Kubaa Posted November 11, 2014 Share Posted November 11, 2014 Witam serdecznie forumowiczów Jest to mój pierwszy temat, myślę, że nie ostatni Zatem niedawno znalazłem na strychy akwarium 72 litry. Myślałem nad rybkami. Nigdy nie miałem takiego sporego akwarium. Czytałem trochę i pomyślałem o takim składzie: -10 neonów Inessa -3 otoski - Gupiki 1+3/2 -Danio 6-8?? Co o tym sądzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted November 11, 2014 Share Posted November 11, 2014 http://forum.superakwarium.pl/topic/1063-zanim-za%C5%82o%C5%BCysz-nowy-temat-przeczytaj/ Teraz można powiedzieć tyle: -Otoski to ryby stadne, w akwarium powinno być co najmniej 6 szt; -Neonki i otoski potrzebują innych parametrów wody niż danio i gupiki. Pierwsze kwaśna i miękka, drugie twardsza i zasadowa; -Danio potrzebuje akwarium min. 80cm długiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted November 11, 2014 Share Posted November 11, 2014 (edited) Witamy Ryby dobiera się po sprawdzeniu parametrów wody, po tym jak akwarium dojrzeje czyli za ok 3-4 tygodnie (poczytaj o cyklu azotowym). Po tym czasie załóż temat w dziale Obsady zbiorników na podstawie http://forum.superak...mat-przeczytaj/ . Edit: Krzysiek pierwszy Edited November 11, 2014 by V_i Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted November 11, 2014 Share Posted November 11, 2014 Obsada bardzo nie trafiona. Neony i otoski mają inne wymagania co do parametrów wody niż gupiki. Gupiki w przeciwieństwie do nich lubią wodę zasadową i twardszą. Danio ( jakie ? ).Jeśli chodzi Ci np: o danio pręgowane to jest to ryba stadna ( podobnie z resztą jak inne danio oraz neony i otoski ) i potrzebuje nieco większego akwarium. Ja proponuję założyć najpierw akwarium. Pozwolić mu dojrzeć co może potrwać nawet kilka tygodni. Zbadać parametry wody takie jak NO2 i NO3 co pozwoli stwierdzić czy akwarium już dojrzało. Następnie zbadać takie parametry jak pH, GH, KH co pozwoli na dobranie odpowiedniej obsady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts