Jump to content

[300L] Tęczanki,Brzanki Denisona

wojtasek4321
 Share

Recommended Posts

Witam właśnie zaczynam budowę projektu mojego nowego akwarium 300l głównie Tęczanki i Brzanki Denisona.

Projekt zaczynam od zera,pierwszym elementem jest budowa stelaża z kątowników drewnianych 4x4cm dodatkowo stelaż zostanie wzmocniony kątownikami aluminiowymi oraz konfirmatami.Po wystartowaniu zbiornika z samymi rybami na start zacznę budowę pokrywy z blachy aluminiowej.

Akwarium:          120x50x50 z optiwhite.

Podłoże:             25L JBL Manada+5L Aquabasic

Filtracja:             filtr zew. Eheim 2028a

Oświetlenie:       4x54w              

Obsada:             20x Tęczanka Boesemana,10x Brzanka Denisoni(ryby są dorosłe boję się trochę że może być mały tłok...) chciałem jeszcze dokupić jakąś większą ławicę neona ale raczej zrezygnuję.

Rośliny:              ECHINODORUS AMAZONICUS,Eleocharis acicularis,staurogyne repens,Pogostemon Erectus.

Co powiecie na taką obsadę:

20 sztuk Tęczanki Boesemana

10 sztuk Brzanki Denisona

50 sztuk Neona Czerwonego

10 sztuk Kiryska Sterbay

10 sztuk Zbrojnika Weloniastego

Dam radę to utrzymać z dobrymi parametrami?Może z czasem sobie bym zrobił podmianę kropelkową.

Materiał na stelaż.

1gSYAR.jpg

Stojący stelaż.

rCNjSI.jpg

Akwarium z aranżacją.eCgYTN.jpg

Akwarium z aranżacją i podłożem.

zEZQpA.jpg

Edited by wojtasek4321

Korzeń przyciąga oko. Świetny. Jednak ta obsada. Tęczanki i brzanki to duże ryby, a Ty chcesz ich tam wpakować w sumie 30 sztuk, coś za dużo. I jeszcze 50 neonów. To że baniaczek ma 300l nie znaczy, że możesz tam wcisnąć tyle ryb.

Nie no problem polega na tym że zlikwidowałem 450L bo okazyjnie kupiłem 300 z opti i nie mam co zrobić z obsadą a takie tęczanki są w cenie a zoologiczne chciały by wszystko za darmo.Najchętniej bym to sprzedał i zrobił typowo kąsaczkowate.Jakies Neony,razbory,tetry itc... No ale tak jak mówię nie mam co zrobić z rybciami ;p 

nie mam co zrobić z obsadą a takie tęczanki są w cenie a zoologiczne chciały by wszystko za darmo.

Masz co zrobić z obsadą, ale szkoda Ci kasy. 
Szkoda, że przez głupi bajer jakim jest OW kisisz teraz ryby w za małym zbiorniku.

Sam miałem szafeczkę z takich belek, ale miały one 8x6cm. Z takich cieniutkich bym się trochę bał. Zwłaszcza, że masz tylko tylną ściankę, a boki nie są obudowane.

Koszmarne podłoże. Ograniczasz naturalne zachowania ryb dennych. Nie mają czego przesiewać przez skrzela. 

Masz co zrobić z obsadą, ale szkoda Ci kasy.  Szkoda, że przez głupi bajer jakim jest OW kisisz teraz ryby w za małym zbiorniku. Sam miałem szafeczkę z takich belek, ale miały one 8x6cm. Z takich cieniutkich bym się trochę bał. Zwłaszcza, że masz tylko tylną ściankę, a boki nie są obudowane. Koszmarne podłoże. Ograniczasz naturalne zachowania ryb dennych. Nie mają czego przesiewać przez skrzela. 

Pley .

Co do dennych ryb zrezygnowałem z kirysków.Tęczanki wyselekcjonuje do 12-15 sztuk,neony też nie trafią do tego zbiornika.Zostanie 12-15 sztuk tęczanki,10 sztuk brzanki denisona i 10 sztuk zbrojników weloniastych.Co do stelaża to będzie on miał obudowę ale w późniejszym terminie.Podłoże jest bardzo dobre pod rośliny dlatego się na nie zdecydowałem.Wczoraj zacząłem budowę pokrywy z blachy aluminiowej,myślę że dzisiaj to uda mi się skończyć i jutro ją dam do malowania(malowanie z zewnątrz). Więc może w weekend wrzucę fotki jak to mi powychodziło ;)

Bardzo efektowny korzeń ale mam pytanie. Ile czasu dojrzewało akwarium zanim wpuściłeś obsadę? Z tego co widzę to od postawienia pustego baniaka do dnia dzisiejszego mineło 11 dni, a to jest stanowczo za mało aby cykl azotowy się zamknął. Jeśli jest tak jak to widzę to niebawem może być te trochę trupów. Zresztą nie wiem czy wiesz ale obsadę powinno wpuszczać się stopniowo aby akwa się ustabilizowało. Jak wyglądają parametry wody na tą chwilę?

Akwarium na bocje wspaniałe jest za małe. Nie dość, że sa to ryby stadne i powinno się je trzymać w grupach min. 6 osobników to jeszcze osiągają ponad 20cm długości. Ja się może na tęczankach nie znam ale patrząc na to akwa widzę tu przerybienie, ale to może tylko mój gust. Pozdrawiam