przemeee Posted October 30, 2014 Share Posted October 30, 2014 (edited) Witam! W najbliższym czasie planuję założyć akwarium roślinne o wymiarach 120x40x50. Oświetlenie to 4x54W belka (używane będą świetlówki 3x54W). Nawożenie solami i CO2 z butli. Obsada to ławica Neonów czerwonych lub Innesa. Na podłożu chcę trochę zaoszczędzić i uważam , że ziemia+trochę gliny i kwaśnego torfu tak samo spełni swoją rolę jak gotowe podkłady dla roślin. Mam dylemat czym zakryć tą ziemię ? Czytałem i znalazłem w internecie bardzo dużo opinii. Zależałoby mi ,aby akwarium wyglądało jak najbardziej naturalnie. Prosiłbym o jakieś porady najlepiej osób ,które praktykowały z ziemią i jakim podłożem ją przykryli ? Z góry dziękuję ,pozdrawiam Przemysław. Edited October 30, 2014 by andy102 Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted October 30, 2014 Share Posted October 30, 2014 (edited) Zależałoby mi ,aby akwarium wyglądało jak najbardziej naturalnie. Jeśli natura to może po prostu piasek Obsada to ławica Neonów czerwonych lub Innesa. Neony to ryby z czarnych wód i nie lubią takiego mocnego oświetlenia (zresztą mało które ryby lubią), chyba, że dasz jakąś roślinność na taflę wody. Zresztą bez parametrów to ciężko mówić o obsadzie. Zamiast ziemi możesz dać same kulki gt i wszystko powinno też sobie dobrze radzić. (zerknij tylko do Sławka - http://forum.superakwarium.pl/topic/25874-168l-aktualka-str3/page-4 ). Edited October 30, 2014 by Aisulim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts