Jump to content

Modyfikacja filtra JBL e901.

Murzyn2000
 Share

Recommended Posts

Witam! Dzisiaj przyszedł do mnie zamówiony przez internet filtr zewnętrzny JBl CristalProfi e 901 greenline. W filtrze znajdują się 3 wkłady mechaniczne ( gąbka ) i 1 wkład biologiczny ( bio kulki ceramiczne). Do filtra chciałem dołożyć zamiast 1 wkładu mechanicznego węgiel aktywny, ale dostałem wkłady gratisowe...http://www.akwarystyczny24.pl/jbl-cristalprofi-greenline-e901-filtr-zewnetrzny-do-akwarium-300l-p-2070.html?osCsid=13c7078eded161903ce46513274e9a23     Wkłady pokazane są na prawie samym dole :)

Doardzcie co włożyć:

Węgiel czy jeden z tych wkładów.

Edited by Murzyn2000

ak są 4 koszyczki to 1 gąbka i reszta ceramika. Nie ma potrzeby bawić się w inne nie potrzebne dodatki.

No a te wkłady co są w linku mogę włożyć?

Na ulotce która była w tym piszę że to jest dobre na usuwanie amoniaku i związków chemicznych wywoływane przez kał ryb ...

Tych gratisowych wkładów nie wkładaj , ceramika JBL jest bardzo dobra , jest dużo większa niż standardowa , kupisz ją również w sklepie akwarystyczny 24 .

Ja mam od dołu :

Ceramika duża Jbl

Ceramika duża Jbl + micromec ( kulki ) 50 / 50

micromec + gąbka 50 / 50

fabryczny

Edited by mrokalo

Zeolit pochłonie wszystkie nawozy ( u mnie rośliny przestały rosnąć i zaczęły niedomagać , po wyjęciu go z filtra wszystko wróciło do norny ) , a bio wkład jest jakiś taki dziwny i lekki ( pływa ) , ceramika na pewno lepsza i nie trzeba jej wymieniać co kilka miesięcy , nie warte zachodu . Kup dobrą ceramikę a nie będziesz żałować , z dziwnymi wkładami różnie to bywa . O węglu zapomnij , no chyba że takjak nnapisał krzysiek podczas leczenia i po .