hanysek87 Posted November 3, 2014 Share Posted November 3, 2014 Witam , posiadam od niedawna Malawi , w pokrywie mam 2x15W świetlówki z normalnym światłem z castoramy , za dnia ryby pływają przy zgaszonym świetle załącze jak się ściemni ryby się chowają , zgasze ryby znów pływają bo pada delikatne światło z drugiego akw. Czy te ryby potrzebują jakieś specjalne świetlówki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 3, 2014 Share Posted November 3, 2014 Yyy a od kiedy w Afryce cykl dobowy tak wygląda?W dzień ma być światło, a na noc ma być zgaszone.2x15W? To ile to akwarium ma centymetrów? 60? To za mało na Malawi.Ryby nie wymagają specjalnych żarówek tylko traktowania jak żywe stworzenia, a nie lampki nocnej. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanysek87 Posted November 4, 2014 Author Share Posted November 4, 2014 Nawet jak za dnia się włączy to pochowane ... I już przestań. Tą wielkością akw . Napewno w 100 l pare rybek to niewolnictwo .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 No bo nie mają cyklu dobowego. Jeżeli co chwila inaczej im światło załączasz to je stresujesz. I już przestań. Tą wielkością akw . Napewno w 100 l pare rybek to niewolnictwo .... Pozostawie to bez komentarza i na tym zakończę swoje wywody bo takim ludziom nie warto pomagać. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanysek87 Posted November 4, 2014 Author Share Posted November 4, 2014 DZiennie o 16 zapalam i do 22 się świeci . I maja dzień - noc , dla próby próbowałem świecić za dnia i efekt był ten sam dlatego poruszyłem temat . A moje jak i twoje ryby żyją w niewoli czy to akw 112 czy 300 l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 Tu nie chodzi o życie w niewoli, a o komfort takiego życia. Gdybyś miał całe życie spędzić w klatce, to jakich rozmiarów klatkę byś wolał, 2x2 czy może 20x20? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanysek87 Posted November 4, 2014 Author Share Posted November 4, 2014 (edited) A czy pytanie na temat światła zostanie wyjaśnione czy nie bardzo? Przyszedłem z roboty o 15.00 pływają, zapaliłem światło, do teraz wszystkie pochowane ... Edited November 4, 2014 by andy102 Pisownia - 6.1. Wymagane jest dbanie o poprawność gramatyczną i ortograficzną wypowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 Piszesz że od niedawna masz Malawi, od kiedy dokładnie i kiedy ryby zastały wpuszczone, jakieś parametry no2, no3 i może ph byś podał. Być może są podtrute, a ty nie raczyłeś nawet uzupełnić danych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 Nie gaś im światła przez dobę.Niech się przyzwyczają.I nie zapalaj obu świetlówek naraz. To samo z gaszeniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts