Coolfon1988 Posted November 16, 2014 Share Posted November 16, 2014 Witam . Za niedługo rozpoczynam swoje hobby z nowym akwarium 90 litrów o wymiarach 60x35x45h . Sprzęt po akwarium 45l . Filtr multikani 800 z gąbką i bioceramiką i prefiltr gąbkowy . Grzałka 50 W chyba że polecicie inna . Belka 2x24W T5 55cm Butla co2 wysokociśnieniowa z spiekiem ceramicznym . Podłoże myślę o ziemi i żwirku czarnym + kulki gliniano torfowe . Nawoził będę solami . Fauna , flora i aranżacja - liczę na wasze rady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam skalar Posted November 16, 2014 Share Posted November 16, 2014 (edited) Bez parametrów ph, GH i KH nie dobierzemy obsady. Edited November 16, 2014 by adam skalar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daria Posted November 16, 2014 Share Posted November 16, 2014 (edited) Dlaczego nie chcesz dać piasku? Jeśli dasz kulki GT to możesz sobie ziemię odpuścić. Przynajmniej nie będzie bałaganu przy jakimś przesadzaniu. Edited November 16, 2014 by daria Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted November 16, 2014 Author Share Posted November 16, 2014 Jeszcze nie wiem co by było najlepsze i tanie i żeby ładnie rosły roślinki .Chce jakiś trawniczek i sporą ilość roślin , to co piasek ? I jakieś czarne kamyczki na wierzch ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted November 16, 2014 Share Posted November 16, 2014 Piasek, taki choćby jak do piaskownic i tak jak pisze daria daj kulki GT. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daria Posted November 16, 2014 Share Posted November 16, 2014 (edited) Z piaskiem do piaskownic może być problem. To nie sezon. Ja właśnie przez to zostałam zmuszona do kupna akwarystycznego. W pewnym sklepie internetowym jest za 1,5 zl za kg. Tak więc nie jest źle. Dlaczego czarne kamyczki na wierzch? Daj sam piach, zobaczysz, że będzie dobrze. Edited November 16, 2014 by daria Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted November 16, 2014 Author Share Posted November 16, 2014 Bo podoba Mi sie czarne podłoże . Ładnie rośliny na nim widać jeszcze tło czarne i lux a jakie granulacje ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 16, 2014 Share Posted November 16, 2014 Z piaskiem do piaskownic może być problem. To nie sezon. SEZON NA PIACH ? Piasek jest dostępny cały rok w normalnych sieciówkach typu Leroy, Castorama czy OBI.Czarne podłoże może wydawać się ładne, ale jeżeli chodzi o zdrowie ryb, to najlepiej wybrać zwkły piasek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted November 16, 2014 Share Posted November 16, 2014 (edited) A oświetlenie w pokrywie czy nie ? W pokrywę może ci nie wejść , 55cm + 2,5cm na strone daje niby 60 , ale u mnie przy pokrywie 70 jest prawie na styk . Podłoże jak zostało napisne - piach , daje więcej możliwości co do obsady , na pewno nie pożałujesz Edited November 16, 2014 by mrokalo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daria Posted November 17, 2014 Share Posted November 17, 2014 (edited) SEZON NA PIACH ? Piasek jest dostępny cały rok w normalnych sieciówkach typu Leroy, Castorama czy OBI. A byłeś i sprawdzałeś czy jest? U mnie w Obi Castoramie i Brico nie ma. Piasek do piaskownic jest ponoć tylko późną wiosną i latem, kiedy jest sezon na zabawę w piaskownicy. Twierdzisz, że listopad to sezon na piasek do piaskownic? Ile widzisz bawiących się w nich dzieci? Edited November 17, 2014 by daria Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik99 Posted November 17, 2014 Share Posted November 17, 2014 Ja rok temu kupiłem piasek w OBI a był bodajże hm... Styczeń? A co to czarnego podłoża to miałem w akwa czarny bazalt.. niby ładnie, ale ograniczało mnie to jeśli chodzi o obsadę, a syfu ile między tym było to masakra (zauważyłem dopiero jak robiłem restart ile tego jest..) . Czarne podłoże polecam do krewetek- super się wybarwiają, a jeśli chodzi o ryby to zdecydowanie piach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daria Posted November 17, 2014 Share Posted November 17, 2014 Odpowiem skoro jest dyskusja i kończe temat, żeby nie było OF. Ja byłam teraz w listopadzie i nie było, bo nie sezon. Tak mi powiedziano. Może tak tylko u mnie. Wniosek z tego. Coolfon idź do budowlanych i popytaj, może będziesz miał szczęście i kupisz 20 kg piachu za ile, 10 zl? Chciałeś tanio taniej się nie da kulki GT i już podłoże masz gotowe tylko sadzic roślinki, dać resztę aranżacji i gotowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted November 17, 2014 Author Share Posted November 17, 2014 (edited) Jutro na giełde sie wybieram właśnie . To jakiej granulacji ten piasek ??? posiadam belke a nie pokrywe a jakie roślinki sobie kupić ??? Edited November 17, 2014 by Coolfon1988 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daria Posted November 17, 2014 Share Posted November 17, 2014 Ja kupiłam, i taki będę polecać, 0,2 - 0,8 mm czyli drobinka A jakie rośliny? Nie musisz ograniczać się jakoś wielce. Masz CO2, oświetlenie 0,53 w/l, więc masz w czym wybierać. Decyzja należy do Ciebie, zależy co Ci się podoba. Pooglądaj w necie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted November 17, 2014 Author Share Posted November 17, 2014 To ile kilogramów na takie akwarium ? I ile tych kulek gliniano torfowych bo jeszcze Mi zostały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted November 17, 2014 Share Posted November 17, 2014 20kg spokojnie starczy. Ja mam 20kg w 126L. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted November 17, 2014 Author Share Posted November 17, 2014 No ale ja mam wymiary podstawy 60x35 to pewnie mniej . A w filtrze zoshtawić bioceramike i gąbke czy coś innego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daria Posted November 17, 2014 Share Posted November 17, 2014 (edited) To trochę sobie zostawisz nadmiar, przyda się żeby kiedyś gdzieś dosypać, albo dasz guba warstwę. Zostaw bioceramikę i gąbkę, mógłbyś też pomyśleć o filtrowaniu przez torf, jeśli potrzebujesz Edited November 17, 2014 by daria Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted November 17, 2014 Share Posted November 17, 2014 No ale ja mam wymiary podstawy 60x35 to pewnie mniej . Ja mam 80x35 i jak sadziłem roślinki to miałem wrażenie że piasku mam ciut za mało (tak z 5 kg) więc u Ciebie powinno być idealnie na styk. Jeśli Ci jednak zostanie to będzie na przyszłość. Paczki są najczęściej po 20 kg, szkoda czasu na szukanie innych opcji. Pamiętaj aby piasek dokładnie wypłukać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted November 17, 2014 Author Share Posted November 17, 2014 (edited) Niestety piasku nie było na giełdzie LOL , niebyło też gąbki do filtra multikani . Kupiłem roślinki , bioceramike do filtra , akwarium a i skałke . Edited November 18, 2014 by Coolfon1988 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daria Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Piasku nie było? Wydawało mi się, że jak giełda to mają wszystko.No to ruszaj do budowlanych .I dobrze przemyśl tą ziemię, żebyś na robił za chwilę restartu, żeby ją wywalić lub dać . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted November 19, 2014 Author Share Posted November 19, 2014 Też myślałem że giełda to full wypass . No nic bańka zalana . Narazie nic nie widać zobaczymy jutro . Na piasku plus kulki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Zielsko na pierwszym planie to nie roślina, która znosi pełne zanurzenie. To jest roślina paludaryjna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Acorus też się nie nadaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 Daj termometr na boczną szybę będzie ładniejszy widok bez niego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts