Moroz Posted November 3, 2014 Share Posted November 3, 2014 (edited) Hej, mam w jednej z kostek problem z nitkami.. od groma...Pomyślałem, że Amano mogłyby mi pomóc, a przynajmniej zastopować rozwój tego upiorstwa. Tu oczywiście rodzi się problem, bo boję się, iż Amano zasmakują w moich RC byłaby to dla mnie duża strata, dlatego nie mogę sobie na to pozwolić.Pomyślałem więc, że gdyby wrzucić maluteńkie (1.5cm) Amanki to może z racji tego, iż żyły by ze sobą od małego to nie robiłyby sobie krzywdy ?Co o tym myślicie? Może macie jakieś przeżycia z tym związane? Edited November 3, 2014 by Moroz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted November 3, 2014 Share Posted November 3, 2014 Nie jestem specjalistą ale mam zarówno Amano jak i Red Cherry w jednym zbiorniku i nic sobie wzajemnie nie robią, niestety glonów nitkowatych też nie zjadają tak jakbym chciał... Też mam problem z nitkowatymi (zielenicami?), polecono mi podnieść fosforany do 1ppm (miałem zero ze strachu o krewetki, azotanów było 30ppm). Powiedziano mi, że krewetkom 1ppm fosforanów nie zaszkodzi (przynajmniej nie Amano i RC bo inne są już bardziej czułe) a na glony powinien pomóc. Obecnie chyba pomaga po azotany powoli spadają, gniazda nitek brązowieją i dopiero teraz krewetki je oblegają. Czytałem, że nitko pojawiają się gdy jest za mało fosforanów w stosunku do azotanów. Nie wiem czy to reguła ale tak mi polecono zrobić i u mnie działa. Oby się tobie porada przydała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moroz Posted November 3, 2014 Author Share Posted November 3, 2014 Dzięki bardzo, Adamu. Ja również walczę z wysokim No3... Próbuję je zniżyć najlepiej do zera.. Dążę do zasady N:P 10:1, ale coś to No3 nie schodzi Dziękuję Adamu, skoro Tobie to co opisałeś pomogło, to może i mnie też pomoże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted November 3, 2014 Share Posted November 3, 2014 skoro Tobie to co opisałeś pomogło Tego to nie wiem bo za wcześnie by sondować ale coś się dzieje i dobrze się zapowiada więc zobaczymy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moroz Posted November 3, 2014 Author Share Posted November 3, 2014 Tego to nie wiem bo za wcześnie by sondować ale coś się dzieje i dobrze się zapowiada więc zobaczymy. W takim razie powodzenia nam życzę... Bo już mnie one wykańczają :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts