klakieros Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 Szukałem w google podobnego tematu ale nie znalazłem wiec pozwoliłem sobie założyć wątek na tym forum. Chodzi mi o to że wszystkie odpowiedzi na pytania jak zrobić czystą klarowną wodę kończą się odpowiedzią "podmieniaj 20 -30% wody 1-2 razy w tygodniu. Zacznę może może od początku. Kupiłem prawie 2 miesiące temu akwarium jako osoba która nic akwarystyce nie wiedząca. Poradzono mi w sklepie żeby zalać zbiornik, posadzić rośliny i włączyć filtr a po 24 godzinach można już wpuścić ryby. Dziś wiem że to kompletna bzdura. Oczywiście w akwarium była cały czas woda mętna część ryb zdechła. Tydzień temu a dokładnie 9 dni temu po przeczytaniu kilku forum postanowiłem zacząć wszystko od nowa. Ryby wsadziłem do akwarium 30 litrów a w moim docelowym 60l przepłukałem żwir, filtr i korzeń kupiłem nowe rośliny dodając środek firmy Tropical Bioactiv i zalałem po 7 dniach wpuściłem 4 rybki gupika które mi się urodziły żeby bakterie miały się czym odżywiać i 2 ślimaki. Od zalania akwarium woda jest idealna. I tu mam pytanie czy podmieniać wodę w tym akwarium czy nie co prawda 2 razy podbierałem już wodę gdyż na powierzchni wody tworzył mi się kożuch i go zbierałem ale było to spowodowane tym że wylot filtra był pod taflą wody i było to w ilości 2-3 litrów. Proszę o podpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 Ryby wsadziłem do akwarium 30 litrów Prawidłowo. a w moim docelowym 60l przepłukałem żwir, filtr i korzeń kupiłem nowe rośliny dodając środek firmy Tropical Bioactiv i zalałem Błąd, trzeba było zostawić akwarium a tylko wyłowić ryby i sprawdzać parametry wody, teraz kolejny raz przedłużysz dojrzewanie. po 7 dniach wpuściłem 4 rybki gupika które mi się urodziły żeby bakterie miały się czym odżywiać i 2 ślimaki. Czyli kolejny raz (teraz już świadomie) podtruwasz żywe stworzenia, jesteś sadystą? I tu mam pytanie czy podmieniać wodę w tym akwarium czy nie A jakie są wartości trujących związków w akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 Mylisz pojęcia, wody w akwarium nie podmienia się dlatego, że jest brudna. Trzeba usunąć trujące związki o których pisze Mapet, a one są nawet jeśli Twoja woda będzie najczystsza jaką widziałeś. Poczytałeś kilka forum i na żadnym nie spotkałeś się z czymś takim jak cykl azotowy? I gdzieś Ty wyczytał,że bakterie żywią się rybami i ślimakami? Moim zdaniem nic nie poczytałeś, szkoda rybek. Weź się za to porządnie ale tym razem na prawdę poczytaj i to ze zrozumieniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klakieros Posted October 26, 2014 Author Share Posted October 26, 2014 (edited) Mylisz pojęcia, wody w akwarium nie podmienia się dlatego, że jest brudna. Trzeba usunąć trujące związki o których pisze Mapet, a one są nawet jeśli Twoja woda będzie najczystsza jaką widziałeś. Poczytałeś kilka forum i na żadnym nie spotkałeś się z czymś takim jak cykl azotowy? I gdzieś Ty wyczytał,że bakterie żywią się rybami i ślimakami? Moim zdaniem nic nie poczytałeś, szkoda rybek. Weź się za to porządnie ale tym razem na prawdę poczytaj i to ze zrozumieniem. Nie chodziło mi o to że bakterie żywią się rybami i ślimakami ale wyczytałem że ich odchodami. Ale dziękuje za wasze pouczenia i teraz mam pytanie ile wody mimo klarownej mam podmieniać i co jaki czas ? Edited October 26, 2014 by klakieros Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 (edited) Technicznie, to podmieniasz ok 20% (więcej raczej nie) raz w tygodniu - w dojrzałym zbiorniku. W niedojrzałym i bez ryb wcale. Nie tykaj też dna. Z chemicznego punktu widzenia to podmiesz dopiero gdy ilość substancji szkodliwych zbliża się do "żółtego - jak na sygnalizacji świetlnej". Można poczytać o zbiornikach, gdzie podmiana jest konieczna bardzo rzadko. Jeżeli będziesz mieć mało ryb a dużo roślinności to, teoretycznie, możesz podmieniać raz w miesiącu albo rzadziej, ale wymagane jest to codzienne/co drugi dzień sprawdzanie parametrów wody - jest to uciążliwe i nie gwarantuje w 100%, że nic się nie stanie. Lepiej zajmować się tym raz w tygodniu przy okazji czyszczenia szyb i pielęgnacji roślin - pozwala wybrać z akwarium dużo syfu, który opadłby normalnie na dno lub osiadł na filtrze, dlatego wodę podmienia się bliżej dna i po zabiegach. Pamiętaj też, że zbiornik powinien mieć chwilkę uwagi co dziennie - by kontrolować co tam się dzieje. Jeżeli nie przerybisz, to w sytuacji awaryjnej powinien sobie poradzić bez podmiany kolejny tydzień ale lepiej, prewencyjnie (ja w sobotę rano) ogarnąć temat. Edited October 27, 2014 by Adamu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts