Jump to content

Jak zrobić idealne warunki dla mchów ?

michal2001
 Share

Recommended Posts

Witam.

Jestem tutaj nowy.

Posiadam akwarium 40 l z samymi mchami i paroma krewetkami Fire Red.

Temperatura to 22 stopnie.

Oświetlenie : 12w żarówka energooszczędna 6500k i 15w energo. 6500k

Filtracja to pat mini .

Trzymane na kranówce.

Nawozy: Mikro makro co2 z bimbrowni i aqua art classic

Flora:

taiwan moss, chistmass moss, pelia, weeping moss, peacock moss, i za dni dojdzie flame moss i willow gigantea.

Akwarium ma około 2 miesiace z czego przez pierwszy miesiąc była nad nim tylko żąrówka 12w.

Mchy rosną dość wolno. Najbardziej Peacock a najmniej taiwan o.O .

Co robię nie tak ?

Proszę doradźcie mi. Jestem początkujący i mam 13 lat

Nawozisz jeszcze jakimś mikro oprócz PG Clasica?

Moim zdaniem jak na mchy to jedna żarówka 15W by była w zupełności wystarczająca - te rośliny pod względem światła są naprawdę mało wymagające. Druga rzecz, że niestety ale mchy nie należą do roślin szybko rosnących.

To zdecyduj się na jeden nawóz mikroelementowy - albo PG albo Tropical (zdecydowanie polecam PG), inaczej możesz przedobrzyć i nabawić się glonów.

Mchy nie lubią kiedy są ubrane w syfek wszelaki, który znajduje się w akwarium typu muł, odchody ryb, etc. Dobrze by było gdybyś raz na jakiś czas bardzo delikatnie je odmulił lub jeśli masz je przywiązane do niedużego kamienia - nawet przepłukał w wodzie z podmianki.

Akwarium ma około 2 miesiace z czego przez pierwszy miesiąc była nad nim tylko żąrówka 12w. Mchy rosną dość wolno.

Nie spodziewaj się, że w 2 miesiące będziesz miał kosmiczny przyrost mchów.

Aranżacje z użyciem mchów potrzebują ok. 6 miesięcy, od zaszczepienia mchu, na osiągnięcie docelowego wyglądu.

Jeżeli nie masz problemu z kondycją mchu, a irytuje Cię tylko ich "powolny" wzrost, to wszystko jest oki i nic nie kombinuj.