Coolfon1988 Posted October 31, 2014 Share Posted October 31, 2014 Po nieudanej próbie pozbycia się glonów postanowiłem zrobić restart i chciałbym zrobić to prawidłowo i mam pytania .Akwarium 45 l 50x30x30.1. Jakie podłoże ? Miałem aqua substrat 2, ale może polecicie coś innego albo tańszego .2. Filtr multikani 800 wkład gąbka i bioceramika . Coś zmienić ?3. Obsada to będą krewetki red cherry i ewentualnie dodatkowo jakaś parka lub harem, ale jeszcze nie wiem.4. Roślinność , tu myślę o jakimś trawniczku (jaki?) i na 2 plan same niskie rośliny i po bokach 2 wysokie (jakie?).5. Akwarium będzie nawożone solami , carbo aqua art i co2 będzie z butli 24 h.6. Oświetlenie to jedna świetlówka t5 24W 6700 K .7. Temperatura w granicach 25-28 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted October 31, 2014 Share Posted October 31, 2014 1. Moim zdaniem najbardziej uniwersalny będzie piasek. Może być taki z budowlanego do piaskownic (byle z atestem, żeby parametrów wody nie zmieniał) + pod korzenie roślin kulki gt lub pałeczki nawozowe. Piasek nie ogranicza wyboru obsady i naturalnie wygląda. Wymagany jest dla wszystkich ryb dennych jak i pielęgnic (chociaż z tego co widzę to takich nie planujesz). Osobiście i tak wybrałbym piasek 2. Moim zdaniem ok. Lepiej więcej ceramiki + prefiltr gąbkowy na wlot filtra, aby krewet nie wciągało. 5. Carbo nie jest Ci potrzebne skoro będziesz nawoził Co2 z butli. 7. Temperatura dla krewetek stanowczo za wysoka. Obniż do 23 stopni. Powodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted November 2, 2014 Author Share Posted November 2, 2014 Chciałbym więcej rad. A ja chciałbym, żeby w tym roku śnieg nie padał. A tak serio to po co Ci więcej jak w tej jednej wszystko już dostałeś... Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted November 2, 2014 Author Share Posted November 2, 2014 (edited) Niby tak, no ale na piasku to rośliny dobrze będą rosnąć? I jakie gatunki ? Edited November 2, 2014 by andy102 Pisownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted November 2, 2014 Share Posted November 2, 2014 Ja mam akwarium na piachu - rośnie wszystko to, co mam, tzn. żabienice, nurzaniec, strzałka, rotala indica, zwartki wszelkiego rodzaju, ludwigia, hygrophila polysperma. Ważne, żebyś dodał choć kulki GT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted November 16, 2014 Author Share Posted November 16, 2014 Temat do zamknięcia . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts