pianista Posted November 10, 2014 Share Posted November 10, 2014 Witam. Właśnie założyłem nowe akwarium 54L. Filtr jaki posiadam to tania chińszczyzna dodana do zestawu startowego (SUNSUN HJ-311B 300l/h) z deszczownią. Wydaje mi się, że długo na tym filtrze nie pociągnę. Póki co awkarium dojerzewa, a kiedy dojdą rybki może zacząć się problem. W związku z tym mam pytanie. Jaki filtr polecacie w cenie 50-70 zł? Wolałbym wewnętrzny niż kaskadę, ponieważ nie chcę ciąć pokrywy. Czy polecacie filtry firmy AQUAEL? Pojawia się jeszcze jeden problem w związku z dojrzewającym akwarium. Czy będę mógł wymienić filtr gdy akwarium dojrzeje czy też lepiej zrobić to od razu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted November 10, 2014 Share Posted November 10, 2014 (edited) Lepiej wymienić filtr przed dojrzewanie zbiornika. W filtrze zgromadzą się bakterie i dzięki nim zbiornik będzie stabilny. Zmieniając go, zbiornik może się się trochę rozjechać w parametrach i skok No2, No3 może spowodować Ci podtruwanie ryb. Co do Aquael, kiedyś w moim szkiełku miałem Aquael Turbo 500- rewelacja. jest spory, ale masz możliwość włożenia dodatkowych medi, np. Ceramika. Polecam. Wysłane z mojego Xperia Z2 przy użyciu Tapatalka Edited November 10, 2014 by DawW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted November 10, 2014 Share Posted November 10, 2014 Pojawia się jeszcze jeden problem w związku z dojrzewającym akwarium. Czy będę mógł wymienić filtr gdy akwarium dojrzeje czy też lepiej zrobić to od razu? Dwa wyjścia : 1. Wymieniasz filtr od razu - nowy, dojrzewa od początku. Póki co parametry w zbiorniku wariują, nie ma w nim obsady. Minus - proces dojrzewanie się wydłuży. 2. Dodajesz nowy filtr gdy zbiornik już dojrzeje, pozostawiasz stary jeszcze na 2-3 tygodnie (przez ten czas pracują oba). Dojrzewa nowy, pozbywasz się starego. Oczywiście wszystko pod stałą kontrolą parametrów chemicznych wody. Wybrałbym opcję nr.1. Nie ma obsady, więc... A to że cykl dojrzewania się wydłuży, trudno cierpliwość to cnota akwarysty . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted November 10, 2014 Share Posted November 10, 2014 (edited) Jaki filtr polecacie w cenie 50-70 zł? Wolałbym wewnętrzny niż kaskadę, ponieważ nie chcę ciąć pokrywy. Czy polecacie filtry firmy AQUAEL? Z aquaela mam kaskadę i jest bardzo dobra i cicha. Wcześniej miałem flitry aqua szut i też należycie spełniały swoją rolę. Wewnętrzny od nich działa mi do tej pory, a podłączam go z paroma przerwami już dobre 10 lat. Jak odczepię go podczas podmianki wody do dopiszę dokładną nazwę - aqua szut coś tam ileś tam (w każdym razie ma trzy odpinane koszyczki na media). Edycja: aqua szut junior n bio 500 Edited November 10, 2014 by richter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pianista Posted November 11, 2014 Author Share Posted November 11, 2014 Dzięki wszystkim za odpowiedź. Zakupiłem poleconego przez DaWw Aquaela Turbo 500 z wkładem gąbkowym i ceramiką. Naprawdę jest cichutki. Dolałem też bakterie nitryfikacyjne firmy Seachem. Teraz cierpliwie czekam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted November 11, 2014 Share Posted November 11, 2014 Dolałem też bakterie nitryfikacyjne firmy Seachem Zbędny wydatek. I bez tego zbiornik dojrzałby własnym rytmem . Zakupiłem poleconego przez DaWw Aquaela Turbo 500 z wkładem gąbkowym i ceramiką Rozumiem, że SUNSUN HJ-311B 300l/h) z deszczownią out ?Czy pracują oba? Teraz cierpliwie czekam I tak trzymaj . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pianista Posted November 11, 2014 Author Share Posted November 11, 2014 Teraz chodzą oba filtry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts