aleksandrakoloczek Posted November 18, 2014 Share Posted November 18, 2014 Witam Kupiłam łupek drzewiasty, jak przygotować kamienie aby móc je wstawić do akwarium?. Wystarczy opłukać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrachim12 Posted November 18, 2014 Share Posted November 18, 2014 Najpierw sprawdź czy się nadają, czyli polej je octem, jak będą psyczeć, bulkać itp. to się nie nadają. A jak będą się nadawać to wygotuj je w solance przez kilka godzin, opłucz porządnie wodą i możesz je dać do akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
aleksandrakoloczek Posted November 18, 2014 Author Share Posted November 18, 2014 (edited) OK. Zaraz sprawdzę. A ile soli dać do wody? Czy to obojętne? Edited November 18, 2014 by aleksandrakoloczek Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrachim12 Posted November 18, 2014 Share Posted November 18, 2014 (edited) A ile soli dać do wody? Czy to obojętne? Daj jak najwięcej się rozpuści. Im większa solanka tym lepiej przygotujesz kamienie. I co, smaczniejsze od tej soli będą? Czasami jak coś napiszesz to sam nie wiem, śmiać się czy płakać... /ahr/ ahr dzięki dużej ilości soli wyginą wszystkie bakterie i ustrojstwa na kamieniu Edited November 18, 2014 by ibrachim12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
krak33 Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 A jak będą się nadawać to wygotuj je w solance przez kilka godzin Bez przesady większych głupot nie słyszałem,kila godzin wystarczy wyszorować,przepłukać i do akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aleksandrakoloczek Posted November 19, 2014 Author Share Posted November 19, 2014 Bez przesady większych głupot nie słyszałem,kila godzin wystarczy wyszorować,przepłukać i do akwarium. Ja raczej od nie jednej osoby słyszałam , że najlepiej gotować kamienie w soli . Jest to najbezpieczniejsze dla mieszkańców akwarium. Na kamieniach znajdują się różne paskudztwa, które bezpośrednio włożone do akwa mogą wywołać choroby u rybek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krak33 Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Po gotowaniu proponuję je jeszcze zapiec w piekarniku,minimum dwie godziny tak dla pewności że żadne ,,paskudztwo" na skale nie zostało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aleksandrakoloczek Posted November 19, 2014 Author Share Posted November 19, 2014 Po gotowaniu proponuję je jeszcze zapiec w piekarniku,minimum dwie godziny tak dla pewności że żadne ,,paskudztwo" na skale nie zostało. Tak dla ścisłości to dajesz wszystkie kamienie do akwarium jakie ci do reki wpadną? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krak33 Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Tak dla ścisłości to dajesz wszystkie kamienie do akwarium jakie ci do reki wpadną? Nie nie wszystkie,tylko ja nie gotuję je godzinami w niezliczonych ilościach soli. Wystarczy wyszorować,dobrze przepłukać i ewentualnie sparzyć wrzątkiem . Ot tyle,albo tylko tyle ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo130 Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz się z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts