ibrachim12 Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Dzisiaj zaważyłem chorego danio czerwonego, właściwie to już chyba nie żyje. Danio miał czerwone szeroko rozwarte skrzela i szeroko rozwarty pyszczek i już skubała go amanka. Oczywiście chorą rybę natychmiast przeniosłem do 40l baniaka z ampulariami, wyłączyłem grzałki i dolałem zimnej wody. Co to za choroba? Inne ryby zachowują się normalnie, nie widać żadnych objawów. Ale boje się że inne ryby też mogły się zarazić. Czy mam czego się obawiać? Dane o akwarium: 1. Litraż zbiornika. - 60l2. Kiedy został założony / czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb. - Akwa zakładałem 2 lata temu ale zepułłem dojrzewanie i zresetowałem akwarium jakiś rok temu już z 3 tygodniowym dojrzewaniem.3. Rodzaj i model filtra / czy jest włączony cały czas. - aquael fan 1 plus4. Gatunki i ilość ryb. - 4 danio czerwonych, 10 gupików pawie oczko (i jeszcze ok.5 młodziutkich), 1 żałobniczka, 1 glonojad, 2 kiryski chyba spiżowe, 4 amano, świderki i 2 helenki5. Ilość i rodzaj roślin. - echinodorus, nóżaniec, cabomba, rogatek, ludwigia, christmas moss, willow moss, mikrozoria (nie wiem dokładnie jakie), bolbitis, lotosy tygrysie, gałęzatka, cryptocoryne balansae, nie wiem jak nazywa się reszta moich roślin.6. Inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp. - grzałka 50w, oświetlenie- świetlówka 15w7. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. - pokrmy: suszona rozwielitka, mrożony wodzień, czasami żywy wodzień, O.S.I płatki, granulat o granulacji 1 8. Parametry wody ph-7,6 gh-11 kh-69. Temperatura w zbiorniku - 24*C10. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody - jak woda wyparuje to dolewam nową, odmulanie - już bardzo dawno nie robiłem i uważam że nie jest konieczne, czyszczenie filtra - jak woda zaczyna słabiej lecieć to czyszczę Dekoracje - 2 spreparowane korzenie Podłoże - żwirek akwariowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miniu Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) * Masz zupę rybną, ale to już chyba wiesz. * Co miało na celu dolanie zimnej wody do zbiornika? Woda, do której przeławiałeś rybę miała dokładnie takie same parametry jak ta ze zbiornika głównego? Jeżeli nie zafundowałeś i tak ledwo żywej rybie skok parametrów = szok chemiczny. * Jeżeli ryba miała czerwone skrzela, szeroko rozwarty pyszczek to być może masz zbyt wysoki poziom azotu - badałeś wodę w tym kierunku? Według mnie masz zbyt małe akwarium na danio - to niezwykle stadne i ruchliwe ryby. Edytowane 10 Listopada 2014 przez Miniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.