Chilus Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Witam, kilka dni temu udzielałem się w dziale z obsadą do akwarium 30l. Uzyskalem wiele cennych rad, za które bardzo dziękuję ale jestem kilka dni przed wpuszczeniem rybek i pojawił się pewien problem. Otóż zauważyłem na roślinkach ciemny nalot, a w akwarium na tafli wody a także na liściach bezpośrednio pod taflą wody pływają mi jakieś "zwierzątka". Nie ma pojęcia co to jest, ani jedno ani drugie?? Może to dziwnie zabrzmi ale te żyjątka (malutkie) przypominają mi trochę ...ślimaki Podpowiedzcie mi proszę z czym mogę mieć do czynienia, zarówno jeżeli chodzi o ten nalot na roślinach jak i "to coś pływającego przezroczystego" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Czy te robaczki to jest coś takiego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chilus Posted October 24, 2014 Author Share Posted October 24, 2014 Tak, to chyba coś podobnego, co to jest?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 To są małżoraczki. A osad, jeśli jest brązowy, to okrzemki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chilus Posted October 24, 2014 Author Share Posted October 24, 2014 To są małżoraczki. A osad, jeśli jest brązowy, to okrzemki. OK, dziękuje. Czy generalnie to coś nieporządanego i należy z tym walczyć?? Jeśli tak to czy chociaż w skrócie mógłbyś mi przybliżyc temat?? OK, dziękuję za cenną wskazówkę. Poszperałem i znalazłem kilka rozwiązań. Jeśli to rzeczywiście okrzemki to powinienem sobie z nimi poradzić. Podobnie jak z małżoraczkami, na razie potraktuję je jako nieszkodliwy element akwarium. Jak zaczną się namnażać spróbuję z nimi powalczyć I to jest prawidłowe podejście do tematu./darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts