kamilkoko13 Posted November 17, 2014 Share Posted November 17, 2014 Witam, posiadam filtr Aquael Turbo Filter 500. Dzisiaj zauważyłem, że w gąbeczce na dole siedzą małe molinezję. Co zrobić? Proszę o pomoc, nie chcę tracić narybku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GupikBlue Posted November 17, 2014 Share Posted November 17, 2014 (edited) Możesz rozważyć dwie propozycje: 1. Zmień filtr. 2. Otocz spód filtra jakąś siateczką z dziurkami, ale taką, żeby twoje młode molinezje były większe od dziurek w siateczce. - kiedyś stosowałam przy gupikach, sposób całkiem efektowny. Możesz też przez pewien okres czasu stosować sposób nr. 2 i później kupić inny filtr. Edited November 17, 2014 by GupikBlue Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted November 17, 2014 Share Posted November 17, 2014 Jeżeli na dole jest gąbka to filtr nie zmieli ryb. Jesteś pewien, że żywy narybek był przez filtr przyciągnięty w taki sposób, że ryby nie mogły się poruszyć? U mnie młode gupiki zachowują się podobnie (pływają w pobliżu lub przy samej gąbce), ale co chwila skubią gąbkę objadając ją z resztek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtass9 Posted November 18, 2014 Share Posted November 18, 2014 A może małe molinezje tam się chowają przed dorosłymi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilkoko13 Posted November 18, 2014 Author Share Posted November 18, 2014 Jeżeli na dole jest gąbka to filtr nie zmieli ryb. Jesteś pewien, że żywy narybek był przez filtr przyciągnięty w taki sposób, że ryby nie mogły się poruszyć? U mnie młode gupiki zachowują się podobnie (pływają w pobliżu lub przy samej gąbce), ale co chwila skubią gąbkę objadając ją z resztek. Ta gąbeczka jest taka dziurkowana, jak filtr działał to siedziały w niej bez ruchu. Gdy wyłączyłem zaczęły pływać w tych dziurkach albo wypływały :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts