Jump to content

skalary

novy77
 Share

Recommended Posts

WITAM I POZDRAWIAM WSZYSTKICH . JESTEM TU NA FORUM ŚWIEŻAKIEM ,PISZĘ BO MAM PROBLEM ZE SKALARAMI A MIANOWICIE NIE TRZYMAJĄ MI SIĘ. NAJDŁUŻEJ OD ZAKUPIENIA 1 MIESIĄC A POTEM ZDYCHAJĄ.NA POCZĄTKU SĄ ŻWAWE ,PÓŹNIEJ PŁYWAJĄ TAK FLEGMATYCZNIE ,OCIĘŻALE PIONOWO I PADAJĄ.  Z POZOSTAŁĄ OBSADĄ RYB NIE MAM PROBLEMU . AKWARIUM MAM 240L ,FILTR zew. JBL e-950 ORAZ WEWNĘTRZNY aqua el ,TEMPERATURA WODY 25-27s c , WODA ŚREDNIO TWARDA 15-20 , NO2-0 , NO3-10 , PH-7,5, WODA NAPOWIETRZANA Z FILTRA WEW.ORAZ Z POMPKI. PODŁOŻE JAK WIDAĆ NA FOTKACH KARMIĘ KILKA RAZY DZIENNIE MAŁYMI PORCJAMI , POKARM SUCHY JAK I MROŻONA OCHOTKA .DZIĘKI I PROSZĘ O POMOC.

Regulamin 6.3. Nie piszemy postów z wciśniętym klawiszem „caps lock”. Duże litery świadczą o krzyku, co nie jest tolerowane.

Kolejny taki post będzie odpowiednio nagrodzony. Zaakceptowałeś regulamin forum, to go przestrzegaj. /andy102/

Łatwiej byłoby nam wszystkim gdybyś opisał zbiornik wg wzoru http://forum.superakwarium.pl/topic/8125-przeczytaj-zanim-za%C5%82o%C5%BCysz-nowy-temat/

post-21814-0-61945500-1414501239_thumb.jpg

post-21814-0-90600500-1414501261_thumb.jpg

post-21814-0-06988000-1414501284_thumb.jpg

post-21814-0-79569800-1414501300_thumb.jpg

Domyślny problem:

- biały żwirek, który zatwardza wodę - skalary wolą miękką wodę

- sztuczna ozdoba (statek) - może uwalniać do wody szkodliwe substancje, które zatruwają ryby

"Starzy" mieszkańcy akwarium "przyzwyczaili się" do złej jakości wody, aczkolwiek mało prawdopodobne jest, że nie masz, lub nie będziesz miał za chwilę, i z nimi problemów. Dziwne np. jest to, że nie masz (?) problemów z razborami.

Stężenie niewłaściwych związków w wodzie widocznie jest tak duże, że nowo zakupione ryby reagują po krótkim czasie zgonami.

Świadczyłaby o tym początkowa żwawość ryb, a później apatia, ociężałość, nienaturalna pozycja ciała i w końcu śnięcia.

Bardzo dobrym podłożem jest zwykły piasek taki choćby jak do piaskownic.

Co do skalarów to tak jak zostało wspomniane wyżej masz za twardą wodę. Także pH jest za wysokie.

Z diety ryb usuń ochotkę. Karmienie ochotką może się skończyć zawleczeniem do akwarium różnych chorób i pasożytów.

także usunąć statek.?
Raz że takie ozdoby w akwarium są wątpliwej urody ( oczywiście to może być kwestią gustu) to jeszcze mogą negatywnie wpływać na jakość wody.

Piasek specjalnie przeznaczony do piaskownic ma odpowiednie atesty, by nie zawierał różnych minerałów i innych "niepożądanych składników". Dlatego jest dobry do akwariów. Możesz taki dostać w większych składach/marketach budowlanych.

Na razie przynajmniej ten statek wyciągnij i zrób podmianę (najpóźniej jutro) 50% odstanej wody. Nie czyść filtra.

Jak kupisz nowe podłoże zrób restart z zachowaniem dojrzałego filtra i większości "starej" wody. Jak nie będziesz wiedział jak - podpowiemy ;)

Trzeba to zrobić jak najszybciej i jeśli problem z rybami nadal będzie występował, trzeba zastanowić się co jeszcze można poprawić.

Witam ponownie i dzięki za podpowiedzi. A więc tak , trochę namieszałem w swoim baniaku a mianowicie zmieniłem podłoże na żwir rzeczny, usunąłem  ozdoby czyli statek i większość kamieni, dodałem korzeń. I zobaczymy co dalej. Na dniach chcę zamówić filtr odwróconej osmozy do zmiękczenia wody. Moje parametry wody na obecną chwilę mierzone testami kropelkowymi Tropical ; GH-11, KH-12, NO2-0,NO3-<10, PH-7,5. Uważam że za duże mam PH , może ktoś mi podpowie jak można je obniżyć , tak aby było idealnie dla skalarów.  Pozdrawiam wszystkich i czekam na podpowiedzi .

post-21814-0-23560200-1414947366_thumb.jpg

post-21814-0-40738500-1414947387_thumb.jpg

post-21814-0-57086800-1414947402_thumb.jpg