Michal:) Posted November 18, 2014 Share Posted November 18, 2014 Witam. Akwarium wystartowało w niedziele rano. Filtr nowy więc bez bakteri. Akwarium 160l , drobny żwirek, oświetlenie 2x30W świecę codziennie po 6 godz, wsadzone zielsko, i pojawił mi sie biały nalot na korzeniach co to może być? Przepraszam za jakość foto ale robione na szybko dziś przed pracą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted November 18, 2014 Share Posted November 18, 2014 Kiepskie zdjęcie ale pewnie pleśń, normalne przy dojrzewaniu akwarium. Poczytaj o cyklu azotowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal:) Posted November 18, 2014 Author Share Posted November 18, 2014 (edited) Występuje mi to tylko na korzeniach, minie to z czasem czy coś mam na to zaradzić? Edited November 19, 2014 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadmau5 Posted November 18, 2014 Share Posted November 18, 2014 Możesz wyciągnąć korzeń i wygotować w solance i później w czystej wodzie ale z doświadczenia wiem że po jakimś czasie samo ustąpi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal:) Posted November 18, 2014 Author Share Posted November 18, 2014 Chyba zostawie i poczekam aż minie bo miałem problem żeby ten korzeń przymocować do podłoża... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted November 18, 2014 Share Posted November 18, 2014 (edited) W mnie też było tylko na korzeniach, z czasem minie, mogą Ci się też pojawić okrzemki - to też naturalne więc bez paniki Spokojnie czekaj aż akwarium dojrzeje. Na tą chwilę pomyśl o testach wody, które będą potem niezbędne - jeśli oczywiście jeszcze ich nie masz. P.S. Szkoda,że nie dałeś piachu na podłoże, to Ci teraz ogranicza wybór obsady, odpadają już np. kiryski i pielęgniczki. Edited November 18, 2014 by V_i Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal:) Posted November 18, 2014 Author Share Posted November 18, 2014 No muszę kupić testy, więc tylko zostaje mi cierpliwość i czekać aż wszystko się ustabilizuje:) Dzięki za rady i pomoc. Pozdrawiam.Wiem, wiem chociaż żwirek jest naprawdę drobny pielęgnic i tak nie miałem zamiaru trzymać .Edit :Najchętniej wpuściłbym otoski może zrobiłyby z tym porządek, tylko przy tym niedojrzałym zbiorniku mają nikłe szanse na przeżycie;/. 6.2. Jeżeli czas od napisania ostatniego postu nie przekracza 24h, oraz nie został on poprzedzony postem innego użytkownika, należy używać opcji „edytuj”. Dbaj o pisownię. /andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pingwin60 Posted November 21, 2014 Share Posted November 21, 2014 Cześć, Łatwo korzeń na początku można przymocować żyłką i kamieniem rzecznym. Co do otosków to bez szans - są bardzo wrażliwe na zmianę parametrów wody i nie przeżyją w niedojrzałym akwarium. Pleśń sama zniknie z czasem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts