nick1234 Posted November 15, 2014 Share Posted November 15, 2014 Witam, mam problem z filtracją mechaniczną w akwarium, akwarium 112 litrów, filtr jbl e701. Wszędzie pływa mi jakiś "syf" , osiada na roślinach itp. Nie mam porównania z innymi filtrami ale mam wrażenie,że gąbka w tym filtrze nie spełnia swojego zadania. Owszem część brudu na niej zostaje ale i tak w kuble jest zawsze czarno, ceramika jest mocno zasyfiona. Mam odkręcone na połowę i jak gwałtownie zwiększę to wylatuje z niego straszny syf. Próbowałam już z: gąbką na wlocie filtra, watą perlonową w filtrze ale to wszystko zapycha się po 4-5 dniach i zmniejsza się drastycznie przepływ wody. Próbowałam nawet z filtrem narurowym coś takiego: http://forum.superakwarium.pl/uploads/monthly_09_2013/post-15884-0-53819500-1378755112.jpg ale skutek ten sam. Obsada to 8 kirysków, 3 piskorki, 2 krewetki amano i pielęgniczka borelli więc przerybienia nie ma. Nie wiem czy konieczna jest wymiana filtra na wydajniejszy np. e901? Oprócz tego syfu w akwarium ten mój obecny jest jeszcze na gwarancji, nie ma z nim żadnych problemów ale może dla mnie jest po prostu za mały? Wpadł mi do głowy jeszcze taki pomysł. W tej chwili w koszykach jest w 1 gąbka i w dwóch ceramika , a jakby zrobić w 2 gąbka (od góry) i w 1 ceramika? Mogłoby się to sprawdzić? Doradźcie proszę. Temat przeniesiony do odpowiedniego działu. /andy102/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted November 15, 2014 Share Posted November 15, 2014 (edited) Ja mam w 96l jbl e901, jako prefiltr gąbka gush , co prawda gąbkę muszę czyścić w ciągu tygodnia ale tylko raz . W zbiorniku i w filtrze syfu nie ma . Wiem że zwolenniczką różnych preparatów nie jesteś , ale mogę polecić KORDON TIDY TANK , na różne zabrudzenia w zbiorniku i w filtrze , wpływa również na czystość węży . Kiedyś węże czyściłem co 2 tygodnie , teraz raz w miesiącu , kubła nie otwierałem już długo . Ja jednak i tak pomyślał bym o większym kubełku Pozdrawiam Edited November 15, 2014 by mrokalo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bamse Posted November 15, 2014 Share Posted November 15, 2014 Tak jak pisze kolega wyżej też mialem problem z pływającym syfkiem i po dokladnym czyszczeniu węzy jak ręką odjął.Poprostu glon z węża odrywany był strumieniem wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 15, 2014 Share Posted November 15, 2014 Wpadł mi do głowy jeszcze taki pomysł. W tej chwili w koszykach jest w 1 gąbka i w dwóch ceramika , a jakby zrobić w 2 gąbka (od góry) i w 1 ceramika? Mogłoby się to sprawdzić? A próbowałaś z watą perlonową/ włókniną ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted November 15, 2014 Share Posted November 15, 2014 (edited) lAle przy włókninie trzeba będzie często otwierać kubeł . Włóknina syfki zatrzyma ale po chwili przepływ będzie bardzo ograniczony , sam to na początku przerabiałem . Według mnie najlepszym rozwiązaniem będzie prefiltr z drobnymi oczkami , trzeba go będzie czyścić w połowie tygodnia no i przy podmiance wody czyli 2 razy w tygodniu . Zastanów się też na e901 , zawsze to jeden kosz więcej , ale i tak problemu w 100% nie rozwiąże . http://www.akwarystyczny24.pl/gush-filter-guard-s-13mm-prefiltr-gabkowy-na-wlot-filtra-akwarium-p-2402.html Taki mam i jestem zadowolony . Edited November 15, 2014 by mrokalo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 15, 2014 Share Posted November 15, 2014 Ale przy włókninie trzeba będzie często otwierać kubeł . Zgadza się, nawet codziennie, ale jest to dobry sposób na pozbycie się mikrosyfku z wody. Dodatkowo, jeżeli syfek wylatuje z wylotu, to proponuję przeczyścić porządnie głowicę, wąż i sam wylot/ deszczownię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted November 15, 2014 Author Share Posted November 15, 2014 (edited) Sławku próbowałam na pierwszym koszyku ale ona się bardzo szybko przypychała, spadał przepływ. Mam ustawioną deszczownicę i ona wymusza cyrkulację wody w kierunku przedniej szyby i tak w kółko krąży. Wlot filtra jest po lewej i mam wrażenie,że ten syf tak w kółko krąży,a do wlotu nie trafi nigdy. Może ten obieg jakoś zmienić aby woda krążyła w kierunku fwlotu? Może zamienić tą deszczownicę na spraybar? Patrzyłam też na falowniki ale one do tanich nie należą, a ja na słabą cyrkulację narzekać nie mogę-filtr jest odkręcony do połowy bo na maxa robi się pralka. Myślałam nad zmianą na e901 ale boję się,że wyrzucę pieniądzę w błoto bo przecież e701w 112 l bez przerybienia powinien dawać radę. Równowaga biologiczna jest zachowana, parametry wody książkowo więc jako biolog chyba daje radę, tylko jako mechanik beznadzieja Kurcze przecież 112 litrów to nie jest jakiś wielki litraż żeby osobno mechanika montować... A ktoś może miał coś takiego? http://allegro.pl/filtr-prefiltr-zewnetrzny-hw-602a-nowosc-i4795763161.html Warto czy efekt będzie taki jak z gąbką na wlocie? Edited November 15, 2014 by V_i Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted November 15, 2014 Share Posted November 15, 2014 Z kubełkowych filtrów zawsze używałam JBL-a. Syf z wylotu filtra wydostawał się tylko wtedy, gdy po czyszczeniu filtra ponownie go włączałam. Tak jak wyżej wspomniano, przyczyna tkwi w nieczyszczonych wężach. Po czyszczeniu - problem znika (do czasu ponownego zapchania węży ) Gąbki w JBL-u nie są zbyt gęste, dlatego jest sporo syfu w ceramice i ogólnie w filtrze. Jak chcesz mieć czystą ceramikę możesz dać włókninę na sam spód (czyli na dół dolnego koszyka), ale gdy spadnie przepływ wody będziesz musiała często wyciągać wszystkie koszyki, żeby wymienić włókninę. Jak dasz włókninę do pierwszego koszyka (od góry patrząc) to woda w akwarium będzie czysta, ale cały syf zostanie w filtrze. Nie wiem jak to jest z tym prefiltrem z linku, ale jak go podłączysz do filtra, to - chcąc wyczyścić prefiltr - i tak musisz zatrzymać całość (filtr JBL-a też)...? Po ponownym uruchomieniu JBL-a i tak syf będzie latał po zbiorniku, jeśli nie wyczyścisz węży. Moim zdaniem prościej jest wyczyścić węże i cały filtr (płukanie wkładów w wodzie akwariowej i napełnienie filtra ponownie nową wodą, oczywiście z akwarium) oraz założenie małej gęstej gąbki na wlot filtra. Taką gąbeczkę możesz czyścić i codziennie, nie wyłączając w ogóle filtra. Kupno osobnego prefiltra to - moim zdaniem - niepotrzebny wydatek. Syf z akwarium zbierzesz, a do filtra żadne zanieczyszczenia się nie dostaną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted November 15, 2014 Author Share Posted November 15, 2014 Dzięki, a co myślicie o kupieniu dodatkowo takich gąbek na środkowy koszyk? http://allegro.pl/jbl-unibloc-pad-e700-e900-i-e701-e901-gabka-i4785292879.html Czy to,że ceramika będzie tylko w jednym koszyku jakoś negatywnie wpływa np. na filtrację biologiczną? I przy okazji trafiłam na taką podstawkę pod głowicę. Ktoś ma? Przydatne to przy tych filtrach? http://allegro.pl/jbl-c-z-e700-e701-e900-e901-podstawka-glowi-i4721908271.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted November 15, 2014 Share Posted November 15, 2014 (edited) Przecież te gąbki mają grube oczka i drobnica przez nie przejdzie , jeżeli już to polowę koszyka . Ja mam taką od nowości i nie wiem jaka jest różnica jak jej nie ma Jeżeli dobrze rozumiem deszczownię masz na tylnej szybie , może warto spróbować puścić wlot i wylot z jednej strony ? Deszczownię masz z jednej czy z dwóch części ? Edited November 15, 2014 by mrokalo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted November 16, 2014 Share Posted November 16, 2014 Ta podstawka chyba jest do wersji filtra bez uszczelek na górnym koszu. Jak nie masz tam uszczelek to ta podstawka chyba jest wskazana do utrzymania prawidłowego obiegu wody w filtrze. Możesz też spróbować dać gęstą gąbkę w środkowej części górnego kosza (tej którą woda wraca do akwa), na dole gąbka o dużych oczkach, nad nią taką o małych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted November 16, 2014 Share Posted November 16, 2014 A czy wkładanie teraz gąbek do filtra nie zaburzy jakoś drastycznie biologii w zbiorniku ? Ja dalej uważam że prefiltr z gąbki o drobnych oczkach ( taki jak w linku który dałem ) załatwił by sprawę , a im więcej ceramiki w kuble tym lepiej Proponuję też jeśli jeszcze nie masz kupić sprężynę do czyszczenia węży , koszt niewielki a czyszczenie staje się przyjemnością , no i efekt po zabiegu świetny . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts