Jump to content

nowe akwa

pianista
 Share

Recommended Posts

Ryby dobiera się po sprawdzeniu paramerów wody, po tym jak akwarium dojrzeje czyli za ok 3-4 tygodnie (poczytaj o cyklu azotowym).  Po tym czasie załóż temat  w dziale Obsady zbiorniów na podstawie http://forum.superakwarium.pl/topic/1063-zanim-za%C5%82o%C5%BCysz-nowy-temat-przeczytaj/ .  Teraz jedyne co można powiedzieć to,że nie nadają się do Ciebie żadne ryby wymagające piachu na dnie np. kirysy.

Muszę przyznać, że jak na początkującego akwaryste baniaczek bardzo ładny. Jenak poczytaj o dojrzewaniu akwarium. Potem zmierz parametry wody i dopiero wtedy dobieraj pod nie ryby. Szkoda, że na dnia nie masz piasku. Wiele ryb dennych go wymaga.

Dziękuję bardzo za rady. Pozostaje mi jedynie cierpliwie czekać, aż zbiornik dojrzeje ;)

Muszę przyznać, że wystrój akwarium zawdzięczam ogromnemu źródłu inspiracji jakim jest internet. Sam jestem zaskoczony efektem finalnym. Brakuje jedynie rybek.

• 2 weeks later...

A więc tak. Zrobiłem testy wody, a oto wyniki:

Ph - 6,5

GH - 10

KH - 6

Akwarium 54L

oświetlenie 1x15W

filtr AQUAEL 500 TURBO

podłoże: czarny żwir bazaltowy 2-4 mm

roślinki: moczarka, kryptokoryna, gałęzatek, trawa

akwarium zamieszkuje już 12x neon innesa, 4x mały gupik i glonojad

Co mogę jeszcze dobrać do tej obsady? Chciałbym jakąś większą rybkę, ale żeby nie zjadła tych mniejszych. Co proponujecie?

Glonojad do oddania ( zapewne Zbrojniki), za małe akwarium.

Zrezygnowałeś z piachu?

EDIT: Akwarium juz dojrzało? :o Nie podałeś NO2 i NO3...

Wysłane z mojego Xperia Z2 przy użyciu Tapatalka

Edited by DawW

A czytałeś o cyklu azotowym tak jak wyżej było pisane?

Czytałem. Musi się zamknąć. Zrobię testy, ale na razie spłukałem się całkowicie z kasy. Myślałem, że taniej to akwarium wyjdzie :P

Czytałem, że cykl azotowy zamyka się od 3 do 6 tygodni. W zeszłym tygodniu kolega podarował mi kilka gupików i glonojada. Wczoraj dokupiłem neonki.

Jak tylko wpadnie parę złotych, to zrobię testy

Jeżeli się nie zamknął to trujesz ryby. Miej tego świadomość :( A Zbrojnika oddaj.

Gupiki chyba potrzebują twardszej wody niż neon. Obsada nie udana. Miałeś się nie spieszyć, poczekać aż cykl się zamknie i założyć temat odnośnie obsady.

Wysłane z mojego Xperia Z2 przy użyciu Tapatalka

Edited by DawW