pianista Posted November 8, 2014 Share Posted November 8, 2014 Witam. Jestem początkującym akwarystą. Właśnie założyłem nowy zbiornik 54L. W związku z tym mam pytanie do doświadczonych już akwarystów. Jakie rybki widzielibyście w moim awarium? Czekam na propozycje. Załączam zdjęcia "akwenu" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted November 8, 2014 Share Posted November 8, 2014 Ryby dobiera się po sprawdzeniu paramerów wody, po tym jak akwarium dojrzeje czyli za ok 3-4 tygodnie (poczytaj o cyklu azotowym). Po tym czasie załóż temat w dziale Obsady zbiorniów na podstawie http://forum.superakwarium.pl/topic/1063-zanim-za%C5%82o%C5%BCysz-nowy-temat-przeczytaj/ . Teraz jedyne co można powiedzieć to,że nie nadają się do Ciebie żadne ryby wymagające piachu na dnie np. kirysy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daria Posted November 8, 2014 Share Posted November 8, 2014 Muszę przyznać, że jak na początkującego akwaryste baniaczek bardzo ładny. Jenak poczytaj o dojrzewaniu akwarium. Potem zmierz parametry wody i dopiero wtedy dobieraj pod nie ryby. Szkoda, że na dnia nie masz piasku. Wiele ryb dennych go wymaga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pianista Posted November 8, 2014 Author Share Posted November 8, 2014 Dziękuję bardzo za rady. Pozostaje mi jedynie cierpliwie czekać, aż zbiornik dojrzeje Muszę przyznać, że wystrój akwarium zawdzięczam ogromnemu źródłu inspiracji jakim jest internet. Sam jestem zaskoczony efektem finalnym. Brakuje jedynie rybek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pianista Posted November 23, 2014 Author Share Posted November 23, 2014 A więc tak. Zrobiłem testy wody, a oto wyniki: Ph - 6,5 GH - 10 KH - 6 Akwarium 54L oświetlenie 1x15W filtr AQUAEL 500 TURBO podłoże: czarny żwir bazaltowy 2-4 mm roślinki: moczarka, kryptokoryna, gałęzatek, trawa akwarium zamieszkuje już 12x neon innesa, 4x mały gupik i glonojad Co mogę jeszcze dobrać do tej obsady? Chciałbym jakąś większą rybkę, ale żeby nie zjadła tych mniejszych. Co proponujecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted November 23, 2014 Share Posted November 23, 2014 (edited) Glonojad do oddania ( zapewne Zbrojniki), za małe akwarium. Zrezygnowałeś z piachu? EDIT: Akwarium juz dojrzało? Nie podałeś NO2 i NO3... Wysłane z mojego Xperia Z2 przy użyciu Tapatalka Edited November 23, 2014 by DawW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pianista Posted November 23, 2014 Author Share Posted November 23, 2014 Nie zakupiłem jeszcze testów no2 i no3. Piasku nie miałem. Jedynie wąska ścieżka usypana z białego piasku ceramicznego. (tak jak na zdjęciach w pierwszym poście). Zbiornik założony 4 listopada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted November 23, 2014 Share Posted November 23, 2014 A czytałeś o cyklu azotowym tak jak wyżej było pisane? Wysłane z mojego Xperia Z2 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pianista Posted November 23, 2014 Author Share Posted November 23, 2014 A czytałeś o cyklu azotowym tak jak wyżej było pisane? Czytałem. Musi się zamknąć. Zrobię testy, ale na razie spłukałem się całkowicie z kasy. Myślałem, że taniej to akwarium wyjdzie Czytałem, że cykl azotowy zamyka się od 3 do 6 tygodni. W zeszłym tygodniu kolega podarował mi kilka gupików i glonojada. Wczoraj dokupiłem neonki. Jak tylko wpadnie parę złotych, to zrobię testy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted November 23, 2014 Share Posted November 23, 2014 (edited) Jeżeli się nie zamknął to trujesz ryby. Miej tego świadomość A Zbrojnika oddaj. Gupiki chyba potrzebują twardszej wody niż neon. Obsada nie udana. Miałeś się nie spieszyć, poczekać aż cykl się zamknie i założyć temat odnośnie obsady. Wysłane z mojego Xperia Z2 przy użyciu Tapatalka Edited November 23, 2014 by DawW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts