Jump to content

[200l] Towarzyskie

Arkadiusz_16
 Share

Recommended Posts

24194958258197143782.jpg52961975113177353633.jpg

Witam, 

nazywam się Arek, akwarium 70 l miałem od lutego, miesiąc temu powiększyłem zbiornik do 200l. Dużo czytam, ale nadal uważam, że jestem zielony:)

Filtr Fluval U4 - wiem, powinienem też mieć kubełek, ale jest to niemożliwe

Oświetlenie 2x30W T8/865 + 1x24W T5/865

Ryby - zdaję sobie sprawę, że akwarium jest przerybione:

Neon Innesa x15

Kirys albinos x4

Kirys pstry x1

Kirys spiżowy x1

Skalar x5

Zbrojnik x2

Razbora klinowa x4

Razbora galaxy x2

Otosek x7

Kosiarka x2

Danio x2

Rośliny:

Nużeniec

Anubias

Gałęzatka

Żabienica

Kryptokoryna

Nawóz BlueLine, ale znacznie mniej niż podaje producent. 1 dawka makro i mikro co 2 dni. Węgiel w płynie blueLine 1 dawka na dobę. 

Proszę o rady i opinie:) 

Edited by Arkadiusz_16

Wizualnie tragedii nie ma. Sztuczna grota z lewej strony korzenia do wyrzucenia. Na Twoim miejscu dałbym tło o jednolitym kolorze. Przydałoby się też coś żeby zakryć dość bardzo rzucający się w oczy sprzęt. Druga sprawa, że w takim litrażu bardziej wskazany byłby filtr kubełkowy - przemyśl to jeszcze raz. Masz też dość sporo światła co przy posiadanych roślinach jest zbędne - 2x30W w zupełności wystarczy.

A teraz trochę mniej przyjemnie: akwarium nie dość, że przerybione to masz ryby o różnych wymaganiach. Żeby uporządkować tą kwestię konieczne są testy.

Podpisuje się pod tym co napisał Miniu + jeśli po testach wody wyjdzie,że możesz mieć kirysy i będziesz chciał je nadal hodowac to konieczna zmiana podłoża na piach - to co masz teraz zupełnie się do nich nie nadaje - poczytaj o wymaganiach ryb jakie posiadasz + o cyklu azotowym bo z z tego co piszesz akwa jest od miesiąca, ryby już pływają, a testów nie ma. Kubełek jest wręcz tutaj wskazany, nie wiem dlaczego niemożliwe jest jego kupno-jeśli ze względów finansowych to warto już odkładać - święta idą ;) Masz sporo rzeczy niepotrzebnych np.tło strukturalne + zbyt duża ilość ryb, zamiast tego trzeba było dołożyć do kubełka. Patrząc na Twoje akwa mam wrażenie,że skupiłeś się tylko i wyłącznie na wrażeniu wizualnym - żeby ładnie wyglądało, a aspekt zdrowia ryb (dobry filtr, testy wody, odpowiednia obsada) jest dla Ciebie raczej mało, żeby nie powiedzieć w ogóle nie istotny. Niestety jedno bez drugiego na dłuższą mętę nie istnieje.

Akwarium wygląda bardzo sterylnie. Podłoże moim zdaniem takie sobie, ani specjalnie ładne, ani praktyczne.

Pozbyłbym się za to tego czyścika magnetycznego, lepiej użyć gąbki, mniejsze ryzyko porysowania szyb, a szkoda by było skoro akwa jest nowe.

Dziś robiłem testy - test mało precyzyjny, bo paskowy JBL 6 w 1

pH 7,2

KH 10

GH14

NO2 0 mg/l

NO3 25 mg/l

Co do oświetlenia.. jeszcze na 70l eksperymentowałem z intensywnością i dla takich wartości anubiasy najwolniej porostały glonami. Po zwiększeniu zbiornika przy dwóch 30W świetlówkach znów zaczeły brzegi liści porastać im glonami. Przy dołożeniu świetlówki 24W problem minął.

Edited by Arkadiusz_16