AdrianZMC Posted November 5, 2014 Share Posted November 5, 2014 Witam mam ograniczony budżet,i bardzo twardą wodę w kranie czy nada się taki filtr RO ? http://allegro.pl/filtr-osmoza-vontron-akwarystyczna-ro3-gartis-dezy-i4729497528.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted November 5, 2014 Share Posted November 5, 2014 Do niewielkiego litrażu, jak najbardziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdrianZMC Posted November 5, 2014 Author Share Posted November 5, 2014 (edited) Do ilu litrów maksymalnie? Edited November 5, 2014 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted November 5, 2014 Share Posted November 5, 2014 Do ilu litrów maksymalnie? Mam podobny, a używam go do 200l oraz 450l. Dłuuuugo woda się zbiera. Myślę że max do 200l spokojnie wystarczy. Chyba że jesteś cierpliwy, jak ja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted November 5, 2014 Share Posted November 5, 2014 Miałem filtr RO z taką membraną - napełnienie baniaka 5l zajmuje ok. 1h. Sam musisz ocenić, jak duże akwarium planujesz i jak cierpliwy jesteś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 5, 2014 Share Posted November 5, 2014 Według opisu filtr może przeczyścić: wkład węglowy 283l/dobę wkład polipropylenowy 254l/dobę wciągu 2-3 mies wkłady się zużywają, więc musisz je wymienić... Jeżeli nie masz jeszcze akwarium to polecam 96 lub 112l, co tydzień musisz podmienić 1/3 wody na nową (ok35l. napełnienie baniaka 5l zajmuje ok. 1h ) więc jedna podmiana ok. 7 godzin... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdrianZMC Posted November 5, 2014 Author Share Posted November 5, 2014 Akwarium mam malutkie 45l,planuje około 150l ale to dopiero gdy doprowadzę wodę do ładu i nazbieram więcej wiedzy i pieniędzy.Jaki jest przybliżony koszt takiego urządzenia w utrzymaniu przez rok? I wgl jak to podłączyć? Wcześniej lałem wodę demineralizowaną ale z tym to porażka,Sporo czasu mi zajmuje sprowadzenie wody ze sklepu i koszt banki 5l to koszt koło 5 zł. Ewentualnie zastanawiam się nad takim dzbankiem. Podmieniać muszę tylko 10l na tydzień.. Da mi coś ten filtr czy to gra nie warta świeczki ? http://allegro.pl/wklad-filtr-wody-eldom-brita-dafi-unimax-maxtra-i4728866545.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted November 5, 2014 Share Posted November 5, 2014 (edited) Filtr http://allegro.pl/fi...4729497528.html może przefiltrować 3600l, potem wkłady musisz wymienić, jeżeli musisz podmienić tylko 10l to starczy ci na 360 podmian (to są tylko dane w przybliżeniu), czyli na pewno się opłaci bardziej niż kupno wody w bańkach za 5zł... Podłączenie jest proste po prostu podłączasz do kranu, jeden wąż jako odpływ "brudnej wody do ścieku", a trzeci do pojemnika do którego wlewasz wodę już RO. Edited November 5, 2014 by Kirysio123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdrianZMC Posted November 5, 2014 Author Share Posted November 5, 2014 (edited) I to cały czas się filtruje ta woda ? Zresztą dobra jest,kupie ten filtr RO,to się dowiem co i jak.Dzięki za odpowiedzi i dobrej nocy wam życzę Edited November 6, 2014 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 5, 2014 Share Posted November 5, 2014 Miałem filtr RO z taką membraną - napełnienie baniaka 5l zajmuje ok. 1h. Sam musisz ocenić, jak duże akwarium planujesz i jak cierpliwy jesteś To masz słabe ciśnienie bo u mnie 75-tka robi 5 litrów w pół godziny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted November 6, 2014 Share Posted November 6, 2014 I to cały czas się filtruje ta woda ? Filtra używasz raz w tygodniu, aby nazbierać odpowiedniej ilości wody do podmian. Nie filtruje on jak zwykły filtr. To masz słabe ciśnienie bo u mnie 75-tka robi 5 litrów w pół godziny. Tu się zgodzę z locdog, im słabsze ciśnienie tym dłużej woda się zbiera. Filtry RO z membrana 75 GPD rzekomo filtrują 280l/dobę, ale przy słabszym ciśnieniu, czas wydłuża się nawet do 36h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted November 6, 2014 Share Posted November 6, 2014 To masz słabe ciśnienie bo u mnie 75-tka robi 5 litrów w pół godziny. Jak widać, życie na wsi ma też jakieś minusy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts