Acerban Posted November 7, 2014 Share Posted November 7, 2014 WitamZakupiłem podłoże JBL Manado i nie wiem jak je przygotować, aby nie zatwardzało wody. Każdy twierdzi co innego i już sam nie wiem. Wiadomo, to podłoże musi być dobrze wypłukane, ale nie wiem czy powinienem je wygotować lub zalać wrzątkiem.Proszę o wypowiedzi akwarystów, którzy posiadają to podłoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 7, 2014 Share Posted November 7, 2014 Nie posiadam Manado, ale z tego co się orientuję to jest ono neutralne i nie musisz go "uzdatniać. Wypłucz i do akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted November 7, 2014 Share Posted November 7, 2014 Podłoże użytkuję od około 2 lat. Manado z założenie jest neutralne i wg producenta nie powinno brudzić wody. Niestety trzeba je bardzo dobrze i wielokrotnie wypłukać bo strasznie syfi. Niestety zatwardza wodę. Nie jest to może jakaś straszna rzecz ale fakt jest faktem. Po jakimś czasie wzrost twardości jest minimalny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted November 7, 2014 Share Posted November 7, 2014 Od półtora roku mam je w zbiorniku, jak dotąd nie odnotowałem wpływu na twardość. Co do płukania, to potwierdzam to co napisał don_Vall , wielokrotnie trzeba płukać (nie gotowałem i nie zalewałem wrzątkiem) przed wsypaniem do akwarium. Niestety zatwardza wodę Po jakim czasie to zaobserwowałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted November 10, 2014 Share Posted November 10, 2014 W zasadzie to nie wiem po jakim czasie. Dopiero jak miałem stały pomiar pH to zdziwiły mnie jego wahania i jego wzrost w czasie. Jedynym elementem mogącym podnosić twardość było Manado. KH w ciągu tygodnia rosło około 3 stopnie. Po około 2 latach nie zaobserwowałem wzrostu KH ale może to być spowodowane również tym, że mam automatyczne dozowanie CO2 w funkcji pH, więc i KH redukuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts