Jump to content

Gotowanie JBL Manado


Acerban
 Share

Recommended Posts

Witam
Zakupiłem podłoże JBL Manado i nie wiem jak je przygotować, aby nie zatwardzało wody. Każdy twierdzi co innego i już sam nie wiem. Wiadomo, to podłoże musi być dobrze wypłukane, ale nie wiem czy powinienem je wygotować lub zalać wrzątkiem.
Proszę o wypowiedzi akwarystów, którzy posiadają to podłoże.

Link to comment
Share on other sites

Podłoże użytkuję od około 2 lat.

Manado z założenie jest neutralne i wg producenta nie powinno brudzić wody.

Niestety trzeba je bardzo dobrze i wielokrotnie wypłukać bo strasznie syfi.

 

Niestety zatwardza wodę. Nie jest to może jakaś straszna rzecz ale fakt jest faktem. Po jakimś czasie wzrost twardości jest minimalny.

Link to comment
Share on other sites

Od półtora roku mam je w zbiorniku, jak dotąd nie odnotowałem wpływu na twardość. Co do płukania, to potwierdzam to co napisał don_Vall , wielokrotnie trzeba płukać (nie gotowałem i nie zalewałem wrzątkiem) przed wsypaniem do akwarium.

 

 

Niestety zatwardza wodę

Po jakim czasie to zaobserwowałeś?

Link to comment
Share on other sites

W zasadzie to nie wiem po jakim czasie. Dopiero jak miałem stały pomiar pH to zdziwiły mnie jego wahania i jego wzrost w czasie. Jedynym elementem mogącym podnosić twardość było Manado. KH w ciągu tygodnia rosło około 3 stopnie. Po około 2 latach nie zaobserwowałem wzrostu KH ale może to być spowodowane również tym, że mam automatyczne dozowanie CO2 w funkcji pH, więc i KH redukuje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...