michal_n Posted November 11, 2014 Share Posted November 11, 2014 Cześć W galerii zacząłem wątek mojego nowego zbiornika z systemem filtracji opartym o sump ze złożem fluidyzacyjnym oraz hydropnikę. Chętnie posłucham uwag na temat schematu instalacji: z tego schematu na razie nie będę chyba robiło RO i zadowolę sie kranówką oraz kranówką po filtracji przez złoże jonowymienne. Jak to nie zadziała celem zmiękczenia wody to dodam RO. Planuję automatyczną dolewkę (elektrozawór sterowany czujnikiem poziomu wody w komorze głównej sumpa). Manualną ale, że tak powiem, wspomaganą podmianę wodę - choć mam szczery zamiar tej funkcji nie używać to może sie okazać, że się nie da i trochę wody trzeba będzie podmieniać. W żarciu dla ryb jest sporo rzeczy których filtry mogą jednak nie pochłonąć i z czasem mogą się akumulować. Ta wymiana wody poległa by na spuszczaniu wody z komina do kanalizacji (a właściwie to do beczki w ogrodzie) i uzupełnianiu wodą ze złoża jonowymiennego. Kombinuję cały czas jeszcze z dwoma rzeczami: 1. czy da się do celów wysysania mułu i odpadków z dna wykorzystać spust wody (kanalizację) do beczki do ogrodu bez strasznego skomplikowania systemu 2. czy to na pewno dobry pomysł, żeby woda po filtrze biologicznym szła na hydropnikę Pozdrawiam i liczę na konstruktywną krytykę pozdrawiam Michał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desperat Posted November 11, 2014 Share Posted November 11, 2014 1. Pewnie się da, ale trochę z tym kombinowania jest, lepiej użyć zwykłego odmulacza (zbiera więcej zanieczyszczeń) 2. Z tego co pamiętam (a ostatnio sobie przerwę zrobiłem) to dobry pomysł ( a napewno tańszy, mniej pomp trzeba), w biologu powstaje NO3, a w hydroponice rośliny rozkładają go do azotu w postaci gazowej. Niezapomij o 2 spustach wody w hydroponice (jeden ma być wyżej na wypadek zapchania się pierwszego) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal_n Posted November 23, 2014 Author Share Posted November 23, 2014 A macie jakieś sprawdzone źródło śrubunków do instalacji PCV? najchętniej takich koło 3/4 cala pozdrawiam Michał N. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts