcami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 Jakie nawozy ,co poradzić z NO3 i zieleńcami? Sole lub gotowce. Robisz podmianki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal223 Posted November 25, 2014 Author Share Posted November 25, 2014 Sole lub gotowce. Robisz podmianki ? podmiany co 2 tygodnie 15 l A co do świetlówek to mała pomyłka nie są to 2x18W tzlko 2x15W Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts