michal2001 Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 Witam. Jestem tutaj nowy. Posiadam akwarium 40 l z samymi mchami i paroma krewetkami Fire Red. Temperatura to 22 stopnie. Oświetlenie : 12w żarówka energooszczędna 6500k i 15w energo. 6500k Filtracja to pat mini . Trzymane na kranówce. Nawozy: Mikro makro co2 z bimbrowni i aqua art classic Flora: taiwan moss, chistmass moss, pelia, weeping moss, peacock moss, i za dni dojdzie flame moss i willow gigantea. Akwarium ma około 2 miesiace z czego przez pierwszy miesiąc była nad nim tylko żąrówka 12w. Mchy rosną dość wolno. Najbardziej Peacock a najmniej taiwan o.O . Co robię nie tak ? Proszę doradźcie mi. Jestem początkujący i mam 13 lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 Nawozisz jeszcze jakimś mikro oprócz PG Clasica? Moim zdaniem jak na mchy to jedna żarówka 15W by była w zupełności wystarczająca - te rośliny pod względem światła są naprawdę mało wymagające. Druga rzecz, że niestety ale mchy nie należą do roślin szybko rosnących. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal2001 Posted October 26, 2014 Author Share Posted October 26, 2014 Daje mikro i makro tropicala . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 To zdecyduj się na jeden nawóz mikroelementowy - albo PG albo Tropical (zdecydowanie polecam PG), inaczej możesz przedobrzyć i nabawić się glonów. Mchy nie lubią kiedy są ubrane w syfek wszelaki, który znajduje się w akwarium typu muł, odchody ryb, etc. Dobrze by było gdybyś raz na jakiś czas bardzo delikatnie je odmulił lub jeśli masz je przywiązane do niedużego kamienia - nawet przepłukał w wodzie z podmianki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal2001 Posted October 26, 2014 Author Share Posted October 26, 2014 (edited) Daje mikro i makro tropicala .Mam je do kokosów i nie dużych korzeni . Ryb nie mam . Mułu też na razie nie mam. Ale zapominasz o polskich znakach. /darekbart Edited October 26, 2014 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 Akwarium ma około 2 miesiace z czego przez pierwszy miesiąc była nad nim tylko żąrówka 12w. Mchy rosną dość wolno. Nie spodziewaj się, że w 2 miesiące będziesz miał kosmiczny przyrost mchów. Aranżacje z użyciem mchów potrzebują ok. 6 miesięcy, od zaszczepienia mchu, na osiągnięcie docelowego wyglądu. Jeżeli nie masz problemu z kondycją mchu, a irytuje Cię tylko ich "powolny" wzrost, to wszystko jest oki i nic nie kombinuj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal2001 Posted November 1, 2014 Author Share Posted November 1, 2014 (edited) Kondycja jest też taka sobie chyba. Mchy nie są idealne takie jak powinny być. Edited November 1, 2014 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts