madzia2s Posted November 17, 2014 Share Posted November 17, 2014 Witam to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. 1.Kiedy akwarium zostało zalane (data)- Akwarium zalane 3 miesiace temu 2.Litraż i wymiary akwarium - 240L (120x40x50) 3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)- 3xt8 30w 1 juvel 6500k, 1 sulvania 8500k 1 sylvania 10000k i 2x24w t5 6500k aquaela 4.Jak długo świecisz (ile godzin)- od godz 12 do 22 (10h) 5.Podłoże - ada amazonia 6.Filtracja - filtr wewnetezny gabkowy 7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) - roslinny+ krewetki 8.Ozdoby (jakie)- brak 9.Rośliny (ile,jakie)- 4szt gigantea, rotala indica ok 20 szt rotala green ok20 szt kabomba 7szt ludwigia repens ok 15szt, nawodka wielonasienna10szt duzy henek pow10cm x15cm glosstigma pow10x10cm,Mikrantemum okrągłolistne również ok 10cmx10 10.Ryby - obsada kirys panda 10szt krewetki crystal red ok 150 szt 11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)- 1x w tygodniu 10%, woda z filtra ro wzbogacona mineralami podmiana 2 dni temu 30% po zakwicie wody 12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )mikro i makro z akwarium-net.pl 13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)- butla co2 wlaczona w godzinach koedy sie swieci po 2 bomble na sekunde 14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz PH 6.6 -6.8, GH 8, KH 1, NO2 0, NO3 40 fe 0,1 (wg testów kropelkowych jbl) 15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ? wymiana jednej swietlowki t8 30w6500k na 2x24w t5 6500k, przesadzanie roslin 16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu? Raz dziennie, mała ilość 17.Fotka całego zbiornika i fotka detali - Fotki chwilowo brak Opis problemu- Akwarium zostało założone 3 miesiąca temu. krewetki zostaly wpuszczone po miesiacu . Akwarium jest w miejscu gdzie słońce raczej nie dociera przynajmniej w lecie teraz jest troche nizej i czasami pada na zbiornik ale nie dlozej niz godzine i nie na cale akwarium i tak naprawde zdarza sie to moze ze 2 razy w tygodniu przy obecnej pogodzie.. Glony które się pojawiły to ciemne nitki obrosly wiekszosc roslin zwlaszcza duzego henka a oprocz tego od 3 dni woda jest calkowicie zielona. Nie chce stosować chemii która pseudolikwiduje glony. poziom no3 jest dosc wysoki i niewiem jak go zbic akwarium do tej pory mialam na zwyklym żwirze i nie było problemów a odkad zmienilam podloze na amazonie to poprostu horroz wpadam z jednych glonow w drogie juz nie wiem co mam robic dodam jeszcze ze przez pierwsze poltora miesiaca wogole nie nawozilam akwarium. dopiero po tym czasie zaczelam podawac nawozy.Co radzicie? Pisownia: 6.1. Wymagane jest dbanie o poprawność gramatyczną i ortograficzną wypowiedzi. Zaakceptowałaś regulamin, to go przestrzegaj. /andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Witam to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. 1.Kiedy akwarium zostało zalane (data)- Akwarium zalane 3 miesiace temu 2.Litraż i wymiary akwarium - 240L (120x40x50) 3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)- 3xt8 30w 1 juvel 6500k, 1 sulvania 8500k 1 sylvania 10000k i 2x24w t5 6500k aquaela 4.Jak długo świecisz (ile godzin)- od godz 12 do 22 (10h) 5.Podłoże - ada amazonia 6.Filtracja - filtr wewnetezny gabkowy 7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) - roslinny+ krewetki 8.Ozdoby (jakie)- brak 9.Rośliny (ile,jakie)- 4szt gigantea, rotala indica ok 20 szt rotala green ok20 szt kabomba 7szt ludwigia repens ok 15szt, nawodka wielonasienna10szt duzy henek pow10cm x15cm glosstigma pow10x10cm,Mikrantemum okrągłolistne również ok 10cmx10 10.Ryby - obsada kirys panda 10szt krewetki crystal red ok 150 szt 11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)- 1x w tygodniu 10%, woda z filtra ro wzbogacona mineralami podmiana 2 dni temu 30% po zakwicie wody 12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )mikro i makro z akwarium-net.pl 13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)- butla co2 wlaczona w godzinach koedy sie swieci po 2 bomble na sekunde 14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz PH 6.6 -6.8, GH 8, KH 1, NO2 0, NO3 40 fe 0,1 (wg testów kropelkowych jbl) 15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ? wymiana jednej swietlowki t8 30w6500k na 2x24w t5 6500k, przesadzanie roslin 16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu? Raz dziennie, mała ilość 17.Fotka całego zbiornika i fotka detali - Fotki chwilowo brak Opis problemu- Akwarium zostało założone 3 miesiąca temu. krewetki zostaly wpuszczone po miesiacu . Akwarium jest w miejscu gdzie słońce raczej nie dociera przynajmniej w lecie teraz jest troche nizej i czasami pada na zbiornik ale nie dlozej niz godzine i nie na cale akwarium i tak naprawde zdarza sie to moze ze 2 razy w tygodniu przy obecnej pogodzie.. Glony które się pojawiły to ciemne nitki obrosly wiekszosc roslin zwlaszcza duzego henka a oprocz tego od 3 dni woda jest calkowicie zielona. Nie chce stosować chemii która pseudolikwiduje glony. poziom no3 jest dosc wysoki i niewiem jak go zbic akwarium do tej pory mialam na zwyklym żwirze i nie było problemów a odkad zmienilam podloze na amazonie to poprostu horroz wpadam z jednych glonow w drogie juz nie wiem co mam robic dodam jeszcze ze przez pierwsze poltora miesiaca wogole nie nawozilam akwarium. dopiero po tym czasie zaczelam podawac nawozy.Co radzicie? Pisownia: 6.1. Wymagane jest dbanie o poprawność gramatyczną i ortograficzną wypowiedzi. Zaakceptowałaś regulamin, to go przestrzegaj. /andy102 A PO4 na jakim poziomie , może masz zerowe wartości przez co rośliny nie pobierają NO3 i dlatego taki wysoki poziom i glony . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madzia2s Posted November 19, 2014 Author Share Posted November 19, 2014 A PO4 na jakim poziomie , może masz zerowe wartości przez co rośliny nie pobierają NO3 i dlatego taki wysoki poziom i glony . PO4 0,05 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 W takim razie ewidentne braki fosforu . Podmień wodę w ilości 30% i uzupełnij PO4 do poziomu 1 - 1,5ppm , tylko nie nawozem MACRO bo tam masz wszystkie pierwiastki razem ( NO3,PO4,K) a samym nawozem PO4 , czy to z soli czy gotowcem np. EasyLife . Lepiej jest nawozić każdym pierwiastkiem rozrobionym osobno , wtedy można korygować dawki , czego nie można w gotwym MACRO ponieważ podwyższając jeden pierwiastek automatycznie podwyższa Ci się drugi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Litraż i wymiary akwarium - 240L (120x40x50) .Filtracja - filtr wewnetezny gabkowy Uważasz, że jest on wystarczający biologicznie na Twoje akwarium? Ja w to wątpie, stablne akwarium również ma mniejsze problemy z glonami. 1x w tygodniu 10%, woda z filtra ro wzbogacona mineralami podmiana 2 dni temu 30% po zakwicie wody Za małe, co tydzień 20-30%. Ten zakwit to zapewne był związany z tym co napisałem wyżej. Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )mikro i makro z akwarium-net.pl Co do tego to @grzesio764 wspomniał o co chodzi. Co radzicie? Pomyśleć nad tym co wyżej, uregulować nawożenie, zwiększyć ilość podawanego CO2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madzia2s Posted November 20, 2014 Author Share Posted November 20, 2014 Uważasz, że jest on wystarczający biologicznie na Twoje akwarium? Ja w to wątpie, stablne akwarium również ma mniejsze problemy z glonami. Za małe, co tydzień 20-30%. Ten zakwit to zapewne był związany z tym co napisałem wyżej. Co do tego to @grzesio764 wspomniał o co chodzi. Pomyśleć nad tym co wyżej, uregulować nawożenie, zwiększyć ilość podawanego CO2. Jeśli chodzi o filtr to mam go już ponad rok i było ok, woda czysta brak glonów a na początku były ryby i sobie radził dopiero po wymianie podłoża zaczęły się moje problemy z glonami, a jeśli chodzi o co2 to o ile zwiększyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts