Mexico Posted November 12, 2014 Share Posted November 12, 2014 Robiłem restart akwarium i chciałbym przed posadzeniem roślin na nowo odkazić je. Słyszałem że roztwór nadmanganianu potasu jest skuteczny. Kupiłem kilka saszetek nadmanganianu potasu w proszku ale nie wiem w jakim stężeniu rozrobić roztwór i jak to podziała na następujące rośliny: - Hydrocotyle Japan- Hedyotis salzmanii- Eleocharis acicularis- Microsorium Pteropus- Heteranthera zosterifolia- Hemianthus micranthemoides- Glossostigma Elatinoides- Bacopa caroliniana- Hemianthus callitrichoides- Hygrophila corymbosa mini Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z nadmanganianem potasu??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 12, 2014 Share Posted November 12, 2014 2 tabletki na 1 L wody moczysz rośliny 30 minut (sprawdź, żeby się wszytsko dobrze rozpuściło). 1 tabletka zawiera 100 mg KMnO4 , także proszek (a dokładniej kryształki) będziesz musiał sobie odważyć/odliczyć w paczce jak się nie mylę jest 5 g. A co do roślin każda może inaczej to znieść. Dlaczego odkażasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mexico Posted November 13, 2014 Author Share Posted November 13, 2014 (edited) To jak wsypie 5g czyli jedną saszetke to będzie za dużo... Chciałbym odkazic bo przed restartem miałem oczliki i wyplawki w akwarium... Edited November 13, 2014 by Mexico Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 14, 2014 Share Posted November 14, 2014 To jak wsypie 5g czyli jedną saszetke to będzie za dużo... Będzie dużo za dużo. Wypławki są w każdym akwarium (nie mam na myśli sterylniaków i temu podobnych). Edit: Akwarium i sprzęty odkażasz stężeniem 1g/1L (rośliny to spali) takie rzeczy jak ceramikę, piach można wygotować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts